heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Szórakozás] [Autók] [Autóhifi] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Lamborghinit a kapu elé!

Autók téma
206cc teszt (2006.01.)
Astra kabrió (2008.09.)
BMW-s cuccok (2006.01.)
F Astra tuning (2006.01.)
Garázslejáró (2007.11.)
G Astra kabrió (2011.06.)
Lamborghinit a garázsba! (2009.06.)

Mikor elkerülhetetlenné vált a kapubejárónk rendbetétele, szinte azonnal megfogant az újabb remek ötlet :-) az agyamban: a Google Maps korában mennyire vicces lenne már, ha a műholdfotón egy Lamborghini látszana a ház előtt? Persze, ahogy a garázsban is, itt is csak látszana

A megoldást itt nem a festés, hanem színes térkő burkolat jelenti. Mivel térkövet nem lehet tetszőlegesen kicsit venni, az elkészült kép "pixeles" lesz, de összevetve a műholdas felvételek felbontásával, ez nem lesz zavaró.

Ez a kép mutatja a Google Maps-en a házunkat, 1:1-es felbontásban, vagyis abban a méretben, ahogy tárolódik. Az autók képe kb. 20 pixel, ennél a lerakott mozaiknak kétszer jobb lesz a felbontása.

Tervezés

Kiindulásnak a garázsfestésnél felhasznált modellt szedtem elő. Nem is gondoltam volna, hogy még egyszer használni fogom valamire, pláne nem egy újabb virtuális Lambo projekthez. :-)
A tervezéshez a képre raktam egy méretarányos négyzetrácsot. 1 "pixel", vagyis kőkocka 10x10 cm, nagyjából ez a legkisebb méret, ami elérhető. Aztán szépen elkezdtem pixelesíteni a képet, és redukálni a színeket - a legtöbb forgalmazónál legfeljebb nyolc színben kaphatók a térkövek. Az én tervemen végül öt szín szerepelt: fehér, szürke, antracit, sárgásnarancs és antikvörös.
A rajzolással nem is volt gond, de mikor oda jutottam, hogy össze kéne számolni, melyik színből hány kő kell, elég hamar rájöttem, hogy ez megint Excelben megoldandó feladat lesz. :-) A feltételes összegzés használatával a gép szépen kiszámolja nekünk a szükséges mennyiségeket, igény szerint megfelelő tartalék hozzáadásával.
A képen megfigyelhető az autó árnyéka is - ennek irányítottsága természetesen megfelel a műholdképen látottaknak. :-)
A leszállított harmincegykét négyzetméternyi (vagyis több, mint 3000 db) kő négy raklapon fért el - raklaponként közel másfél tonna! Mikor úgy döntünk, hogy hamarjában átpakoljuk a köveket, nos... el fog tartani egy darabig.
A színeseket azért átválogattam, mert elég jól látszott, hogy szó sincs homogén színekről: az antikvörös egy része majdnem fekete, a sárgásnarancs pedig elég jól szétválogatható sárgára, narancsra és pirosasra. Ezt a pár darab követ simán elpakolásztam fél napig...
Ugyanakkor nagyon örültem, mert így végeredményben olyan, mintha nyolc színt használtam volna, nagyobb a játéktér. A tervet - a pontos mennyiségek kiszámolása után - eszerint módosítottam.

A megvalósítás

A munka az alapozással indul: a régi bejárót fel kellett verni (következő meglepetés: alig szedtek ki valamit a srácok, aztán úgy megtelt egy 8 köbméteres konténer, hogy öröm volt nézni...), aztán meg kell ágyazni a térkőnek. A fóliával letakart csík a vízelvezető csatorna.
A durva salakos megágyazást valami "beton jellegű" :-) anyag követi, aztán nagyon finom kavics, pontosan beszintezve és döngölve.
Aztán mehet is szakaszosan a lerakás. A széle még egyszerű: a beállón két kocsi fér el, de Lambo csak egy lesz, középen.
És elkészült! :-) Eső után, amikor nedves a kő, hihetetlen jó kontrasztja van a színeknek.

Innentől kezdve nincs más tennivaló, mint rendszeresen nézegetni a Google Maps-en, hogy mikor jelenik meg a Lamborghini a ház előtt. :-)

A cikk utoljára frissítve: 2012.06.

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2023.11.12.