heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Szórakozás] [Autók] [Autóhifi] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

M41A alien pulse rifle modell

Szórakozás téma
APC modell (2021.01.)
Boszorkányt az ablakba! (2015.11.)
Faház összerakás (2014.12.)
Fegyverszekrény az M41a-hoz (2019.09.)
Fejtörők (2023.01.)
Fénykard építés (2020.03.)
Fénykard tartó építés (2020.05.)
Gipszkarton polc (2021.08.)
Játékajánlók 1. (2017.02.)
Játékajánlók 2. (2022.01.)
LEGO animáció előkészületek (2010.09.)
LEGO animáció előkészületek 2. (2011.01.)
LEGO animáció technikai részletek (no date)
LEGO animáció technikai részletek 2. (2011.01.)
LEGO animáció technikai részletek 3. (2011.02.)
LEGO animáció technikai részletek 4. (2011.04.)
Megoldás a fejtörőkhöz (2023.01.)
PS3 játékajánlók (2018.01.)
PS4 játékajánlók 1. (2020.06.)
PS4 játékajánlók 2. (2023.05.)
Rafting Bovecben (2007.07.)
Síelés Nassfeldben (2006.02.)
Szöveges óra (2020.01.)
Tippek a fejtörőkhöz (2023.01.)
Xbox játékajánlók (2016.02.)
Zombiszendvics (2006.02.)

Alapvető tudnivalók az M41a-ról :-)

A megnevezésre jó magyar fordítást sajnos nem tudok, így maradjon az eredeti. :-)
Szóval, ha láttad a filmet, akkor tudod, ha meg nem láttad, elárulom: az M41A egy legendás fegyver. A bolygó neve: Halál (eredeti címen Aliens, link az ajánlóhoz a bal oldalon) című filmben láthattuk először, és aztán a széria későbbi filmjeiben és videójátékokban is. Ahhoz képest, hogy egy fiktív puskáról van szó, az interneten se szeri, se száma a különféle változatoknak, a saját építésű, kartonpapírból összeeszkábálttól a hivatalosan forgalmazott airsoft verzióig.
A fegyver sikere alapvetően a filmből adódik, de ismertségéhez hozzájárul a jellegzetes forma, és természetesen a film készültekor még fantasztikumnak számító töltényszámláló. Részletes specifikáció és ismertető is rengeteg van a neten, ezek közül egy magyar nyelvűt linkeltem.
M41A leírás

Az M41a egy legendás fegyver

Az M41A-ba egy 100 töltényes tár helyezhető, a töltényeket egyszeres lövés, rövid sorozat, vagy teljesen automata módban lehet az ellenség nyakába zúdítani. Rendelkezik gránátvetővel is, amibe 4 gránát fér. A válltámasz kihúzható.

Papírmakett

Hogy lássam magam előtt a pontos dizánjt, és szükség esetén gyorsan le tudjam venni a méreteket, első körben kerestem a neten papírmakett szabásmintát, és (nem kevés munkával) kivagdostam és összeragaszgtattam. Noha laza 40 órát el lehet tölteni vele, mégis érdemes rászánni az időt, mert így az ember sokkal jobban megismeri a részleteket.

Kiindulópont

Az elképzelésem az volt, hogy egy szivacslövő puskát (NERF) építek át, megtartva a működést, de kiegészítve a fegyvert hang- és fényeffektekkel és természetesen egy működő töltényszámlálóval. A választás a Rapidstrike puskára esett, amit már meg is vettem két évvel ezelőtt, de csak most jutottam el addig, hogy neki is fogjak.
A Rapidstrike gyárilag nagy tárral jön, sorozatlövő, elektromos "meghajtással". Három motor van benne, az egyik egy karos mechanikán keresztül betolja a következő töltényt a csőbe, a másik kettő pedig egymással szemben forogva kilövi azt. A cső huzagolt, ami azt jelenti, hogy a kirepülő töltény a hossztengelye körül forog, ez sokat javít a lőtávolságon és a röppálya stabilitásán.
A Rapidstrike formára hasonlít az M41A-ra, de ez sokkal kevésbé lényeges szempont, mint a sorozatlövő funkció.
Természetesen a motorok vezérléséhez mindenféle elektromechanikus alkatrészek is vannak a puskában. Például két elsütőbillentyűje van, az egyik csak felpörgeti a motorokat, a másik lövi ténylegesen a töltényt, és ez utóbbit csak akkor lehet meghúzni, ha a másikat már húzzuk (vagyis nem tolja be a következő töltényt a csőbe, amíg nem forognak a kilövő motorok).
A Rapidstrike szétszedéséről és tuningolálásról rengeteg videó van a neten, így volt honnan indulni.
NERF Rapidstrike szétszedése

