heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Szórakozás] [Autók] [Autóhifi] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Fénykard építés

Szórakozás téma
APC modell (2021.01.)
Boszorkányt az ablakba! (2015.11.)
Faház összerakás (2014.12.)
Fegyverszekrény az M41a-hoz (2019.09.)
Fejtörők (2023.01.)
Fénykard építés (2020.03.)
Gipszkarton polc (2021.08.)
Játékajánlók 1. (2017.02.)
Játékajánlók 2. (2022.01.)
LEGO animáció előkészületek (2010.09.)
LEGO animáció előkészületek 2. (2011.01.)
LEGO animáció technikai részletek (no date)
LEGO animáció technikai részletek 2. (2011.01.)
LEGO animáció technikai részletek 3. (2011.02.)
LEGO animáció technikai részletek 4. (2011.04.)
M41a modell (2019.04.)
Megoldás a fejtörőkhöz (2023.01.)
PS3 játékajánlók (2018.01.)
PS4 játékajánlók 1. (2020.06.)
PS4 játékajánlók 2. (2023.05.)
Rafting Bovecben (2007.07.)
Síelés Nassfeldben (2006.02.)
Szöveges óra (2020.01.)
Tippek a fejtörőkhöz (2023.01.)
Xbox játékajánlók (2016.02.)
Zombiszendvics (2006.02.)

Rendes kardhoz kardtartó is jár

Kezdjük azzal, hogy Rey fénykardja után rögtön belevágtam Darth Vader kardjának építésébe, és mostanra el is készült, két, részletes videó kíséretében. Szóval íme a teljes kollekció:
Rey fénykardjának építése
Vader fénykardja 1: a markolat építése
Vader fénykardja 2: a penge és az áramkör építése

Ahogy az M41A esetében is, itt is úgy gondoltam, hiba lenne, ha a cuccok valahol egy szekrény mélyén eltemetve pihennének. Szóval úgy döntöttem, kell egy kardtartó is. A fő elképzelések:
- mozgásérzékelős megvilágítás, vörösből kékbe átmenő fénycsík,
- akkumulátoros táplálás,
- lázadó és birodalmi logók,
- az ívek, ahol a kardok felfekszenek, legyenek ugyanolyan bőrrel borítva, mint ami Rey fénykardjának a markolatán is van,
- legyen minél kisebb és falra szerelhető,
- illeszkedjen a Star Wars látványvilágba.
Ez utóbbit végül a következőkre egyszerűsítettem le: inkább legyen szögletes vonalakkal határolva, mint ívekkel, "ipari" kinézet, és legyen rajta olyan csatlakozó, amihez R2D2 kapcsolódik a Halálcsillagon az első filmben. :-)

A tartó két széle MDF-ből készült, a képen csak a bal oldal látható. Ezt a részt két különböző vastagságú lapból raktam össze, hogy bele tudjam süllyeszteni az akkumulátort és a vezérlőelektronikát is. A fedelet rá majd még kitalálom. :-)
Az akku, hogy könnyebb legyen töltéskor hozzáférni, a külső oldalra kerül, és ennek megfelelően az elektronika is. A képen már a végleges forma látható. Az alsó keresztlécre, a magasabban levő részekre kerül majd a két logó, középre pedig a mozgásérzékelő.
A csatlakozó nyilván nem fér el akkora méretben, mint a filmen, így igyekeztem arányosan kicsinyíteni. A külső gyűrű 60 mm átmérőjű és 5 mm magas. A 3D nyomtatás ennek megfelelően nem tartott sokáig. :-)
A felületkezelést nem vittem túlzásba :-), ebben a méretben nem láttam sok értelmét. Az alkatrészek kaptak egy kis simítás Plastic Puttyval, aztán alapozó, majd a szín.
Mondjuk az elég durva, hogy volt itthon vörösréz effektlakk, mert csak. :-)
Így néz ki kísérleti jelleggel összerakva. A véglegesben a nagy kör belseje fekete lesz, az még javítja majd a látványt.

Fénykardtartó, második fejezet

Az eredeti elképzelés az volt, hogy a LED-eknek csinálok egyesével pici kis tartókat, amiket szépen felragasztok a logók meg az őket összekötő léc hátuljára.
Ez még nagyjából működött is a logók esetében, de keresztirányban nem fértek el normálisan a vezetékek, és egyértelmű volt, hogy az eredmény soha nem is lesz jó. :-( Szóval ez a koncepció, úgy ahogy volt, ment a kukába.
Helyette azt találtam ki, hogy az összekötő léc fölé csinálok egy trapéz "ívet", 3D nyomtatással, úgy, hogy legyen elég hely a belsejében az alkatrészeknek. Ami itt látszik, az a hátlap, hiszen a LED-ek hátrafelé fognak majd világítani.
Ez a verzió már első ránézésre sokkal ígéretesebb. :-)
A logóknak is terveztem "mélységet", szintén úgy, hogy az ellenállásoknak legyen hely.
Mindkét logó 6 darab LED-et kapott. Tekintve, hogy az akku 3,7 V-os, soros kapcsolás szóba sem jöhetett (na jó, a piros LED-eket köthettem volna kettesével sorba, de az már nem oszt, nem szoroz).
Egy kis tesztelés, hogy milyen is lesz majd a látvány. Itt persze még hiányzik az előlap.
Az áramkört a terveknek megfelelően süllyesztve építettem be. A kis kerek folt egy furat, benne egy beragasztott mágnessel. Úgy gondoltam, a fedlap rögzítésére a legalkalmasabb egy pár mágnes - a másik mágnes nyilván a fedlapba lesz süllyesztve.
És egyébként ilyen lett. :-) A mágnes a fénykard edzésekhez használatos droid (merthogy ez akar lenni a bal felső sarokban levő objektum :-)) hátuljában kapott helyet, így nem kellett nagy anyagvastagságot csinálni a fedlaphoz.
A kardtartó a virtuális "mozivászon" :-) fölött kapott helyet.
Jobb oldalon van a birodalmi csatlakozó. :-)
Bal oldalon pedig az áramkör és azt takaró fedlap.

Persze, mint minden barkácsprojekt, ez sem lett tökéletes, de a magam részéről abszolút elégedett vagyok az eredménnyel. :-) A mozgásérzékelő szépen működik, még a filmnnézés közbeni fészkelődésre is felhívja a figyelmet. :-)

A cikk utoljára frissítve: 2020.05.

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2024.04.06.