heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Szórakozás] [Autók] [Autóhifi] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Filmajánlók 44.

Filmek téma
10 kedvenc film (2011.01.)
Akciófilm ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Animációs film ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Cápás rendhagyó filmajánló (2012.11.)
Dráma ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Fantasy ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Filmajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Halloween Night Fest 2 rendhagyó moziajánló (2013.10.)
Horror ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Jubileumi 1000. moziajánló: Csábító leckék (2024.03.)
Jubileumi 500. moziajánló: Utazók (2017.03.)
Krimi ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Prince of Persia rendhagyó filmajánló (2011.01.)
Romantikus film ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Schwarzenegger 80's rendhagyó filmajánló (2013.01.)
Sci-fi ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Sorozatajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Underworld 1-4 elemzés (2017.01.)
Vámpíros-vérfarkasos rendhagyó filmajánló (2012.12.)
Vígjáték ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)

Wendell and Wild

animációs

Wolkens ajánlója
Stop-motion animációs technikával készült mese a Coraline és a titkos ajtó meg a legendás Karácsonyi lidércnyomás alkotójától, olyan szinkronhangokkal, mint Jordan Peele, Angela Basset meg Ving Rhames: ez bizony elég magasra teszi a lécet. És a W&W, noha szórakoztató, vicces és technikailag abszolút hibátlan, nem viszi át ezt a magasságot, és nem éri el sem az említett két alkotás, sem mondjuk a Halott menyasszony, a Kubo és a varázshúrok vagy az Isle of dogs színvonalát sem. Szóval ha szeretnél igazán jó stop-motion filmet látni, ne a W&W-t válaszd, hanem a felsorolt ötből valamelyiket.

Kapcsolódó ajánlók

Coraline és a titkos ajtó
A halott menyasszony
Kubo és a varázshúrok 3D
Kutyák szigete


Focus

krimi

Wolkens ajánlója
Csak most jött szembe ez a 2015-ös darab, és ez nem véletlen. Will Smith, mint mestertolvaj és Margot Robbie, mint a tanítványa jó nézőcsalogató, de a dolog elég gyorsan kimerül ebben. A csavarosnak szánt történet sem segít, így a néző elég gyorsan elveszti a fókuszt (bocs).


Raya and the last dragon

animációs

Wolkens ajánlója
Sárkányos animációs film 6 éves korhatárral: sejtjük, hogy nem ez lesz az új Trónok harca. Nem is :-), de ettől még elég ügyesen egyensúlyoz az értelmes erkölcsi mondanivaló és a giccses szájbarágás határán. A látvány szép, a karakterek szerethetőek, a sztori sem rossz. Gyerekeknek mindenképpen ajánlott, de Pixar-színvonalhoz szokott felnőtt nézőknek kevés lesz.

Kapcsolódó ajánlók

Trónok harca első és második évad
Trónok harca harmadik és negyedik évad
Trónok harca ötödik és hatodik évad
Trónok harca hetedik évad


