heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Szórakozás] [Autók] [Autóhifi] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Fegyverszekrény az M41a-hoz

Szórakozás téma
APC modell (2021.01.)
Boszorkányt az ablakba! (2015.11.)
Faház összerakás (2014.12.)
Fejtörők (2023.01.)
Fénykard építés (2020.03.)
Fénykard tartó építés (2020.05.)
Gipszkarton polc (2021.08.)
Játékajánlók 1. (2017.02.)
Játékajánlók 2. (2022.01.)
LEGO animáció előkészületek (2010.09.)
LEGO animáció előkészületek 2. (2011.01.)
LEGO animáció technikai részletek (no date)
LEGO animáció technikai részletek 2. (2011.01.)
LEGO animáció technikai részletek 3. (2011.02.)
LEGO animáció technikai részletek 4. (2011.04.)
M41a modell (2019.04.)
Megoldás a fejtörőkhöz (2023.01.)
PS3 játékajánlók (2018.01.)
PS4 játékajánlók 1. (2020.06.)
PS4 játékajánlók 2. (2023.05.)
Rafting Bovecben (2007.07.)
Síelés Nassfeldben (2006.02.)
Szöveges óra (2020.01.)
Tippek a fejtörőkhöz (2023.01.)
Xbox játékajánlók (2016.02.)
Zombiszendvics (2006.02.)

Egy olyan projekt, amibe a tisztán beletett munkaidő is több, mint egy havi, nem érdemli meg, hogy egy sötét szekrényben porosodjon. Ezen gondolatból kiindulva kezdtem el tervezgetni egy fegyverszekrényt az M41a-hoz. Onnan kezdve, hogy szerettem volna elérni, ha a szekrény a tárolás mellett látványelemként is működjön, a funkciólista elég gyorsan bővült. :-)

Elképzelések

Az elképzeléseket és a megoldandó műszaki problémákat a mellékelt linken látható videóban foglaltam össze. Maga a mechanikai megvalósítás kevésbé kiált videóért :-), így annak a részleteit ebben a cikkben tervezem leírni.
Fegyverszekrény alapok

Hosszas morfondírozás és ötletelés után úgy döntöttem, a kezelőszerveket a fegyver mellett (és nem alatt) helyezem el. Mivel a puska önmagában elég méretes, a teljes szélesség így meg fogja haladni az 1 métert.

A motoros ajtónyitáshoz neten rendeltem egy "linear actuator" névre hallgató motort. Alapvetően ajtó- és ablaknyitásra lett tervezve, 1500 Newton erővel képes tolni - ezzel akkor is ki lehet nyitni egy ajtót, ha be van zárva. :-) Kisebbet nem árultak. :-)
Mint a fenti videóból kiderül, meglehetősen sok áramköri elemre lesz szükség. Hogy kulturáltan el lehessen rendezni mindent, egyszerű kis polcokat fogok kialakítani a szekrény belsejében a kezelőszervek mögött.
A polcokat vékony rétegelt lemez maradékból vágtam ki, és ha már volt kéznél gyorsan száradó lakk, gyorsan le is kentem őket.
Erről a képről már sejthető a szekrény majdani mérete. Az előlap és a fedél plexiből lesz, alumínium kerettel, az előlapnak csak a felső fele fog nyílni (hogy ne legyen túl nagy helyigénye a nyitásnak).

Fegyverszekrény, második fejezet

A fegyver előtti ablakok kerete részben alumínium, részben műanyag profilból lesz. Mivel az alumínium meglehetősen drága, csak azokon a részeken fogom használni, ahol lényeges a merevség.
Az alsó ablakban lesz egy gravírozott kép, az M41a-t gyártó cég logója. Ezt LED szalaggal fogom megvilágítani.
A látvány valami ilyesmi lesz. Az ábrát kézzel gravíroztam, egy sima multicsiszolóval. Nem tökéletes, de azt mutatja, hogy meg lehet oldani a dolgot CNC marógép nélkül is.
Az előlap MDF-ből készült, és kalapácslakkal fújtam le, természetesen alapozás után. Azt érdemes tudni, hogy többek között fára is ajánlott OBI-s alapozó spray festéket simán beissza az MDF az élek mentén - ha használható alapozást szeretnénk, előtte kenjük végig az éleket faragasztóval, hogy ne tudja beinni a festéket.
A monitor és az alfanumerikus billentyűzet alumínium csíkból kapott díszkeretet. A két nyomógomb szolgál majd nyitásra és zárásra, alul pedig az ultrahangos érzékelő kandikál ki. Az üresen hagyott jobb alsó sarokba egy M41a feliratot tervezek.