Az elképzelés az, hogy az átépített verzióban megszűnnek ezek a korlátozások, és a helyüket egy teljesen elektronikus központi vezérlés veszi át. Ezzel megvalósíthatók olyan, az alap kiépítésben nem elérhető funkciók, mint a az egyszeres lövés, a rövid sorozat és a teljes automata üzemmód közti váltás. A központi modul adná a jeleket a töltényszámlálónak és a hangmodulnak is. Nagyjából az alábbis struktúrában:

A hangmodul egy Adafruit gyártmányú okosság lesz, ami a saját belső memóriájában képes tárolni a hangfájlokat, és rendelkezik 8 bemenettel, amikhez más és más hangfájl rendelhető. A kártya kimenetére egy egyszerű D osztályú erősítő modul csatlakozik majd két miniatűr hangszóróval. A többi modul saját készítésű lesz, korábbi ígéretemnek megfelelően részletes leírással.
Az eredeti 4 bébielem helyett egy RC modellekhez használatos lítium-polimer akkupakk lesz az áramforrás.

Mechanikus megvalósításra vonatkozó elképzelések

A cosplay-es kellékek leghétköznapibb alapanyaga az EVA hab, és persze létezik ebből épített (gyönyörű) M41A is. A forma jelentős részét én is ebből szeretném megvalósítani, kivéve a cső hűtését (olyan a mesébe' nincs, hogy ezt nekiálljak kifaragni) és a két elsütőbillentyűt, amiket 3D nyomtatással. Az eredeti Rapidstrike alkatrészek közül a lövésekért felelős mechanika és a válltámasz mechanika marad, mivel ezek egyszerre precíz és masszív kivitelezése házilag erősen kétesélyes (de leginkább esélytelen).

M41a áramkörök

Első lépésben elkészültek az elsütőbillentyűk, és az áramkörök, és sikerült is őket működésre bírni. Szöveges leírás helyett ezúttal egy videóból tudhatjátok meg a részleteket, így sokkal személetesebben látszik a működés.
NERF M41a áramkörök

M41a építés, első fejezet

Lassan másfél hónapja töltöm a szabadidőmet az építéssel, és ahhoz képest nem állok kifejezetten fényesen - mondjuk annyira rosszul se. :-) A gránátvető rész, ami helyet ad majd az akkumulátornak és az áramköröknek, lényegében kész, megvan a tölténytár (kivehető/berakható) és megvan a puskatus (bár ez a képen pont nem látszik).
Mondjuk arról sem szabad elfeledkezni, hogy az első két hét azzal telt, hogy lefűreszeljek mindent a Rapidstrike-ról, ami nem kell rá. :-)

A strukturális elemekhez polikarbonátot használok, leginkább a díszítőelemek készülnek EVA habból. A polikarbonát remekül használható: szépen fűrészelhető, gyakorlatilag törhetetlen, és melegragasztóval lehet ragasztani. Az EVA habot még szoknom kell, nem minden sikerül tökéletesre, ahogy az még kis felbontásban is látszik. Azt viszont érzem, hogy jó ötlet volt építeni egy papírmakettet, anélkül folyamatosan meg lennék akadva.
Van nem kevés nyers videoanyag az építésről, ebből fogok majd vágni valami nézhetőt, addig is türelmet kérek.

