heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Szórakozás] [Autók] [Autóhifi] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Filmajánlók 48.

Filmek téma
10 kedvenc film (2011.01.)
Akciófilm ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Animációs film ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Cápás rendhagyó filmajánló (2012.11.)
Dráma ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Fantasy ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Filmajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Halloween Night Fest 2 rendhagyó moziajánló (2013.10.)
Horror ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Jubileumi 1000. moziajánló: Csábító leckék (2024.03.)
Jubileumi 500. moziajánló: Utazók (2017.03.)
Krimi ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Prince of Persia rendhagyó filmajánló (2011.01.)
Romantikus film ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Schwarzenegger 80's rendhagyó filmajánló (2013.01.)
Sci-fi ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Sorozatajánlók listája ábécérendben (2022.10.)
Underworld 1-4 elemzés (2017.01.)
Vámpíros-vérfarkasos rendhagyó filmajánló (2012.12.)
Vígjáték ajánlók listája ábécérendben (2022.10.)

Sex education negyedik évad

romantikus
vígjáték

Wolkens ajánlója
A Sex education a negyedik évadra egyrészt egyértelműen túl lett tolva, másrészt kifulladt. Véletlenszerűen egymás után szórt epizódokra esik szét az egész, amelyek ráadásul önmagukban sem annyira érdekesek. Az Otis excentrikus nagynénjét játszó színésznő, Lisa McGrillis alakítása ugyan kifejezetten friss és üde színfolt a sorozatban, de lassan rá kéne ébredni az alkotóknak, hogy a három főszereplőt, Otis-t, Maeve-t és Eric-et játszó színészek 28 éves átlagéletkora (!) már nem igazán teszi őket hitelessé a gimis karakterekben. Kár a szériáért, kevesebb több lett volna.

Kapcsolódó ajánlók

Sex education első évad
Sex education második évad
Sex education harmadik évad


Virgin River ötödik évad

romantikus
dráma

Wolkens ajánlója
Míg az előző évadot a "- Szeretlek. - Én is szeretlek." párbeszéd dominálta, az ötödiket a csókolózás, komolyan, legalább két percenként valakiknek kötelezően csókolóznia kell.
A jó hír az, hogy ezt leszámítva nagyon kellemes kikapcsolódás a széria, izgalmas fordulatok, érdekes új szereplők, és a lassan csordogáló kezdést leszámítva kifejezetten pörgős sztori. Ha szeretted a korábbi évadokat, az ötödik biztosan nem fog csalódást okozni.

Kapcsolódó ajánlók

Virgin River első évad
Virgin River második évad
Virgin River harmadik évad
Virgin River negyedik évad


The Expend4bles - A Feláldozh4tók

akció

Wolkens ajánlója
Azt adja, amit ígér: folyamatos akció, a minimális szünetekben erős egysoros szövegekkel megtámogatva. Komolyan egy másodpercig sem vehető (mondjuk eddig sem ezért szerettük a szériát), logika sem számít, cserébe az akció látványos, legalábbis a verekedős és lövöldözős jelenetekben. A CGI részek már kevésbé sikerültek jól. Lazulásra tökéletes, és a környezetvédelmi előírásokat meghaladó mennyiségben műanyagot tartalmazó Megan Fox alakítása sem annyira rettenetes, mint amire az ember számít.

Raf ajánlója
Új testnedvet hoznak (akarnak?!) a Feláldozh4tókba (hatodik rész magyar címének ajánlom: Feláldoz6ók, ide a rozsdás bökőt, hogy ez lesz a címe, AMENNYIBEN tényleg igazak a híresztelések és tényleg ez egy új trilógia nyitófilmje). Statham. Stallone. Lundgren. ÉRTED?!
Nem fogok kertelni. Ez egy jó szar film (nem jószar film, hanem olyan szar film, ami jó; vagyis "jó" - inkább élvezhető). Egy egy űberszar film, ha a CGI-t nézzük - Nintendo Switch szintű "minőség". Ha MA valaki ilyen minőségű átvezető animációval akarna pénzt kalapozni egy játéknak, nem kapna pénzt. ENNYIRE szar.
Történet? Bonyolult, mint egy hajgumi. Lehet nyújtani, de minek?! Poénok? Ülnek és jók. Megan Fox arcán a smink? Kb. ugyanannyi kiló, mint ő maga. Meglepetések, csavarok? Pont annyi, mint amikor a kezedbe veszel egy radírt, becsukod a szemed és megpróbálod kitalálni, mi is van a kezedben. Logika? Nicht immer, aber immer öfter.
Érdemes megnézni? Csak ha bírod ezeket a vén csóringereket és a stílust - na és nincsenek nagy igényeid komplex sztorira, és csak egy vállrándítással túl tudsz lépni azon, hogy a hajón lévő 50 emberből megölnek kétszázat.