Dead to me összes évad

krimi
vígjáték
dráma

Raf ajánlója
Jen a férjét gyászolva (több más próbálkozás mellett) elvetődik egy gyászoló-önsegítő csoportba is, ahol összeakad Judyval, aki szintén gyászol, csak ő a pasiját. Elég hamar kiderül, hogy nem oda Buda, ugyanis Judy pasija él és virul. Juditkánk bevallja, hogy oké, "EBBEN hazudtam, de igazából a vetéléseim miatt járok ide, annak meg István az oka". Dzsen ezen így hamar túllép, s összehaverkodnak, sőt, be is költözteti Jutkát a vendégházba, hiába figyelmezteti Pista, hogy Jucus amerre jár, ott kő kövön nem marad. Amit Dzsenifer nem tud, hogy Jutinak úgy néz ki, köze van férje, Ted halálhoz...
A Netflix híres (hírhedt?) arról, hogy simán elkaszál kritikailag sikeres sorozatokat, ha éppen olyan kedve van, szerencsére a Dead to Me-t nem kaszálta el, hagyták, hogy befejezzék az alkotók a sorozatot, legyen rendes lezárás. Meg is érdemelte, mert egyrészt Christina Applegate (Kelly Bundy) és Linda Cardellini (Hawkeyené és Velma Dinkley) nagyon jók együtt, másrészt a karaktereik és a történések, csavarok is ülnek/ütnek (még akkor is, ha húztak azért egy cápaugrást, de jól sült el, hihetetlen módon ez kábé a "százból egy esete"). Nagyon jól működik fekete (nem úgy!) komédiaként és szövevényes krimiként is, a két nő viszi a hátán a sorozatot.
Mindenkinek kötelezően ajánlott - összesen 30 rész, részenként átlagban harmincegykét percesek, tehát hamar le lehet darálni, érdemes!
Fun fact: Judy anyja Katey Sagal - lényegében mindkét főhős anyukája.


Wednesday első évad

fantasy

Wolkens ajánlója
A kellemesen morbid Addams Family tévésorozatra még halványan emlékeztem gyerekkoromból, de a mozifilmeket meg a későbbi, igazán említésre sem méltó próbálkozást már nem is láttam. Így aztán mérsékelt lelkesedéssel fogadtam a hírt, hogy a Netflixen új sorozat jön a család lánygyermekéről, Wednesday-ről. Az előzetes viszont már érdekesnek tűnt, gondoltam, egy próbát megérhet a történet.
De meg ám!
Azt hittem, a tini fantasy műfaj már annyira lerágott csont, hogy nem nagyon lehet újat mutatni benne. Nos, a helyzet az, hogy a Wednesday sem mentes a kliséktől meg a kötelező és ennek megfelelően kiszámítható fordulatoktól - különösen az évad vége felé - de amit ad, az instant függőséget okozó mértékben szórakoztató.
Jenna Ortega, akire úgy NEM emlékeztem, hogy három filmben és egy sorozatban is láttam (!), nem eljátssza Wednesday-t, hanem ő maga Wednesday. Úgy, ahogy Noomi Rapace maga Lisbeth Salander a Tetovált lányban vagy Karl Urban maga Billy Butcher a The Boys-ban. Egyszerűen tökéletes, önmagában az ő alakításáért már megéri megnézni a nyolc, egyenként közel egy órás részt. És akkor ott van még a fantasztikus Christina Ricci, aki az eredeti sorozatban játszotta a karaktert (itt persze teljesen más szerepben), Gwendoline Christie (Trónok harca), mint a Nevermore Academy - igen, Poe műve, a Holló refrénje után kapta a nevét - igazgatónője, Catherine Zeta-Jones, mint Morticia Addams, Wednesday anyja, szóval nem kifejezetten gyenge a szereposztás, de a kevésbé ismert fiatal színészek, mint Emma Myers, aki az önbizalomhiányos, pasztellszínű ruhákban és rózsaszínű hajjal parádézó cuki vérfarkas (!) csajszit, Enid-et alakítja, szintén azonnal belopják magukat a szívünkbe.
A sztori izgalmas és fordulatos, a fanyar és morbid humor remek, a párbeszédek irodalmi szintűek, a látvány tökéletes, és az epizódok felét Tim Burton rendezte - ez a sorozat bizony nem a tizenkettő egy tucat, kötelező, alacsony költségvetésű karácsonyi romkom. Wednesday szabad szemmel alig látható lépésekben történő jellemfejlődése abszolút hiteles, a forgatókönyvírók erre kifejezetten odafigyeltek, és ezért külön dicséret illeti őket. A logikai hibákért már kevésbé, mondjuk tény, hogy én összesen egy olyat találtam, ami kifejezetten zavaró. De még ezt is megbocsájtjuk, egyszerűen nem lehet nem szeretni ezt a szériát.
Ja és amikor a soundtrackben olyanok szólalnak meg, mint a Rolling Stones: Paint it black, csellón, vagy a Metallica: Nothing else matters, szimfonikus zenekari előadásban, akkor már egészen biztos vagy benne, hogy jó sorozatot nézel. :-)