M41a építés, második fejezet

Elkészült a narrált videó az építés nagyjából háromnegyedéről, de természetesen a munka nem állt meg azóta sem. A fegyver bal oldala már a festésnél tart, a jobb felén még akad néhány helyen igazítanivaló. Mindenesetre itt a link, jó szórakozást a megtekintéshez! :-) Jövő hónapban remélem, újabb epizóddal tudok szolgálni.
NERF M41a építés 1. rész

M41a építés, harmadik fejezet

Kész vagyok a jobb oldallal is, sőt, a festéssel is. Persze a videószerkesztés időigényes meló, így a festésről majd csak egy hónap múlva lesz kész, ellenben az építés múltkor kimaradt érdekes részletei már megtekinthetőek. Ismét jó szórakozást hozzá! :-)
A jövő héten pedig indul az áramkörök beépítése.
NERF M41a építés 2. rész

M41a építés, negyedik fejezet

Az év végén is gőzerővel dolgoztam a puskán, így mostanra a fegyver tesztüzemben már működik. :-) Tulajdonképpen akár kész is lehetne, ha...
... ha nem lennének mindig újabb ötleteim. :-) Gondoltam, ha már fél évig készül a cucc, akkor mégse lenne szép, ha a végén csak valamelyik szekrény mélyén landolna, ahelyett, hogy kapna valami őt megillető helyet.
Az pedig mi más lehetne, mint egy szép fegyverszekrény. Az ötletet persze tervezgetés követte, sőt, bizonyos okokból jobbnak láttam, ha a megvalósítást is elkezdem még a puska elkészülte előtt. És mivel szó sem lehet valami gagyi kredencről, a specifikáció elég gyorsan elérte azt a bonyolultságot, hogy ez a részprojekt külön cikket kapott. :-)
Plusz megvan a videó is a festésről. :-)
NERF M41a festés

M41a építés, ötödik fejezet

Ami az összerakást megakasztotta, az a fegyver és a szekrény közti csatlakozás megvalósítása. Kaptam Mikey barátomtól néhány rugós tüskét, amik igazán jók a feladatra a szekrény oldaláról. Ami a fegyvert illeti, úgy döntöttem, M2-es csavarfejek fogják az ellendarabot képezni. Mivel a horganyzott csavarokat nem lehet forrasztani, ekkora méretben meg már forrfület sem lehet kapni, végül néhány mikrokapcsolóról szedtem le az érintkezőket, és ezeket alakítottam át a célnak megfelelően.
A pontos csatlakozás azért nem egyszerű, mert arra semmi garancia nincs, hogy a fegyver helyrerakása milliméter pontosan történik. Ezért egyrész a tartóelemeket úgy alakítottam ki a szekrényben, hogy pozicionálják a fegyvert, az egyedi "csatlakozókon" pedig egy csonkakúp alakú tüske-lyuk páros tereli majd egymás felé a csavarfejeket és a rugós tüskéket.
Így néz ki a csatlakozó a csavarokkal és a forrfülekkel. A 3 vezetéken megy majd az akku töltése.
Ahogy az várható volt, a fegyver eleje végül tele lett az elektronikákkal. A vezetékek elhelyezése sem volt triviális.
És igen, kész és működik! :-) Van róla tesztvideó is, érdemes megnézni.
NERF M41a teszt

A cikk utoljára frissítve: 2019.04.

Fegyverszekrény az M41a-hoz (2019.09.)

Egy olyan projekt, amibe a tisztán beletett munkaidő is több, mint egy havi, nem érdemli meg, hogy egy sötét szekrényben porosodjon. Ezen ...

Tovább a cikkhez

 

Filmajánló: A bolygó neve: Halál (Aliens) (2015.03.)

Nekem a VHS korszak legnagyobb élménye nem Chuck Norris munkássága, hanem ez a film. Először egy, szinte a nézhetetlenségig sokszor másolt kalózkazettáról ...

Tovább a cikkhez

 

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2024.07.02.