heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Szórakozás] [Autók] [Autóhifi] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Fénykard építés

Szórakozás téma
APC modell (2021.01.)
Boszorkányt az ablakba! (2015.11.)
Faház összerakás (2014.12.)
Fegyverszekrény az M41a-hoz (2019.09.)
Fejtörők (2023.01.)
Fénykard tartó építés (2020.05.)
Gipszkarton polc (2021.08.)
Játékajánlók 1. (2017.02.)
Játékajánlók 2. (2022.01.)
LEGO animáció előkészületek (2010.09.)
LEGO animáció előkészületek 2. (2011.01.)
LEGO animáció technikai részletek (no date)
LEGO animáció technikai részletek 2. (2011.01.)
LEGO animáció technikai részletek 3. (2011.02.)
LEGO animáció technikai részletek 4. (2011.04.)
M41a modell (2019.04.)
Megoldás a fejtörőkhöz (2023.01.)
PS3 játékajánlók (2018.01.)
PS4 játékajánlók 1. (2020.06.)
PS4 játékajánlók 2. (2023.05.)
Rafting Bovecben (2007.07.)
Síelés Nassfeldben (2006.02.)
Szöveges óra (2020.01.)
Tippek a fejtörőkhöz (2023.01.)
Xbox játékajánlók (2016.02.)
Zombiszendvics (2006.02.)

Legyen saját fénykardom! :-)

A bogarat a fülembe a Punished Props Academy youtube csatorna ültetette bele. :-) Régóta nézem (és ajánlom másoknak) a videóikat, tanulságosak és amellett általában gyönyörűséges dolgokat építenek. Nem volt ez máshogy most sem, és a Skywalker kora permierhez időzített fénykardos videójuk egyszerűen ellenállhatatlan vágyat ébresztett bennem, hogy legyen egy sajátom, mert ugye
Punished Props fénykardos videó

csak akkor lehetsz igazi jedi, ha már építettél magadnak saját fénykardot.

A fénykard építők nagy többsége - és ők sem kivételek - a következő megoldásokat használja:
- LED szalag (egyszerűbb esetben sima LED szalag, komplexebb verzióban WS2812-es, egyenként vezérelhető RGB LED-ek),
- polikarbonát cső, mint penge,
- beépített akku, mint energiaforrás,
- gyorsulásérzékelő és hangmodul, ha hangeffektek is kellenek.

A szükséges áramköröket az Adafruit gyártja, a honlapjukon van egy komplett fénykard építős útmutató. Ami 99%-ban jó is, de egy ponton bele kellett nyúlnom - ahogy belenyúltam egy másik ponton a Punished Props terveibe is. De errőb majd később.
Adafruit fénykard építési leírás

3D nyomtatás

Persze míg PPA-ék csak benyúlnak a fiókba, kiveszik a szürke ABS filamentet, és naná, hogy van hozzá nyomtatójuk is, addig nekem be kell érnem a kifogyhatatlan narancsárga PLA-val. :-)
Az összes nyomtatási idő valahol 20 és 25 óra között van, persze a nagyobb darabok esetében nem szórakoztam 0,1 mm-es rétegvastagsággal, mert sose lett volna kész.

Az egyik dolog, ami nem tetszett a PPA 3D fájljaiban, az a bekapcsológomb elhelyezése. Az aktivátor modulba építették be, mondván az "eredeti" kapcsolóban nem férne el. Hmm...

Fogd meg a söröm :-)

Bizony elfér az, csak kicsi mikrokapcsolót kell választani. Szerencsére a kedvenc alkatrészboltom kínálatában volt 6x6 mm alapterületű kapcsoló, ez tökéletesen alkalmas a feladatra. Ehhez nyilván újra kellett terveznem a kérdéses alkatrészt.
Van viszont egy apróság, amire oda kell figyelni: a bekapcsológomb vezetékét el kell tudni vinni a markolat végébe, ahova az áramkör kerül. Annak pedig hely kell a meglehetősen passzentos szerkezetben. Végül úgy döntöttem, a pengetartó henger (a rajzon sárgával) falvastagsága elbírja, ha teszek bele egy 1 mm mély vájatot, amiben elfér egy vékony kéteres vezeték.
A másik, ami nem tetszett, az az áramkör tartó lap felépítése. Ezt is átterveztem, hogy az akkumulátort tartóba lehessen tenni, és ne kelljen kábelkötelegelővel rögzíteni. És a főkapcsolónak is csináltam egy fészket (ez látható a bal szélen).
És így néz ki mindez élőben. A zöld vezeték a pici csatlakozóval megy majd a bekapcsológombhoz.