Kapcsolódó ajánlók

The Boys első évad
The Boys második évad
The Boys harmadik évad
A tetovált lány
Trónok harca első és második évad
Trónok harca harmadik és negyedik évad
Trónok harca ötödik és hatodik évad
Trónok harca hetedik évad


Andor első évad

sci-fi

Raf ajánlója
Jó eséllyel mindenki emlékszik minden idők második legjobb SW-filmjére, a Zsivány Egyesre (lásd még: Rogue One, Rouge One, rúzsegy, ésatöbbi). Mivel olyan jól megy a Diznin belül a Star Wars is (OH WAIT), ezért úgy döntöttek, hogy annak a főhőse(?) is megérdemel egy előzmény-sorozatot (ahogy Obi-wan is. OH WAIT), annak ellenére, hogy ugye tudjuk, mi lett Andor sorsa (akiről hőstettei után egy egész bolygót neveztek el - és micsoda fricska, hogy pont ezen bolygó egyik holdján volt a második HCS pajzsgenerátora).
Most, hogy véget ért az első évad (a kettőből), a 12 rész után bátran kijelenthetem, hogy ez VÉGRE jó ötlet volt (filmtörténelem során egyike a kevés alkalmaknak kb).
Oké, nem fogok kertelni, az első három-négy(ISH) rész lassú, túl sokat tölt a keretek, karakterek, helyzetek bemutatásával (érzésre két részbe belesűríteni lehet jobb ötlet lett volna), de onnan beindul, és kapunk egy háborús-kémes sztorit, amiben egyrészt a karakterek is jók (egyáltalán, VANNAK karakterek! Egyre inkább ez is nagy szó sajnos!) és az őket alakító színészek főleg (a teljesség igénye nélkül: a RO-ból visszahozott Mon Mothma, Luthen szerepében Stellan Skarsgard (az az átalakulás amikor a Coruscantra megy!), de talán a legjobb Denise Gough, az ISB feltörekvő tisztje, na meg Andy "precious" Serkis). Ezen felül az, hogy nem fekete és fehér minden karakter, hanem a szürke legalább 50 árnyalatában pompáznak is bátor és okos döntés.
És akkor még nem is beszéltem a látványról - oké, nagyon jól tud kinézni a StageCraft, nem mondom (főleg ha a Tatooine-t kell megmutatni), de itt nagyon sok díszletet húztak fel ÉS valahogy úgy oldották meg az operatőrök (és mindenki más aki dolgozott rajta), hogy a valóbbnál valóbbnak hat. Lenyűgöző a látványvilág (na jó, Skócia sem az a környék, ahol olyan nehéz szép tájat találni feltétlenül). Nagyon szép az egész sorozat, pont annyira mocskos és lepusztult, amennyire kell (ugye prequel-trilógia?!).
Ezen felül pedig az utalások, kikacsintások sincsenek annyira az arcunkba tolva, mint mondjuk a Mandóban, sokkal inkább TÉNYLEG easter eggek, amiket nem is feltétlenül vesz észre az ember elsőre.
Csakis ajánlani tudom, mindenképpen nézős - jó, a bevezetőt kell túlélni, onnantól fogva nem egészen 12 parsec alatt katapultál nem csak SW-fronton, hanem úgy egyáltalán sorozat-fronton a legjobbak közé.
U.i.: az utolsó résznél van a stáblista után egy jelenet. Nicely done. Nicely done.

