heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Szórakozás] [Autók] [Autóhifi] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Tematikus ZS-kat day #3 - Svarci 80's válogatás est

Filmek téma
10 kedvenc film (2011.01.)
Akciófilm ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Animációs film ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Cápás rendhagyó filmajánló (2012.11.)
Dráma ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Fantasy ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Filmajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Halloween Night Fest 2 rendhagyó moziajánló (2013.10.)
Horror ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Jubileumi 1000. moziajánló: Csábító leckék (2024.03.)
Jubileumi 500. moziajánló: Utazók (2017.03.)
Krimi ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Prince of Persia rendhagyó filmajánló (2011.01.)
Romantikus film ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Sci-fi ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Sorozatajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Underworld 1-4 elemzés (2017.01.)
Vámpíros-vérfarkasos rendhagyó filmajánló (2012.12.)
Vígjáték ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)

Egy kis nosztalgia

A horrorfilmes ZS-kat estek kapcsán felmerült az ötlet, hogy váltsunk egy kicsit, tematikus válogatás helyett fókuszáljunk a főszereplőre, és térjünk kicsit vissza az akciófilmek hőskorába. Nagyjából nulla idő alatt eldőlt, hogy bizony komoly igény van egy, Schwarzenegger nevével fémjelzett háromfilmes összejövetelre, és soha ilyen gyorsan nem dőlt még el, hogy mik is legyenek műsoron, annak ellenére, hogy kedvenc testépítőnk munkássága ötvennél is több filmet ölel fel. Igazi kemény mozikat akartunk a nyolcvanas évekből, és ezekből még akkor is erős a kínálat, ha kivesszük a Terminator és a Conan-filmeket.
Mik is az elvárások ezekkel a mozikkal szemben? Fél filmvásznat kitöltő bicepszek, sok bunyó, hullahegyek, látványos effektek, legfeljebb kétsoros párbeszédek vicces és macsó beszólásokkal. Opcionálisan még jócsajok hiányos öltözetben. Nagyjából ezekre próbáltunk figyelni - meg persze arra, hogy mennyire "élnek" még a filmek 25 év elteltével.


Predator - Ragadozó

horror
sci-fi
1987, imdb pontszám: 7,8

Raf ajánlója
Mit lehetne mondani erről a klasszikusról, amit eddig nem tudtál?
Például, hogy a főhősnő (vagymi - az egyetlen nem férfi szereplő) bizony kéjfék nélkül tolja végig a filmet, párszor félig betekintést engedve a ruhája alá. Ezzel nincs is semmi gond, de azért az, hogy az ember nem hormonoktól hajtott tinédzserként veszi ezt észre, hanem megállapodott, meglett férfiként... Érdekes. Bár lehet, hogy ez a 720p-nek köszönhető. Mármint, hogy láttuk.
Amúgy egy tesztoszterontól csöpögő, orbitális izmokkal operáló film, mely egy szokványos "lövöm-az-ellent-nem-cserélek-tárat"-mozinak indul... De aztán feltűnik minden idők második legismertebb földönkívüli vadásza, hogy megtizedelje a csapatot. Vagyis kiirtsa - csak éppen Őrusnyasága nem számolt Az Emberrel Aki Izmos És A Nyolcvanas Években Nem Tárazott Gyakran Újra.
A trióból ez a film viselte legjobban az öregedést, ritkán lóg ki a lóláb, nem rossz mai szemmel nézve sem a trükktechnika. Az izmok valódi izmok, látunk hőst tárat cserélni... Az egysorosok is rendben vannak, politikailag is korrekt a film - már amennyire ilyesmiről beszélhetünk ilyesmiről. A filmzene meg... Meséspazar.
Összességében hiába nyolcvanas évek, meg minden, nagyon jó kis film még mindig.
Amit viszont nem biztos, hogy tudtál:
- az eredeti Pledátol bizony maga JCVD volt... Bizony!
- Predi barátunkat láthatod smink és maszk nélkül: a végén ő a tagbaszakadt heli-pilóta
- Nagypapa nem működhetne nincs áramforrásra csatlakoztatva), csak trükk - mégis tátott szájjal bámulod ahogy végtelenítve köpködi a halált - a kezelője pedig pankrátor is volt és Minnesota kormányzója is
- a csapat első áldozata a forgatás szüneteiben véste papírra a Halálos fegyver forgatókönyvét
- egyértelműen a Bakonyban fogatták

