heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Szórakozás] [Autók] [Autóhifi] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Ajtópanel építés Skoda Feliciába

Autóhifi téma
Futurisztikus középkonzol (2018.06.)
Hifibeépítés G Astra kabrióba (2011.08.)
Internetet az autóba! (2015.09.)
Internet beépítés G Astra kabrióba (2015.09.)
Mélyláda FAQ (2006.01.)
Mélyláda Sport Ignisbe (2007.07.)
Peugeot 306 első szett (2006.01.)
Rockford Fosgate mélyláda (2021.10.)
SAL dupla mélyláda (2018.10.)
Skoda autóhifi (2006.01.)
Személyiségteszt (2006.01.)
Zene F Astrában (2006.01.)
Zene G Astra kabrióba (2011.06.)
Zene G Astrában (2006.01.)
Zene kabrióba (2007.02.)
Zene kabrióba II (2007.08.)
Zene kabrióba III (2007.11.)

Sok kommentárt nem is fűznék hozzá, a szöveget - néhány minimális változtatástól és megjegyzéstől eltekintve - úgy teszem közzé, ahogy megkaptam. Hölgyeim és uraim, a szó Nemes Takách Bencéé.

Előre szeretném bocsátani, hogy bár mindig is érdekelt az autóhifi világa, Péter folyamatos, és hathatós tudatalatti szuggesztiója nélkül valószínűleg sohasem fogtam volna bele sem hifi, sem ajtópanel építésbe. Még az előző autóm (Favorit) volt, amikor rábeszélt egy mélyládára, majd nem sokkal később közösen ajtópanelt építettünk, és innen már nem volt megállás.
Ez a mostani projekt az autócsere után vált szükségszerűvé, mivel a mélyláda megmaradt és eladni nem szerettem volna, úgyhogy építettem köré egy hifit, amolyan pumpához vesszük a biciklit stílusban, de azért megérte. :-))

A 16-os szett a Soundstream PCC 6 Picasso sorozat, ami pontos és részletes hangzást ígért. Ezt kellett rávenni, hogy a Skoda Felicia ajtajába, illetve A oszlop borításában jól érezze magát úgy, hogy ha kell, vissza tudjam állítani az eredeti állapotokat. Tehát, egy olyan adaptert kellett csinálni, ami illeszkedik a gyári hangszóró helyére, képes fogadni, és mereven tartani az új hangszórót.
Az alapkeret, ami illeszkedik a gyári helyre, MDF lapból lett kivágva, kireszelve, eléggé pepecs munka, de ennek pontosan kell illeszkednie, különben később a rögzítésnél problémák lehetnek.
Ezután jöhet az új hangszóró méreteire kivágott elem, ez nálam rétegelt lemezből készült, de ezt is lehet MDF lapból készíteni.
A két elem közötti távolságot három csavarral lehet beállítani, akár szögben is, ha például magunk felé döntött panelt szeretnénk csinálni. Nálam ez egyszerűen 3 db anya volt, mert ennek pont jó volt a magassága, és facsavarral össze lehetett húzni a két keretet.
Jöhet a maszkolás, amit barkácsboltban kapható egyszerű maszkoló szalaggal készítettem, és (utólag már tudom) ezt érdemes szilikonnal jól befújni, vagy szilikonzsírral bekenni, mert akkor könnyebben leválasztható róla a purhab.
A helyére illesztjük az eddig elkészített kereteket, és fújjuk, fújjuk a purhabot, amíg csak a tökünkről nem lóg mócsingokban :-))), aztán várunk, amíg megkeményedik. (Wolkens: a purhab. ;-))
Érdemes átgondolni minden munkát, és az összes purhabozást egyszerre megcsinálni, az A oszlopnál is, mert a habot csak egyszer lehet kinyomni. Nekem az ajtónál fél flakon fogyott, és utána az A oszlopnál egy héttel később új flakont kellett venni.
Amikor a hab kikeményedett, le lehet választani, és körbe lehet vágni, bármilyen forma kialakítható. Tapétavágó késsel, csiszolópapírral nagyon jól lehet alakítani.
A következő fázis a felület kialakítása, ami gyakorlatilag bármilyen kárpit, műbőr, bőr, vagy akár műgyanta bevonattal, és megfelelő előkészítéssel fényezve is lehet, bár ez utóbbit azért előbb valami mintadarabon ki kell kísérletezni. Én műbőr bevonatnál maradtam. Amire az anyag kiválasztásánál figyelni kell, hogy nyújtható legyen, és nyúlás közben se veszítsen a színéből, ne fehéredjen ki. Az anyag ragasztását legegyszerűbb Palmatex ragasztóval elvégezni.
A ragasztó száradása után már csak a fölösleges részek levágása, és a keret meg a hangszóró becsavarozása van hátra.
Az A oszlopba szerelt magasak esetében is hasonlóképpen jártam el. Két különbség van:
- rétegelt lemezből egy gyűrű készült, ez fogadja a hangszórót.
- hogy a purhab tartása még jobb legyen, kétkomponensű műgyanta ragasztóval (Uverapid 20) lett bekenve, ami száradás után kőkeményre köt. Utána ez is kapott műbőr bevonatot.
Az eredmény pedig a képen látható.
Ez pedig a helyére került ajtópanel. Annyit még érdemes megemlíteni, hogy a műbőr illesztését célszerűen az ajtó alja felől érdemes végezni, hogy felülről ne legyen látható.

Felhasznált anyagok:
- MDF lap,
- 3 mm-es rétegelt lemez,
- PUR hab,
- Palmatex,
- Tesa ragasztószalag maszkoláshoz,
- Audiocomp műbőr,
- Uverapid 20 műgyanta ragasztó.

Aki belevág, annak sok türelmet, kitartást, és sikert kívánok!
A Sógor

Zárszóként annyit tennék hozzá, hogy a hangzás is olyan jó lett, mint amilyen szép a beépítés... Gratulálok! És köszi a cikket. :-)

A cikk utoljára frissítve: 2006.10.

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2024.06.09.