Kapcsolódó ajánlók

The Mandalorian első évad
The Mandalorian második évad
Star Wars III - A Sith bosszúja
Zsivány egyes


Bros

dráma
romantikus

Raf ajánlója
Az Univerzális Képek úgy döntött, hogy itt az ideje egy meleg romkomnak, amiben tényleg melegek játszák a főszerepeket (és LGBTQ-arcok a mellékszerepeket), hogy aztán szépen csúfosan megbukjon a mozipénztáraknál.
Hogy mennyire jogosan, az jó kérdés, mert lehet, hogy a love is love, de ha ugyanolyan lejáratott, unalmas és direkt a konfliktus kedvéért csinálják a balhét (hogy aztán jöjjön a bocsánatkérés és a katarzis meg az egymásra találás/újra összejövés), akkor ne csodálkozzon senki, hogy lehúzzák a filmet. Pedig lehet ezt jól is csinálni (ugye Big Sick?????).
Összességében jól indul a film, vannak benne poénok (legjobbak a Hallmarkos oltások - főleg, hogy az egyik főszereplő (ki lehet találni könnyen, melyikük) vagy 14 HM-es filmben szerepelt), de a direkt kreált balhénál olyan szinten földbe áll, hogy hiába próbál visszakapaszkodni a végére, nem igazán sikerül neki.
Nagyon sok olyan szereplő és kikacsintás van benne, amit csak az ért, aki látta az összes Gleet, Queer Eye-t és RuPaul Drag Race-t (ami amúgy a világ legnagyobb átverése, én belenéztem 1-2 részbe, de vagy rossz részekbe néztem bele, vagy tényleg a világ átverése, ugyanis NULLA, azaz 0 gyorsulási verseny volt benne).
Összességében AKÁR ajánlható is, de ha kihagyod, sem vesztesz semmit. Talán lesz olyan queer-mozi (vajon jól használom a kifejezést?), ami jobban sikerül.


Fekete Párduc 2

fantasy

Raf ajánlója
A Wakandába importált dél-amerikai nagymacska második önálló kalandja elég nagy hátránnyal indult, hiszen a címszereplőt játszó színész elhunyt két éve (mennyire más értelmet nyert az Infinity War utáni interjúja, amikor a karaktere haláláról kérdezték, és ő csak annyit mondott: "I'm dead. I'm dead), innen kellett nyerni. Hogy ne csak Wakanda vs. Mindenki Más legyen, behozták személyes kedvencem, Namor herceget (itt: király), mint... Ellenséget. És most már a fősodorban is kimondták a rajongók által oly nagyon várt szót: "mutáns" (ezt már megtették a Ms. Marvelben is, de szerintem rajtam kívül senki sem látta). Ugyanis Namor azték (nem atlantiszi) és mutáns, s a vibránium miatt (okán?) összeveszik Wakandával, hogy az egész több nagy csatában kulminálódjon.
Összességében sokkal jobb film lett, mint vártam, bár a mostani jó szokáshoz ("jó szokáshoz") híven semennyire sem viszi előre az MCU történetét, de saját szálnak teljesen jó. Elég jól néz ki (erre még visszatérek, van miért), Wakanda is élő városnak tűnik, a víz alatti világ szintén.
VISZONT. És most jön a "DE". Az egy dolog, hogy Vasember utódját alakító színész lány antipatikus (lásd még: gyógyszerészellenes), mint a fene, színészi képességei sincsenek (vagy ha igen, azt nem vette elő a forgatás alatt), de az, hogy a már említett Vasember, ami 2008(!!!!!)-ban tök jól nézett ki, itt a Vasszív páncél úgy néz ki, mintha egy 2011-es EA-játék cutscene-jéből lépett volna elő, az szégyen és gyalázat. Az éjjeli angyal vagy milyen páncél meg csak simán röhejes (biztosra veszem, hogy a rendező szavait adták Okoye szájába, amikor beszélt róla).
Az meg body shaming lenne, ha megemlíteném, hogy (spoiler alert) szegény Letitia Wright, mint FP2 a saját (szó szerint) 2D-s testalkatával, maradjunk annyiban, érdekesen néz ki.
Természetesen a 3D az 0, arra semmiképpen se adjon ki senki pénzt (az avatárvízúttya két perce trélerében több volt az effekt és háromdértelem, mint a 2,5+ órás filmben). Egyetlen jelenet van csak (bár az egy kis nulláslisztbe fingás-jellegű. Igaz, mint említettem, nem MCU, hanem Wakanda-szinten), ne várjátok meg a stáblista végét semmiképpen sem.
Rajongóknak kötelező, többieknek pedig majd Disney+-on érdemes belenézni.
Fun fact: Lukács Dániel, mint Namor szinkronja kiemelkedően/hihetetlenül (nem kívánt rész törlendő) jó, ahogy néztem iszdb-n kábé első nagy munkája, nem csoda, hogy odatette magát!