Wolkens ajánlója
A Ragadozó címszereplőjénél kevés ismertebb moziszörny ismert :-) : az emberi koponyákat trófeaként gyűjtögető, a szinte tökéletes álca mögött ritka rusnya fizimiskájú űrlény még mindig ráhozza a frászt a nézőre. A film látványvilága a rajzolt robbanások fényeit leszámítva ma is abszolút vállalható, a maszkmesterek hibátlan munkát végeztek, a fényképezés gyönyörű. A lassan fogyatkozó szuperkommandó tagjai mind érdekes egyéniségek, sokkal kevésbé sztereotípak, mint a szövegeik: "Emlékszel Afganisztánra?" - húha, ez aztán eredeti... :-) Ezzel együtt van néhány örök érvényű párbeszéd: a "Te vérzel." - "Nincs időm vérezni." instant klasszikus. Kvázi jócsajként Elpidia Carrillo reszketi végig a filmet melltartó nélkül (aki jól meg akar lepődni, nézzen utána, mi mindenben szerepelt).
Dagadó izomból sincs hiány, ennyire közelről fényképezett felsőkar(oka)t talán azóta sem láttunk. :-)
Szépen felépített, izgalmas, látványos és kellően véres - ez a film ma is ajánlott.


Commando - Kommandó

akció
1985, imdb pontszám: 6,7

Raf ajánlója
Nem is tudom már kinek az ötlete volt (vagyis inkább nem olvasok vissza). Hogy a klasszikust idézzem: "it was a bad idea". De tényleg. Ez a film rossz. Igaz, megvannak a maga pillanatai - ilyen egysorosokat nem találsz sehol, az is tuti. De nem menti meg a filmet. Pedig azok a mondatok...
És igen, az a pár egysoros és a Wolki által is említett "surikenezés" (asszem megvan honnan jött a Ravenholm-pálya terve a HL2-be!) voltak a film fénypontjai. Ezenkívül csak a lefelé van, az uweboll-i mélységekbe. Mikor ugyanazt a szürke első generációs R5-öt kerülik ki az utcán a kötelező autósüldözés közben. NEGYEDSZER. Mikor egy 911 Targa Turbo nem tud elmenekülni egy (ha minden igaz) Austin elől, mikor a robbanásnál szembetűnőek a karóra tűzött ügyetlen bábuk... Na meg az a rettenetes zenének nevezett IZÉ... És még sorolhatnám (igen, Svarci ebben a filmben SOSEM tölt újra).
Mégsem ez volt a legalja.
Hanem az, hogy a DVD-n több jelenet meg volt vágva. Nem elég a sok szöveg, ajánló az elején, de még ez is?!
"Don't ruin your childhood - never ever watch this as an adult", ahogy a tájékozott tajvani mondaná.
Kerülendő.
Ismeretterjesztő rovat:
- Alyssa Milano John Matrix(nyomtató) lánya a filmben - ugye miből lesz a cserebogár?
- Bill Duke is játszik a filmben - érdemes ráguglizni a képekre, hogy lásd, mennyire durván kigyúrta magát ~2 év alatt

