heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Szórakozás] [Autók] [Autóhifi] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

G Astra fűtésszabályozó modding

Programozás téma
Antik óra Excelben (2016.07.)
Elegáns árnyék CSS-sel (2018.09.)
Félig hardveres, félig szoftveres kivezérlésmérő (2015.06.)
Hang vizualizáció (2018.01.)
Perspektivikus leképezés (2006.01.)
PIC programozás (2006.01.)
Saját fűtésszabályozó rendszer (2021.11.)

Kezdeném azzal, hogy alapvetően Norbi barátom a hibás :-), neki sikerült olyan autót vennie, amiben a fűtésszabályozó tekerője körül sorban gyulladnak ki a LED-ek, ahogy tekeri fel a fűtést. Ilyen kell nekem! gondoltam azonnal, ahogy megláttam. És ha már középkonzol átépítés, akkor nosza, essünk neki a mókának. Természetesen az nem elég, hogy a LED-ek kigyulladnak: kéktől pirosig változó színű LED sort akartam, RGB LED-ekkel.

Első lépésként persze látni kell, hogy hogyan fog elférni a cucc, ezért gondoltam, veszek egy bontott fűtésszabályozó egységet, hogy legyen mit használni a tervezéshez. Fel is hívtam a legközelebbi Opel bontót, hogy akkor ez meg az kéne nekem. Azt mondja az emberke: "És Behr vagy Delphi rendszerű fűtés van az autóban?" Én: "Mivan???" Na így kezdődött. Anélkül, hogy sokáig ragoznám, sikerült megtudni, hogy a G Astrákban két különféle fűtésrendszer használatos, amik többek között "csak" olyanokban térnek el egymástól, hogy ha kiég a kezelőszervek megvilágítása, akkor az egyiknél lehúzom az egyik szabályozógombot és kicserélem mögötte az égőt, a másiknál meg szét kell szedni a középkonzolt (!). Na és az is elgondolkodtató, hogy a német és a magyar Opel fórumon is találtam olyan témákat, hogy "És hogyan döntöm el az autómról, hogy milyen fűtésrendszer van benne?"
Behr-Delphi Unterschied

Tervezés, építés

Az egység kívülről így néz ki, ez a Behr rendszerű fűtésszabályozó. A módosításnál elgondolkodtam, hogy a ventillátor mögötti megvilágítást is át lehetne építeni, hogy mindig csak az aktuális fokozat legyen megvilágítva, meg a hova jöjjön a levegő tekerőnél is jelezhetné, hova fúj éppen, de letettem a dologról. Jó gondolat volt, mert így is szép feladat elférni a doboz belsejében.
A doboz belsejében széltében-hosszában nem túl nagy a hely, viszont meglepően mély. Így elég hamar jött az ötlet, hogy az áramkört két, egymás fölötti panelre kéne megépíteni.
A feladat a következő részekre bontható:
- tápegység a LED-eknek (illetve a meghajtóáramköröknek) és a vezérlésnek,
- a fűtésszabályozó pozíciójának érzékelése,
- a LED sor vezérlése.
Tekintve, hogy a rendelkezésre álló helyen 16 LED fér el, az RGB LED-eknél lényegében 48 LED vezérlését jelenti. Ezt célszerűen egy 6x8-as mátrixba szervezéssel lehet megoldani. Ezúton szeretnék köszönetet mondani Mikey barátomnak, aki eléggé otthon van a mátrixkijelzők építésében, és önként vállalta a kapcsolási rajz elkészítését és a vezérlőszoftver megírását is. Így szigorúan véve rám csak a nyomtatott áramkörök megtervezése maradt. Ami azért az elsó panel esetében ötszöri áttervezést igényelt, a felső már harmadik próbálkozásra jó lett...
Mikey honlapja
Az elektronikát két részre bontottam: az alsó panelre került a LED sor és a mátrix meghajtóáramkörei. Tekintve, hogy életemben másodszor forrasztottam felületszerelt alkatrészeket, nem minden sikerült tökéletesre... (a képen két IC még nincs beforrasztva)
A panel jobb oldalán látható tüskesor fogja összekötni a vezérlést az érzékelőkkel. Mivel egy léptetőregiszteren keresztül olvassuk be az érzékelők jelét, elég összesen 8 vezetéket átvinni, a tápvezetékeket is beleértve (szigorúan véve 6 is elég lett volna).
A panelek kétoldalasak, szóval a felső layer aránylag "nyugodt" mintázata ne tévesszen meg senkit...
A felső panelre került a tápegység és az érzékelők. Eredetileg Hall-elemes érzékelésben gondolkodtunk, de végül átálltunk reflexiós optokapukra. A LED-ek helyét természetesen ki kellett hagyni a felső panelen. Ezt megtehettem volna úgy, hogy annyival kisebbre tervezem a felsőt, de ez a megoldás elegánsabb, és biztosítja, hogy a LED-ek a pozíciójukban maradjanak.
A tápegység kétlépcsős: első menetben egy kapcsolóüzemű táp állít elő 9V-ot a LED-ek hajtásához, majd egy sima áteresztő stabilizátor 5V-ot a logikai áramköröknek.
A gondos tervezés eredményeként a két panel szépen egymásra passzol, és még a helyére is befér.
A LED-ek pozícióján túl értelemszerűen az átvezető tüskesor pozíciója is azonos a két panelen. Eredetileg úgy terveztem, hogy egy tüske-hüvelysor párral kötöm össze a két áramkört, de az kb. 3 mm-rel nagyobb helyet igényel, és bármennyire is "sok" a hely, az már nem fért volna bele mélységében (elsősorban a tápkondenzátorok mérete miatt). Így amikor kész a cucc, a tüskesort be kell majd forrasztani a felső panelbe is. Remélhetőleg nem lesz majd szükség gyakori karbantartásra.

Tesztelés

Innentől Mikey barátom kezében volt a projekt, és ő persze nem hibázott :-), a hifibeépítés kezdete előtt két nappal kész is lett a cucc.
A LED-eken belüli pici világító pontsor a reflexiós optokapuk (amik a forgatógomb pozícióját fogják érzékelni), elvileg az infravörös tartományban sugároznak. Vicces, hogy látszanak a fényképen... élőben nyilván teljesen sötétek.
És, ahogy szerettem volna, a fénycsík szépen megy át kékből...
... fehéren keresztül...                                                                                
... pirosba.
Mehet a beépítés. :-)                                                                                          

A cikk utoljára frissítve: 2011.06.

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2024.04.06.