Kapcsolódó ajánlók

Bosszúállók - Végtelen háború


The old man

krimi
akció

Wolkens ajánlója
A "kiöregedett CIA ügynököt utoléri a múltja" ötlet sem tegnap pattant ki először egy forgatókönyvíró fejéből. Az viszont, hogy a főhős (Jeff Bridges) már bőven nyugdíjaskorú, már érdekes csavart visz bele. 30 év is eltelt, amióta eltűnt a világ szeme elől, és vele együtt felesége és lánya is. Most viszont valaki(k) megint az életére tör(nek)... és fel kell kötnie az alsóneműt, ha nem akarja, hogy temetés helyett csak simán elássák valahol az erdőben.
Összesen hét, kényelmesen csordogáló, ám erős akciójelenetekkel gazdagított részen keresztül követhetjük nyomon az eseményeket, párhuzamosan a régmúltban és a jelenben. A lassú tempó ellenére nem unalmas a sorozat, az egyetlen gyengéje a befejezés, ami ugyan nem hagyja levegőben lógva a nézőt, cserébe olyan, mintha lezárás helyett egyszerűen elvágták volna az egészet. Így az utolsó "miafenevoltez?" jelenete(ke)t leszámítva egynek jó, de tényleg csak egynek.


A játszma (2022)

krimi
dráma

Wolkens ajánlója
Budapest, 1963. A állambiztonságtól régen kirúgott ügynök, Pál (Kulka János) nem heverte még ki sem felesége öt évvel korábbi halálát, sem az agyvérzését. Egy Pravda cikk alapján mégis gyanakodni kezd rá egykori munkatársa, András (Nagy Zsolt), és úgy dönt, beszervezi a fiatal egyetemista lányt, Abigélt (Staub Viktória), hogy megfigyelje, vajon mire készül a felszínen ártalmatlannak tűnő öreg...
Csavaros, feszült, izgalmas, mindemellett nem kapkodós krimi a Játszma. Ezzel a szereposztással már eleve nehéz lett volna elrontani, de ha még hozzátesszük, hogy Hámori Gabriella is erős szerepet kap András feleségeként, akkor pláne. Ajánlott.


Halloween ends

horror

Wolkens ajánlója
A nézhetetlenség határát súroló második rész után meglehetősen alacsony elvárásokkal ültem le a trilógia záródarabja elé, cserébe abszolút kellemesen csalódtam. A történetbe belevitt csavar felkelti az érdeklődést, nem érezzük úgy, hogy ugyanazt látjuk sokadszor... pedig valójában igen. :-) Amúgy sem hibátlan a film: az elején feleslegesen ijesztgeti a nézőt, a vége pedig megint rettenetesen túl van tolva, de az összhatás mégis pozitív. A sztori mellett ez a színészi játéknak is köszönhető: Jamie Lee Curtis nyilván nagyon jó, Andi Matichak vett pár órát színészetből a második rész óta, sokat fejlődött, az új központi karakter, Corey szerepében Rohan Campbell ha nem is váltja meg a világot, de teljesen vállalható. A patakvér Michael Myers saga rendesen lezárul... ami engem illet, remélem, így is marad.