Fegyverszekrény, harmadik fejezet

Így néz ki az alulról-felülről megvilágított Armat logo, alumínium színűre fújt műanyag kerettel. A látvány abszolút vállalható. :-) A hernyófejű csavarok az ipari jelleget hangsúlyozzák.
Az ajótnyitó motorhoz gyárilag mellékelt fémprofilok túlzott monstrumok a feladathoz, a hely meg kevés. Először megpróbáltam sajátot hajtogatni alumíniumból, de legalább annyira ronda lett, mint amilyen pontatlan :-), ezért végül terveztem helyettük 3D nyomtatott rögzítőelemeket. A képen már ezek láthatóak a motor felfüggesztési pontjain. Nem, nem maradnak kékek. :-)
Kulcskérdés persze, hogy pontosan hova szereljük fel ezeket, vagyis, hogy mekkora lesz a pirossal jelölt h1 és h2. Ennek a meghatározása egyáltalán nem egyszerű feladat, amit végül Excelben oldottam meg. A részletekről fogok csinálni egy videót, ami mind Excel, mind tervezési szempontból tanulságos lesz - terv szerint a következő frissítésig el is készül. :-)

Fegyverszekrény, negyedik fejezet

És el is készült a videó az ajtónyitó mechanika tervezéséről, sőt már a megvalósítás is látható benne. Nem rövid, cserébe érdekes. :-) A tervezőfájl pedig a jobboldali linkről letölthető.
Fegyverszekrény ajtónyitó videó
Fegyverszekrény ajtónyitó tervezőfájl
Az erősen funkcionális dizájnt erősítendő, látványelemként került be néhány cső. Sima PVC villanyszerelő elemek, egyelőre csak lefújva alu effekt festékkel. Később majd, a puskához hasonlóan, ezeknek a festése is öregítve lesz.
Ezekben a csövekben futnak majd a kábelek. Az ipari hatást tovább erősíti a motor vezetéke körüli kábelspirál.
Nagyjából így lesz bent a puska a szekrényben. A szekrény előtt heverő szürke idom lesz a csatlakozó, egyelőre rugós tüskék és vezetékek nélkül.
Következő lépésben helyére került az előlap és az ajtó, és mindjárt neki is estem az öregítésnek. Ennek a menete látható a puska festéséről szóló videóban. Ez az egész építés legélvezetesebb része: nagyon látványos, életre kel tőle a cucc, és elrontani sem igazán lehet. Még magam is meglepődtem, hogy némi fekete meg sárgásbarna festék milyen döbbenetesen hitelesen dzsuvás :-) kinézetetet ad a keretnek.
A fegyvert egy alul, ferde sínben elhelyezett LED szalag világítja meg. A kontraszt a valóságban nem ennyire szélsőséges, csak a telefon kamerája nem birkózott meg rendesen a fényviszonyokkal. Az alulról jövő megvilágítás kellően hatásos, és persze még erősebb a látvány, ha nincs más fényforrás a közelben - ennek a lefényképezése a teljesen reménytelen kategória.
Így néz ki a szekrény teljesen nyitott ajtóval. Megfigyelhető, hogy az ezirányú próbálkozások ellenére sem lett elég merev a mechanika, így nyitott állapotban van némi lógása. Ha még egyszer nekiállnék, az egészet máshogy csinálnám: a lineáris motor helyett két nyomatékos szervót használnék a két oldalon. Kisebb a helyigénye, olcsóbb, gyorsabb, könnyebb vezérelni... beírjuk a "tanulságok" rovatba. :-)

Fegyverszekrény, ötödik fejezet

A szekrény befejezése a tervezettnél lassabban halad :-( mindenféle akadályoztatások miatt, de arra azért volt idő, hogy még néhány elemmel színesítsem. Ezek már eredetileg is tervben voltak, így előbb-utóbb úgyis sor került volna rájuk. :-)

A díszítés első része egy tölténytartó heveder. A dologban némi nehézséget jelent, hogy a filmben többször is beszélnek a töltényről, ami az M41a-hoz használatos, csak éppen semmit nem tudunk meg a kinézetéről, mert egyszer sem látható. Így a fantáziára van bízva a színvilág - leszámítva azt, hogy a töltény "caseless", azaz hüvely nélküli. Erre vonatkozóan még az internet sem szolgál túl sok referenciafotóval, de legalább annyit lehet tudni, hogy a külseje nem csillog fémesen. :-)
Itt persze nyers NERF töltények látszanak, a festésük még hátravan.
Az M40-es gránát legalább előfordul a filmben, cserébe elég idétlen formájú. :-) Hosszas töprengés és kísérletezés után villanyszereléshez használatos műanyag védőcsövet és hozzávaló karmantyút választottam alapanyagnak - filléres cucc, a kettő pontosan illik egymásba, és könnyű dolgozni velük. Merevítésnek (és némi súlynak) belekerült egy darab vastag fatipli. A tetejét simán lesimítottam fagittel, csiszolás és festés után teljesen jó.
A gránátok végére egy gyógyszeres henger kupakjából vágtam ki a fedelet, és beleszúrtam egy kárpitosszeget. A méretek nem 100%-ban követik a filmet, de ezzel tudok élni.
Az elkészült gránátok a töltényekhez hasonló tartóhevedert kaptak, és a töltényekkel együtt felkerültek a szekrény hátfalára.
További öt töltény festése folyamatban. :-)

Fegyverszekrény, befejezés

Hosszas küzdelem után összeállt végre minden, ha nem is tökéletesen. A tesztről és a tanulságokról készült videót javaslom megtekintésre. :-)
Fegyverszekrény teszt videó

A cikk utoljára frissítve: 2019.09.

M41A alien pulse rifle modell (2019.04.)

A megnevezésre jó magyar fordítást sajnos nem tudok, így maradjon az eredeti. :-)
...

Tovább a cikkhez

 

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2024.04.06.