heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Autók] [Autóhifi] [Szórakozás] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Fegyverszekrény az M41a-hoz

Szórakozás téma
Fejtörők
Játékajánlók 2.
LEGO animáció előkészületek 2.
LEGO animáció technikai részletek 2.
Faház összerakás
LEGO animáció technikai részletek
LEGO animáció technikai részletek 4.
LEGO animáció előkészületek
M41a modell
PS4 játékajánlók
Megoldás a fejtörőkhöz
PS3 játékajánlók
Zombiszendvics
LEGO animáció technikai részletek 3.
Síelés Nassfeldben
Rafting Bovecben
Tippek a fejtörőkhöz
Boszorkányt az ablakba!
Xbox játékajánlók
Játékajánlók 1.

Egy olyan projekt, amibe a tisztán beletett munkaidő is több, mint egy havi, nem érdemli meg, hogy egy sötét szekrényben porosodjon. Ezen gondolatból kiindulva kezdtem el tervezgetni egy fegyverszekrényt az M41a-hoz. Onnan kezdve, hogy szerettem volna elérni, ha a szekrény a tárolás mellett látványelemként is működjön, a funkciólista elég gyorsan bővült. :-)

Elképzelések

Az elképzeléseket és a megoldandó műszaki problémákat a mellékelt linken látható videóban foglaltam össze. Maga a mechanikai megvalósítás kevésbé kiált videóért :-), így annak a részleteit ebben a cikkben tervezem leírni.
Fegyverszekrény alapok

Hosszas morfondírozás és ötletelés után úgy döntöttem, a kezelőszerveket a fegyver mellett (és nem alatt) helyezem el. Mivel a puska önmagában elég méretes, a teljes szélesség így meg fogja haladni az 1 métert.

A motoros ajtónyitáshoz neten rendeltem egy "linear actuator" névre hallgató motort. Alapvetően ajtó- és ablaknyitásra lett tervezve, 1500 Newton erővel képes tolni - ezzel akkor is ki lehet nyitni egy ajtót, ha be van zárva. :-) Kisebbet nem árultak. :-)
Mint a fenti videóból kiderül, meglehetősen sok áramköri elemre lesz szükség. Hogy kulturáltan el lehessen rendezni mindent, egyszerű kis polcokat fogok kialakítani a szekrény belsejében a kezelőszervek mögött.
A polcokat vékony rétegelt lemez maradékból vágtam ki, és ha már volt kéznél gyorsan száradó lakk, gyorsan le is kentem őket.
Erről a képről már sejthető a szekrény majdani mérete. Az előlap és a fedél plexiből lesz, alumínium kerettel, az előlapnak csak a felső fele fog nyílni (hogy ne legyen túl nagy helyigénye a nyitásnak).

Fegyverszekrény, második fejezet

A fegyver előtti ablakok kerete részben alumínium, részben műanyag profilból lesz. Mivel az alumínium meglehetősen drága, csak azokon a részeken fogom használni, ahol lényeges a merevség.
Az alsó ablakban lesz egy gravírozott kép, az M41a-t gyártó cég logója. Ezt LED szalaggal fogom megvilágítani.
A látvány valami ilyesmi lesz. Az ábrát kézzel gravíroztam, egy sima multicsiszolóval. Nem tökéletes, de azt mutatja, hogy meg lehet oldani a dolgot CNC marógép nélkül is.
Az előlap MDF-ből készült, és kalapácslakkal fújtam le, természetesen alapozás után. Azt érdemes tudni, hogy többek között fára is ajánlott OBI-s alapozó spray festéket simán beissza az MDF az élek mentén - ha használható alapozást szeretnénk, előtte kenjük végig az éleket faragasztóval, hogy ne tudja beinni a festéket.
A monitor és az alfanumerikus billentyűzet alumínium csíkból kapott díszkeretet. A két nyomógomb szolgál majd nyitásra és zárásra, alul pedig az ultrahangos érzékelő kandikál ki. Az üresen hagyott jobb alsó sarokba egy M41a feliratot tervezek.

Fegyverszekrény, harmadik fejezet

Így néz ki az alulról-felülről megvilágított Armat logo, alumínium színűre fújt műanyag kerettel. A látvány abszolút vállalható. :-) A hernyófejű csavarok az ipari jelleget hangsúlyozzák.
Az ajótnyitó motorhoz gyárilag mellékelt fémprofilok túlzott monstrumok a feladathoz, a hely meg kevés. Először megpróbáltam sajátot hajtogatni alumíniumból, de legalább annyira ronda lett, mint amilyen pontatlan :-), ezért végül terveztem helyettük 3D nyomtatott rögzítőelemeket. A képen már ezek láthatóak a motor felfüggesztési pontjain. Nem, nem maradnak kékek. :-)
Kulcskérdés persze, hogy pontosan hova szereljük fel ezeket, vagyis, hogy mekkora lesz a pirossal jelölt h1 és h2. Ennek a meghatározása egyáltalán nem egyszerű feladat, amit végül Excelben oldottam meg. A részletekről fogok csinálni egy videót, ami mind Excel, mind tervezési szempontból tanulságos lesz - terv szerint a következő frissítésig el is készül. :-)

Folytatás következik...

A cikk utoljára frissítve: 2019.03.

M41A alien pulse rifle modell (2018.12.)

A megnevezésre jó magyar fordítást sajnos nem tudok, így maradjon az eredeti. :-)
...

Tovább a cikkhez

 

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2019.03.03.