Kapcsolódó ajánlók

Halloween
Halloween kills


Inside Man első évad

krimi
dráma

Raf ajánlója
Azt mondják, ha Steven Moffat csinál valamit, az a movie-gourmet-k között hanukába oltott Karácsony. Vagy nagypéntekhez kevert Jom Kippur. You get the idea. Azt is hallottam, hogy ha David Tennant szerepel valamiben azt látni kell. Na és akkor itt a BBC (nem, nem a nagyméretű férfidísz - a brit közszolgálati adó) minisorozata, ami Moffat agyszüleménye és az egyik főszerepet Tennant játssza - mellé még megszerezték Stanley "501 farmer reklám" Tuccit és Dolly Wellst. A végeredmény pedig, hát, megosztja a nézőközönséget.
Harry a lokál szekszi anglikán pap (lásd még: vicar), aki egy kisebb félreértés nyomán véletlenül bezárja a pincéjébe a fia matek korrepetítorát (jah, már az angolok is az osztrák népi hagyományokat utánozzák). Egy másik szálon pedig egy újságíró néni kér bebocsátást a halálsoron a kivégzésére váró kriminológia professzorhoz, hogy interjút készítsen vele, de egyúttal a korrepetitor eltűnésében is segítséget kér, hiszen mégiscsak a barátnője.
Összeér a két szál a távolban (lásd még egyenesek találkozása a végtelenben), s láthatjuk mi zajlik egy családban egy ilyen "félreértés" során, de kicsit megismerhetjük a kivégzésre váró profot is kicsit.
Nekem személy szerint tetszett, jól összehozták a szálakat (IS), a dráma rész is jól volt megcsinálva, és ütött is a megfelelő helyeken (pun intended) - egyes vélemények szerint Wells karaktere és vele az interakciók többször érthetetlenek, de a befejező rész végén, a stáblista alatti jelenet megmagyarázza ezt elég jól.
Ha szereted a nyomozós-drámázós minisorozatokat és/vagy Moffat-rajongó vagy, mindenképpen nézd meg; ha meg egy drámás-krimis cuccra vágysz híres ÉS jó arcokkal, akkor is mindenképpen ajánlott.


The Bear első évad

dráma

Raf ajánlója
In médiás rés: Kármen tesója halála után megpróbálja továbbvinni a ráhagyott éttermet - a gond az, hogy a kajálda egyrészt csumizott, másrészt meg ha azt mondom, hogy szebb napokat is megélt, akkor nem túlzok; az egész hely káosz és széthullás, cserébe viszont Kármi igencsak menő éttermekben volt igencsak menő szakács. Most pedig próbál újítani, fejleszteni, átültetni pár dolgot, amit megtanult, s jobbá tenni a szedett-vedett bagázst (lásd még: konyhai személyzet) és velük együtt az éttermet is. Ennek akadálya, hogy Kármi sem mentes a problémáktól, uncsitesója (a kajáldában pultos és magát üzletvezetőnek képzelő) Ricsi küzd mindenféle változás ellen, córesz is van, tartozás meg még több. Itt kell(ene) Kármennek leereszteni a golyóit és felkötni a gatyáját.
Először a telexen olvastam (na jó, spoilerektől tartva csak átfutottam) az ajánlót, aztán az első részt még a számat kicsit húzva indítottam el - majd elég hamar le is daráltam - nem nehéz, nyolc rész az egész, de még tudtam volna nézni! Igen, nem szól másról a sorozat, mint egy maréknyi problémás emberről, az együttműködésükről (vagy annak próbálkozásáról) és az étteremről.
És mégis, egyszerűen a dráma, a fényképezés, a hangulat és a karakterek (és az őket alakító színészek!) olyan szinten beszippantott, hogy csak na. Szerencsére berendelték a második évadot, nagyon remélem, hogy tartják a színvonalat (vagy ahogy az amerikaiak mondanák: "keep the colorline").

