Témakör: Autók

Szélfogó Astra kabrióra

Oldaltérkép


Külső linkek
Besenyi József


Kapcsolódó oldalak
Autók témában

206cc teszt
Astra kabrió
BMW-s cuccok
F Astra tuning
G Astra kabrió
Garázslejáró
Lamborghinit a garázsba!
Lamborghinit a kapu elé!

A neten természetesen tucatszám lehet ilyeneket venni, de sokalltam érte a 170-200 euró körüli árat, meg a design se mindig tetszett, így aztán sikerült rábeszélni Besenyi József barátomat, hogy csináljunk ilyet házilag. Mivel neki a fő profilja az épületgépészet, rézcsövön kívül más szóba se jöhetett. :-)

Egy hűvös tavaszi napon aztán nekiálltunk a munkának...
A fő kérdés a háló rögzítése úgy, hogy az gyorsan berakható és kivehető legyen. Miután a gyári szerkezetek többsége a hátsó kapaszkodóhoz/karfához kapcsolódik, mi is emellett maradtunk. A stabil pozíciót pedig - szintén egy neten látott ötlet alapján - a hátsó biztonsági öv nyílásába csúszó tartók biztosítják. A kapaszkodóra rögzítettünk egy nagyobb átmérőjű csövet, amibe felülről dugható bele maga a háló kerete. Így a háló kivétele után csak a tartó marad bent, ami nem foglal zavaróan sok helyet.
Alig egy nap munka után elkészült a prototípus, ami nem nézett ki rosszul, de láttuk rajta az összes hibát, amit csak el lehetett követni. :-( A legrosszabb viszont az, hogy esély sem volt arra, hogy a keret beférjen a csomagtartó nyílásán :-(((, ami viszont a használhatóságot drasztikusan csökkenti. Így maradt az újraépítés. Eldöntöttük, hogy a cucc szétszedhető lesz két részre, és a két rész külön kap hálót. Ez ráadásul a merevséget is javítja.
Hálónak szúnyoghálót választottam - nem ez volt a legjobb döntés. :-( Ugyan sikerült aránylag szépen rögzíteni, de az első próbaút azonnal megmutatta a gyengéket: érdemben nem csökkent a szél, ráadásul 80 km/h fölött úgy fütyül át a szél a hálón, hogy rossz hallgatni. Döntés: háló lejön, megpróbálkozom a plexivel.

Folytatás következik...

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkens KUKAC heatwave PONT hu Copyright 2010 Wolkensdorfer Péter Utolsó módosítás: 2011. november 06.