Témakör: Filmek

Halloween Night Fest 2

Oldaltérkép


Kapcsolódó oldalak
Filmek témában

10 kedvenc film
Cápás rendhagyó filmajánló
Filmajánlók 1.
Filmajánlók 10.
Filmajánlók 11.
Filmajánlók 12.
Filmajánlók 13.
Filmajánlók 14.
Filmajánlók 15.
Filmajánlók 16.
Filmajánlók 17.
Filmajánlók 18.
Filmajánlók 19.
Filmajánlók 2.
Filmajánlók 20.
Filmajánlók 21.
Filmajánlók 22.
Filmajánlók 23.
Filmajánlók 24.
Filmajánlók 25.
Filmajánlók 26.
Filmajánlók 27.
Filmajánlók 28.
Filmajánlók 3.
Filmajánlók 4.
Filmajánlók 5.
Filmajánlók 6.
Filmajánlók 7.
Filmajánlók 8.
Filmajánlók 9.
Filmajánlók ábécérendben
Jubileumi 500. moziajánló: Utazók
Prince of Persia rendhagyó filmajánló
Schwarzenegger 80's rendhagyó filmajánló
Underworld 1-4 elemzés
Vámpíros-vérfarkasos rendhagyó filmajánló

A műsor

Mint egyik kedves ismerősömtől időben értesültünk róla, a Lurdy moziban egész estés "Alkonyattól pirkadatig" tartó horrorfilmnézős estre került sor, ahol 10 órán keresztül lehetett szemezgetni egy 16 filmet tartalmazó kínálatból. Végül Szilárddal ketten maradtunk a műsorra...
Noha az Asylum stúdió jelentős számú filmmel képviseltette magát, sikerült úgy összeválogatnunk a néznivalókat, hogy egyetlen, hozzájuk kapcsolódó darab sem került a listára, ami eltolhatta volna az egészet ZS-katos irányba. De nem, azt kell mondjam, végül nagyon jó kis háromfelvonásost sikerült összeszednünk!

Első felvonás: A helyőrség - a szpecnaz ébredése (2007)

A náci Németország zombihadsereg bevetésével akarja megnyerni a második világháborút! Basszus, ennél lerágottabb gagyifilm-csont talán nem is létezik. Gondoltuk, bemelegítő körnek azért még jó lehet, és nem csalódtunk. A helyőrség igazi jófajta patakvér horror, kitépett ütőerekkel, kettéhasított fejekkel, elvágott torkokkal, és persze dühöngő zombikkal. Bryan Larkin tökéletes választás a főszerepre: nem egy kockahasú, konditeremszagú izomagy, hanem az a medvékkel birkózó, keménykötésű parasztlegény, akit egy téglafal csak lelassít, maximum a vasbeton készteti kerülőút keresésére. :-) Bónusznak megkapjuk még Kamarás Ivánt (a szinkronban magyar hangja: Kamarás Iván :-)), mint majdnem ugyanilyen tökös náci- és zombiverőt. A sztereotípiák és filmes klisék rendeltetésszerű használata ellenére :-) teljesen élvezhető, a látvány és a megvalósítás bőven kiemeli a ZS kategóriából.

Második felvonás: Evidence - a tökéletes bizonyíték (2013)

Valakik valahol megtalálnak egy videókazettát, amiből fény derül (vagy nem...) sok-sok szörnyűségre - a Blair Witch Project anno bombaként robbant, és új műfajt hozott létre. Az Evidence is ezt a vonalat követi, az idők szavát követve több kamerával, mobiltelefonos felvételekkel, internetes terjesztéssel.
A rendőrség egy isten háta mögötti, elhagyott telepen lezajlott tömegmészárlás ügyében nyomoz, a helyszínen feldarabolt hullák, a felismerhetetlenségig összeégett testek, és persze semmi nyom, csak a megperzselődött ketyerékből előkerült, részben sérült és hiányos videófájlok. A nyomozók szerepében Radha Mitchell és Stephen Moyer szörnyülködnek a felvételek tartalmán, amik újra és újra tévútra viszik a nyomozást és a moziközönséget egyaránt, hogy a film végül nyíltan a pofájukba/pofánkba röhögjön.
Alapos utánagondolással valószínűleg ebben is lehetne pár logikai bakit találni, de ez nem fáj, mert az Evidence magával ragad, és ráragasztja a nézőre a szereplők klausztrofób rémületét. 16-os a korhatár, ahogy az első Fűrész esetében is volt, mert itt is a néző fejében zajlik az igazi borzalom, nem a vásznon. És ez nem véletlen... nem mindegy, mit látsz, és mi az, amit gondolsz, hogy látsz.

Harmadik felvonás: Az Európa-jelentés (2013)

A nem túl távoli jövőben az emberiség űrhajót indít a Jupiter egyik holdjára, az Európára, azon kevés helyek egyikére a Naprendszerben, ahol a tudomány mai állása szerint létezhet víz folyékony halmazállapotban, ergo létezhet élet. A kapcsolat egy idő után megszakad a Földdel, és nem tudni, vajon célba ért-e a küldetés...
Aztán mégis megtudni, mert az Europa-1 legénységének valahogy sikerül a felvételeket visszajuttatni a Földre. De hogyan? Mi történt? Mit találtak? Megmenekültek? Ezek a kérdések nagyjából másfél órán keresztül a székhez szegezik a nézőt, egy olyan, gyakorlatilag ismeretlen filmben, ami a kritikusok által istenített Gravitációt a szédítő IMAX képeket leszámítva nagyjából minden tekintetben lenyomja űrscifi kategóriában. Ha a Gravitáció egy szimfonikus nagyzenekar, akkor az Európa-jelentés egy vérbeli rockbanda. Lehet, hogy nem tökéletes a hangzás, de kemény, őszinte és hiteles.

Konklúzió: ezúton is mégegyszer köszönjük a tippet, legközelebb megint ott leszünk! :-)

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkens KUKAC heatwave PONT hu Copyright 2010 Wolkensdorfer Péter Utolsó módosítás: 2011. november 06.