Szoftver problémák

Röviden összefoglalva a lényeget: az Adafruit honlapon levő leírás alapján letöltögetve a kódokat, a cucc nem működik. :-( Ennek az oka az, hogy az egyik library a közzététel óta valószínűleg változott, és behivatkozik egy másik könyvtárat, ami eddig nem kellett. Azt még megtaláltam, de az tovább hivatkozott egy harmadikra... namindegy, a dolog vége az lett, hogy belemódosítottam a forráskódba, és kihagytam mindent, ami nem kell bele. :-) Persze ettől még érdekes kérdés, hogy miért nem rakják fel a komplett csomagot egyben, nesze, hülye, ezt töltsd le és jó lesz. Költői kérdés volt. :-)

Kis kitérő

Barkácsolós karrierem során :-) itt érkezett el az a pont, hogy be kellett ruháznom egy airbush pisztolyra és hozzá egy kompresszorra. Ezeket szépen meg is rendeltem, aztán elkezdtem mindenféle oktatóvideókat nézni, és rögtön kiderült, hogy hiányzik még két dolog:
- egy edény, amibe bele lehet fújni a megmaradt festéket és a tisztítószert,
- egy kis festőkamra légelszívással, főleg, hogy kint mínuszok vannak, bent meg nem kéne mindenhol festékpárát lélegezni.

Az első aránylag egyszerűen ment: egy műanyag fedeles befőttesüveg tetejébe két nagy lyuk: az egyikbe egy gumi kábelátvezető (szerencsére volt itthon akkora méretben, amibe belefér az airbrush), a másikra egy szövetdarab szűrőnek, hogy a levegő ki tudjon jönni, de a festék bent maradjon. A textilt egy nagy alátét rögzíti...
... amit alulról két, melegragasztóval beragasztott mágnes tart a helyén.
A kamra kicsit komplexebb feladvány volt, de akadt itthon egy adag használaton kívüli habkarton (anno még árnyékolót építettem belőle a tetőablakra), ebből gyorsan össze lehetett legózni. A "mennyezetre" LED szalag került nagy tételben - diffúz megvilágításból soha nem lehet elég. A hátlapon a ventillátor előtti keretre kerül a szűrő, ...
... ami az egyszerűség és a cserélhetőség kedvéért nem más, mint egy darab pólóanyag, gumigyűrűvel rögzítve.
A ventillátornak csináltam fokozatkapcsolót, hogy ne feltétlenül kapjak hülyét a zajtól. Persze túllőttem a célon, legmagasabb fokozaton sem rettenetes a hangja.

Építés és festés

Glettelés után a fődarabokat a videóban leírt módon kétkomponensű, 5 perces kötési idejű műgyantával ragasztottam össze (barkácsáruházban kapható).
Szintén a videót követve, először a fekete alapozót fújtam fel.
Eddigre persze a markolat fő részei között már szépen megkötött az epoxi.
Jött a fémszín, aztán a védőlakk. Hát, őszintén szólva helyenként tragikusan ronda lett a markolat festése :-(, de ezt betudom annak, hogy abszolút kezdő vagyok az airbrush használatában. A nyomógomb viszont egész jól sikerült, pár a "transparent red" festék lehetne kicsit kevésbé magenta. :-)
És még összerakva is jó! Mondjuk arra ügyelni kell, hogy a festék és a lakk vastagsága nem nulla - a gombnak festés előtt lazán kell mozognia, hogy festés után se akadjon. Ezt alaposan ellenőrizni kell beépítés előtt, mivel utána már nem lesz esély javításra.
Az aranyszínű activator lapocskát kézzel (ecsettel) festettem, és még a védőlakkozás előtt beragasztottam. Lakkozás után jöhetnek a szárnyak - hogy a ragasztó tudjon mihez kötni, az illesztési felületen le kell vakarni a festéket a markolatról.
Van még egy hiba, amit PPA-ék elkövettek a 3D tervezésnél. A sín, amibe az áramkörtartó lapocska becsúszik, belóg a pozíciónáló furatok mögé, így a hatból két szárnynál a (rögzítés funkciót egyébként sem ellátó, csak esztétikai célú) csavart rövidebbre kell reszelni.
A csavarok helyét érdemes az átmérőjüknél valamivel kisebb fúróval átfúrni, utána némi erőfeszítés árán be lehet hajtani a csavart, menetet vág magának.
A nyomógomb vezetékét először be kell fűzni, utána lehet a helyére csúsztatni a pengetartó hengert.
Miután bent van a henger, és meggyőződtünk róla, hogy szépen elfért a vezeték, beragaszthatjuk a nyomógombot.
A nehezén már túlvagyunk, következnek a további alkatrészek és díszítőelemek.
És itt a vége mára: a markolat nagyrészt kész, a következő nagy feladat a penge összerakása.