Kapcsolódó ajánlók

The Bear második évad


Resident alien második évad

sci-fi
vígjáték

Wolkens ajánlója
A második évad az elsőhöz képest hoz némi stílusváltást, és emiatt kissé hullámzó lett a színvonala. Helyenként belassul, a fókusz földönkívüli hősünkről a mellékszereplőkre kerül, némi szappanoperás ízt adva a történetnek. Idő van rá – az évad bő másfélszer olyan hosszú, mint az első volt. Szerencsére minden karakter szerethető, így az ő kalandjaikat is szívesen követjük nyomon, és ugye a hullám nem csak hullámvölgyekből áll – a mérleg másik serpenyőjében vannak olyan részek, amikre az ember azt mondja, ezt most azonnal megnézem mégegyszer, olyan zseniálisan épül a helyzetkomikum. Erősen ajánlott angol eredetiben nézni.
Emellett persze a történetre is rá kellett tenni pár lapáttal: ahogy Harry egyre emberibb vonásokat vesz fel és egyre többet elmélkedik az emberi lét furcsaságairól, úgy kerülnek elő újabb és újabb űrlények, akik valamiért a Földet választották lakóhelyül. Izgalmasan bonyolódik a sztori, elég erős alapot kapunk egy harmadik évadhoz. Részemről jöhet. :-)

Kapcsolódó ajánlók

Resident alien első évad


Athena

krimi
dráma

Wolkens ajánlója
egy csapat rendőr (vagy mégsem?) halálra veri a Párizs külvárosában, az Athena lakótelepen élő bevándorló család 13 éves fiát. A kapitányság mindent tagad... így már a sajtótájékoztatón elszabadulnak az indulatok. A lakótelep lakói megrohamozzák a rendőrőrsöt, gyakorlatilag polgárháborús állapotokat teremtve, hogy aztán a lakhelyükön barikádozzák el magukat, a rendfenntartó szervek elkerülhetetlen visszavágására várva.
A történetet... pontosítok, az akciót, az áldozat három fivére szemszögéből követhetjük nyomon. Abdel (Dali Benssalah) megbecsült elitkatona, Moktar (Ouassini Embarek) drog- és fegyverdíler, Karim (Sami Slimane) pedig egy, a világot gyűlülő tinédzser, aki fiatal kora ellenére a lakótelepi banda egyik vezéregyénisége. Máshogy viszonyulnak kábé mindenhez... de az érzelmeik kifejtése nagyrészt elsikkad a döbbenetesen megkoreografált, kilométer hosszú, őrült tempójú snittek között. Az autók és a motorok között száguldó kamera (helyenként elképzelni sem tudom, hogyan vettek fel egyes jeleneteket), folyamatosan dübörgő zene, robbanások, füst – az Athena a pofánkba tolja a közelharcok poklát. De közben nem ítélkezik, egyszerűen megmutatja a telep lakóin elhatalmasodó őrületet. Nem akarja, hogy szimpatizáljunk a főszereplőkkel, de azt sem, hogy meggyűlöljük őket. Viszont azt jó előre sejtjük, hogy nem lehet pozitív a végkifejlet.


Loving adults

krimi

Wolkens ajánlója
Christian (Dar Salim) és Leonora (Sonja Richter félelmetesen jó) házassága nincs a csúcson, amióta kiderült, hogy a férj félrelép vonzó, fiatal kolléganőjével, Xeniával (Sus Wilkins). A helyzet odáig fajul, hogy a férfi úgy dönt, halálra gázolja a feleségét. De hogyan juthatott ez az egész idáig, ahelyett, hogy egy sima elköltözéssel oldják meg a problémát? Milyen sötét titkot hordoz a férj, milyet a feleség, és milyen közös titok fűzi össze őket?
Szex, gyilkosság, fenyőerdők: skandináv módon karcos hangulatú krimi, erős jelenetekkel és ügyes csavarokkal. Az elején elhiteti veled, hogy tudod, mi lesz a vége, aztán gonosz módon annál sokkal mélyebbre ránt le a mocsárba.


