heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Szórakozás] [Autók] [Autóhifi] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Faház összerakás

Szórakozás téma
APC modell (2021.01.)
Boszorkányt az ablakba! (2015.11.)
Fegyverszekrény az M41a-hoz (2019.09.)
Fejtörők (2023.01.)
Fénykard építés (2020.03.)
Fénykard tartó építés (2020.05.)
Gipszkarton polc (2021.08.)
Játékajánlók 1. (2017.02.)
Játékajánlók 2. (2022.01.)
LEGO animáció előkészületek (2010.09.)
LEGO animáció előkészületek 2. (2011.01.)
LEGO animáció technikai részletek (no date)
LEGO animáció technikai részletek 2. (2011.01.)
LEGO animáció technikai részletek 3. (2011.02.)
LEGO animáció technikai részletek 4. (2011.04.)
M41a modell (2019.04.)
Megoldás a fejtörőkhöz (2023.01.)
PS3 játékajánlók (2018.01.)
PS4 játékajánlók 1. (2020.06.)
PS4 játékajánlók 2. (2023.05.)
Rafting Bovecben (2007.07.)
Síelés Nassfeldben (2006.02.)
Szöveges óra (2020.01.)
Tippek a fejtörőkhöz (2023.01.)
Xbox játékajánlók (2016.02.)
Zombiszendvics (2006.02.)

A történet onnan indult, hogy kezdtem unni a fűnyíró jelenlétét a házban, és elérkezettnek éreztem az időt némi raktárterület bővítésre :-), így egy kerti szerszámoskamra mellett döntöttem. Barkácsolástól persze nem ijedünk meg, így természetesen egy házilag összerakható darabra esett a választás. Ez nem várt kihívások elé állított a későbbiekben...
A dolognak már ott gyanúsnak kellett volna lennie, mikor a maximálisan részletes ajánlatkérés és a méreteket tartalmazó rajz ellenére sem sikerült a választott (hazai) gyártónak megérteni, hogy mi is lenne a ház nettó és bruttó alapterülete. :-( De optimista voltam... egészen addig, amíg el nem kezdtük az összerakást. A gyártó szerint másfél óra elég rá - én voltam a hülye, hogy nem mondtam azt, hogy akkor rakják össze ők, többet ért volna akármilyen mozinál. :-) :-(
Nyilván a házat nem lehet földre rakni, így előkészítési lépésként készült egy beton alap - ebben különösebb varázslás nincsen, vagy ha van is, a jelen történetünk szempontjából nem releváns. :-)

Falak és tető

A falak összerakása nem jelent különösebb nehézséget: az illesztési pontok világosak, csak arra kell ügyelnünk, hogy a derékszögek stimmeljenek. Ennek a legegyszerűbb módja, ha azt nézzük, hogy a két átló egyforma hosszú-e.
Ja és természetesen arra is ügyeljünk, hova helyezzük a házat az alapon. Mérjünk pontosan, ha fixáltuk a falakat, minden további elem attól fog függeni.
Ha megvan a pozíció, L alakú vasakkal rögzítsük a falakat az alaphoz (erről sajnos nincs fotó).
Következnek a tetőszerkezet elemei, és a sarkokat eltakaró lécek. Itt jött az első hidegzuhany: a tető elemei nem az általam kért formának megfelelően készültek, és a saroklécek kivitele sem két jobbos és két balos, így a tető felrakásához vágni kellett belőlük.
Következik a tető. Az alapja egy sima OSB lap, amit a tetőszerkezetre kell csavarozni.
Az OSB-re bitumenzsindely kerül. A felrakás nem különösebben nehéz, de itt is igaz, hogy nagyon kell figyelni a pontos méretekre. Miután a gyártó semmiféle érdembeni adatot nem közölt arról, hogy milyen sűrűn kell rakni, a munka megkezdése előtt érdemes megszámolni, pontosan hány darabot is kaptunk, és hogy mekkora átfedéssel lehet rakni ahhoz, hogy elég legyen.
Alulról felfelé kell rakni értelemszerűen, az utolsó sor mindenképp lógjon át keresztben a gerincen, hogy vízmentesen zárjon.
Ha fent van a zsindely, mehetnek a tető elejére és hátuljára a lezáró díszlécek. Én, talán túlzott elővigyázatosságból, kikentem Bitugéllel a zsindelyek és a díszléc közötti rést, hogy ott se szívja be a vizet.
A ház specialitása, hogy oldalra kapott egy tűzifa tároló rekeszt. Ennek a fedése hasonlóan történik a tetőéhez - az elhelyezése miatt már gyerekjáték.
Végül az egészet alul is körbekentem Bitugéllel.