Wolkens ajánlója
Egyértelműen a válogatás leggyengébb darabja, ez volt az, amit az idő megszépített. :-) Ma már csak egy B kategóriás akciószösszenetnek tűnik, ami semmi másról nem szól, mint hogy osztrák barátunk, akit a filmben 194 cm-esnek becsülnek, öööizé... :-) szóval, hogy John Matrix visszavonult őrnagy a kislánya (Alyssa Milano, OMG...) megmentése kapcsán mindenkit, aki az útjába áll, felrobbant, lelő, vagy egy ökölcsapással pokolra küld, mindezt halál idegesítő háttérzene kíséretében.
Pozitívumok: a kétsoros dialógusok ütősek, a jócsaj szerepben sikoltozó Rae Dawn Chong blúzát hősünk az első adódó alkalommal eltépi, így a film végéig biztosított a megfelelő dekoltázs, és végül a dobócsillagként hajigált körfűrészlapok is büntetnek. :-)


Total recall - Az emlékmás

sci-fi
1990, imdb pontszám: 7,5

Raf ajánlója
Na, ez az a film, aminek született egy remake-e. Ami olyan borzalmasan szar volt, hogy a mai napig, ha eszembe jut az erre kiadott pénz, a pénztárcám elküld a jó édes anyámba.
Sajnos hiába fiatalabb a fentebb említett Ragacsos-nál, sajnos sok minden nem állta ki az idő próbáját... Túl gyakran látszik, hogy a háttér vetítve van/green-blue screen. Ezt leszámítva nagyon jó - a metrós-átvilágítós jelenet szerintem 10 év múlva is ugyanolyan jól fog kinézni, mint ma. A maszkok is nagyon jók, zene is... A történet is - 1-2 elég erős bakival (lásd a hologram esete a Noszty fiúval), mégis élvezhető az egész. A helyenként béna háttereket leszámítva mindenképpen alapmű.
Amit nem biztos, hogy tudtál:
- a film alapjául szolgáló novella alig pár oldal ("Emlékárusítás kicsiben és nagyban)
- és persze PKD a szerző ;-)
- Tony szerepében Dean Norris látható (Breaking Bad-rajongók számára: Hank Schrader!)
- Sharon Stone a szőke nő (igen, itt is ledér cuccban szerepel)
- a Jancsitaxi a norvég himnuszt fütyüli
- a marsi külsős jeleneteket az ajkai bauxitbányában és környékén forgatták
- jóval jobban áll IMDB-n, mint az a rémes feldolgozás

Wolkens ajánlója
Amióta elkészült a totálisan agyhalott remake, egyértelmű volt, hogy elő kell szedni az eredetit, és újra megnézni. A Paul Verhoeven (Elemi ösztön, Robotzsaru, Csillagközi invázió - azért a fiú letett valamit az asztalra...) rendezte darab a sztoriját tekintve kábé százszor értelmesebb, mint az újrafeldolgozás. A trükkök annak idején korszakalkotóak voltak, ma már többségében inkább viccesnek hatnak, de az űrreptéri röntgen kifejezetten ötletes és korrekt módon kivitelezett effekt, a mutánsok maszkjai pedig a mai napig hátborzongatóak. Az akció nonstop zajlik, és van csajbunyó is: a nadrágkosztümös Sharon Stone lövöldöz, üt, rúg, majd válás tárgyát képezi ;-), átadva a terepet a kurvásan öltözött Rachel Ticotin-nak, aki lövöldöz, üt, rúg, majd megcsókolás tárgyát képezi. :-)
Hmm, mindenképpen érdemes lefújni az elmúlt 23 év földi porát erről a marsi porban játszódó sci-firől.

Kapcsolódó ajánlók

Az EmlékmásKonklúzió

Ha a Commando helyett a Menekülő ember-t választottuk volna, akkor egy hibátlan Svarcis akció-sci-fi hármast kapunk. Viszont ez megfelelő téma lehet a következő válogatáshoz, amiben Verhoeven említett filmjei is jó eséllyel játszhatnak... igen, tudom, az Elemi ösztön nem akció-sci-fi, köszönjük a hozzászólást... :-D

A cikk utoljára frissítve: 2013.01.

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2024.05.05.