Buffy, the vampire slayer (1992)

horror
vígjáték

Wolkens ajánlója
Az idő mindent megszépít rovatunkban ezúttal Christy Swanson (a címszerepben) egyik ifjúkori botlását néztük újra. Sajna ez a film sem öregedett jól, pedig olyan tehetségek is tiszteletüket tették benne, mint Donald Sutherland meg Rutger Hauer. A tini vámpírvadász lány történetéből aztán sikersorozat lett – az eredeti filmet elnézve rejtély, hogy miért. Háromszor belealudtunk, mire sikerült végigérni rajta. Oké, az igazgatói irodai jelenet még most is ötletes meg jópofa, de nagyjából itt a vége. Illetve mai szemmel vicces nézni Luke Perry-t, David Arquette-et, Hilary Swank-et, Thomas Jane-t meg Ben Affleck-et 30 évvel ezelőtti kiadásban. (Aki észreveszi még Ricki Lake-et is (Hairspray, Cry-Baby), a vendégem egy kávéra. :-))


Do revenge

dráma
vígjáték

Wolkens ajánlója
Két póruljárt csaj összefog, hogy kölcsönösen tönkretegyék a másik gonosz exét. Nem kifejezetten komplex tinivígjátéknak indul, aztán egyre sötétebb hangvételű lesz, addig bonyolódva a saját csavarjaiba, hogy a befejezés végül teljesen hiteltelenné válik. De legalább túl hosszú is hozzá.


The Sandman első évad

fantasy

Wolkens ajánlója
Egy újabb, lazán a vallás(ok)hoz kapcsolódó fantasy sorozat, ami Neil Gaiman nevéhez fűződik, mint a Good Omens. Mivel itt sem ismerem az eredetit, csak a sorozatról tudok nyilatkozni. Az pedig – az említett másikkal ellentében – sajnos eléggé szétesős, leginkább azért, mert elköveti a legnagyobb hibát, amit a műfajban el lehet: fokozatosan adagolja a világának a működési szabályait, ahelyett, hogy az elején legalább nagy vonalakban rögzítené őket – pedig lenne rá idő, mert a tempó nem kapkodós. És nem is magyarázza az összefüggéseket, csak közli, hogy így van és kész. Ettől elvész a konzisztencia.
Kár érte, mert az alapötlet önmagában érdekes, és a látványvilág, ahogy tálalva van, elég rendesen össze van rakva.

Kapcsolódó ajánlók

Good omens első évad
Good omens második évad


3000 év vágyakozás

fantasy

Raf ajánlója
Mit kap az ember, ha fogja a Táncoló talpak és a Babe (a malacos, nem a nénis) rendezőjét, Molnár Györgyöt, hozzáad egy novellagyűjteményt és megfűszerezi egy Idris Elbával és egy Tilda Swintonnal?
Egy elég érdekes filmet, amiben Androgün Swinton véletlenül kiszabadít egy dzsinnt (Luther Elba), és ahelyett, hogy kívánna hármat, inkább elmesélteti Heimdallal élete történetét, s bekapcsolódik ő is a mesélésbe.
Nem egy egyszerű mozi, hiszen a játékidő felében egy kamaradrámát látunk, amiben Zelda Swinton és Roland Elba beszélgetnek egymással egy-egy szobában (nem ugyanabban), és ezt a beszélgetést meg-megszakítják kettejük múltbéli történetei hol képzeletbeli lényekkel, hol különféle figurákkal benépesítve.
Akinek tetszett a Hallatlan szerelők, annak nagy eséllyel ez is fog - ha lehet eredetiben ajánlom; hiába sikerült Galambos Péterrel egy hasonló orgánumú szinkront szerezni, "ami majdnem az az nem az"-Ericsson reklámszlogen még mindig igaz.

A cikk utoljára frissítve: 2023.01.

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2024.07.02.