Fénykard penge és összeszerelés

A LED szalagokat egy másfél cm széles PVC csík két oldalára ragasztottam fel. Hogy biztosítva legyen a stabil és egyenletes fény, az egésznek nem szabad lötyögnie a polikarbonát csőben. Ehhez a szalag elejétől a végéig használtam 3D nyomtatott elemeket (sárga: a penge alsó vége, zöld: távtartó 10 cm-enként, piros: a penge felső vége, áttetsző: a polikarbonát csövet lezáró dugó). Ezeket fehér PLA-ból nyomtattam, de érdemes lett volna átlátszót használni (persze ahhoz először venni kellett volna :-)).
Ahhoz, hogy a fény egyenletes legyen, nem elég a központosított elhelyezés, még diffúz felület is kell a pengének. Ezt a legtöbben úgy valósítják meg, hogy betekerik a LED szalagot valamibe, legyen az zsírpapír, nejlonzacskó vagy csomagolófóia. Az én esetemben ez különösen kritikus volt, mivel a javasolt 144 LED/méteres szalag helyett 60 LED/méterest használtam, részben az előbbi csillagászati ára miatt. Így a végén összesen három diffúzor réteg került egymás fölé: egy réteg zsírpapír közvetlenül a LED fölött, egy opálos műanyag burkolat, ami eleve LED szalagos megvilágításhoz készült, és legkívül még pár réteg zsírpapír. Persze minden egyes réteg csökkenti a fényerőt, így ez egy nehéz kompromisszum, főleg, hogy az eredmény még így sem tökéletes. Következő körben biztosan a sűrűbbet használnám.
Beragasztás előtt a penge markolatba kerülő részén átmentem durva csiszolóvászonnal, hogy a ragasztáshoz használt 5 perces epoxi tudjon mihez kötni.
Itt elkövettem egy majdnem végzetes hibát: nem ellenőriztem pontosan, milyen mélyre megy a penge a markolatba. Ez azért gáz, mert a túloldalon az áramkörök meg az akku kitöltik a rendelkezésre álló helyet, így ha túl mélyre toljuk a polikarbonát csövet, egyszerűen nem fog beférni az elektronika vagy a drótok törnek meg.
A bőrdarabot a középső részre egy elnyűtt bőrdzseki romjaiból mentettem ki. És végül összeállt az egész: a mozgásérzékelő működik, a hangszóró elég hangos, és a penge fényereje is elfogadható (a fénykép csal, előben nem ennyire fényes, ellenben kék :-)).
Nincs más hátra, mint hadonászni, pózolni és fotózkodni. :-) Persze azért készült még egy videó is az építésről. Tartalmilag jelentős átfedés van az itt leírtakkal, csak kicsit látványosabb. :-)
Fénykard építés videó

Mit is mondhatnék még? :-) Érdemes belefogni, mert remek móka, de azért építés közben rájön az ember néhány apróságra, amit érdemes lett volna máshogy csinálni. Úgyhogy a következő már saját dizájn lesz, szebb, jobb, erősebb. És remélhetőleg hamarosan arról is tudok majd írni. ;-)

A cikk utoljára frissítve: 2020.03.

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2024.04.06.