Polcrendszer

A házhoz kértem anyagot polcokhoz is, ami meg is jött, de a többi részlethez hasonlóan erről sem árult el az összerakási útmutató semmit, így magamnak kellett kitalálnom. Mivel az ajtó jobbra kifelé fog nyílni, így akár fűnyírót, akár biciklit könnyebb a házban jobbra betolni - logikus, hogy a polcrendszer a bal oldalra kerüljön. Tartónak kb. 30 centis léceket csavaroztam fel a falra - természetesen ügyelve a vízszintezésre, és nem utolsósorban arra is, hogy egy magasságba kerüljenek. :-)
A két szélén történő alátámasztás kevésnek tűnt, így középen is alátámasztottam a polcokat...
... majd miután még ez is kevésnek tűnt, egymáshoz is, és a legalsót még hosszában is megerősítettem egy 4x4-es keresztmetszetű léccel. Az eredmény atomstabil.

Ajtó

Az ajtó volt a ház azon része, ahol konkrétan fennhangon szidtam a gyártót. Az első probléma az volt, hogy az ajtó csak 1 mm-rel volt nagyobb, mint az ajtónyílás - az biztos, hogy még csak arra sem vették a fáradságot, hogy ezt ellenőrizzék leszállítás előtt. Egy óra csiszolás után már nagy nehezen be lehetett csukni az ajtót - de még nem volt se zár, se kilincs.
A zárszerkezetnek ki volt hagyva a hely, csak éppen: - ahhoz, hogy hozzá lehessen csavarozni az ajtóléchez, teljesen be kellett tolni (a képen jobb felé). Így viszont a zárnyelv és az ajtó külső lapja olyan közel került egymáshoz, hogy a zárnyelv nem ment be az ellenoldalon a lyukba - ez pedig újabb reszelgetést tett szükségessé,
- ki volt fúrva a lyuk a kilincs tengelyének, duplán is, hogy jobbosan vagy balosan is fel lehessen rakni az ajtót, csak éppen a zárszerkezet már nem fért át a lyukon - még újabb reszelgetés.
Itt már nagyon csúnyán szentségeltem. Az ajtó felrakása a leírtak miatt írd és mondd, három és fél óráig tartott!

Áramellátás, világítás

A házhoz közel szerencsére volt 230V, így az alapozáskor könnyű volt elhúzni odáig egy PVC csövet.
Ahogy írtam, a polcok bal oldalon vannak, így logikus volt a világítást a jobb oldalra tenni. Két lámpát vettem, ezek a hajólámpák Kenobinál ;-) 600 Ft körül megvehetők, ennyi pénzért llehet kettő, és így nem annyira tudok árnyékot vetni oda, ahol éppen turkálok a polcon.
Tavaly beleszerettem a mozgásérzékelős villanykapcsolásba, és mivel egy ilyen mozgásérzékelő sem horror összeg, ide is azt raktam fel.
A vezetéket felszegelhető U alakú műanyag kábelrögzítőkkel fixáltam. A vezeték a tető és a fal találkozásánál megy vízszintesen. A lámpák párhuzamosan vannak kötve, így elég volt egy vezeték.
Az áramellátás a falon keresztül jön be a másik oldalon. A feljövő ágba raktam még egy konnektort, hátha valami elektromos szerszámot is kell majd használni a faházban.

A cikk utoljára frissítve: 2014.12.

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2024.04.06.