Kapcsolódó ajánlók

The Expendables 3 - a feláldozhatók 3
The Expendables - a feláldozhatók
The Expendables - a feláldozhatók 2


Manta, Manta
versus
Manta, Manta - Zwoter Teil

akció
vígjáték

Wolkens ajánlója
Prezentációs technika tréningen azt tanultuk, hogy az előadást valami személyes kapcsolódással kell indítani, hogy felkeltsük a hallgatóság figyelmét. Erre most kifejezetten szükség is lesz, mivel már most érzem, ez lesz jó eséllyel az egyik leghosszabb ajánló, amit valaha írtam.
Szóval még a 90-es évek elején, a boldog egyetemista évek alatt, az akkori barátnőm - nevezzük Áginak - konkrétan kijelentette, hogy ha nekem Opel Mantám lesz, akkor ő bizony szakít velem.
A kapcsolatunk végül nem ezen bukott el :-), úgyhogy nem tudom, tényleg megtette volna-e, de a jelen ajánló szempontjából lényeges a "miért". Én már akkor is autómániás voltam, és a vágyott kocsik listájára a cápa hármas BMW meg a Ford Escort xr3i mellé felfért a Manta is. Kifejezetten szép vonalvezetés (amit aztán a szintén gyönyörű Calibra vitt tovább) és legendásan elnyűhetetlen "Opel, sose kop' el" motorok. Csak hát... a Mantához a német kultúrában egy kifejezetten erős "a csórók sportkocsija" sztereotípia kapcsolódott, a Mantás viccek* nagyjából annyian voltak a köztudatban, mint Magyarországon a rendőrviccek. A tipikus Mantás jellemzői az izompóló, a nyaklánc, a nem túlzottan magas IQ, a műszőrme rókafarok az antennán, spoilerek minden mennyiségben az autón elöl-hátul-alul-felül, és a jobb első ülésen egy kötelezően szőke, kötelezően fodrászcsaj barátnő. (Na ez volt az a kép, aminek az akkori Németországot ismerő Ági semmiképpen nem akart volna része lenni. :-)) Az első Manta, Manta mozi ennek állított emléket, és nekem Til Schweiger örökre "A" tökéletes Mantafahrer, hiába játszott azóta 80+ másik filmben, köztük olyan ismert darabokban, mint a Becstelen Brigantyk meg a Kémes hármas. Nem kell mondanom, a filmet csakis német eredetiben szabad nézni - ennek megfelelően egy olyan DVD formájában figyel a polcomon, amin kizárólag német hang van, felirat sincs, és 6 német márkáért (!) vettem anno valamelyik MediaMarktban.
Szóval a Manta, Manta 1991-ben megénekli a mítoszt, a túlméretezett légterelő szárnyakkal, a tuninggal, a tömény benzinszaggal, a viccekkel, a száj sarkában állandóan ott fityegő cigivel, a gazdag Mercedes tulaj kontra kispénzű Opel tulaj versengéssel, meg a szőke fodrászcsaj barátnővel (Tina Ruland). Gyermeteg humora meg béna és kiszámítható forgatókönyve ellenére a mai napig szórakoztató, helyenként egész rendesen megcsinált autós akciójelenetekkel - ami nem is baj, hiszen a másfél órás film nagyjából felében mást sem látunk, mint hogy száguldoznak ide-oda. Az autózás tiszta szeretete sugárzik a filmből - nagyjából ezt tudta az első Fast & Furious mozi is, tíz évvel később (!!!).
Aztán huss, elröppent 32 év.
Til Schweiger idén 60 éves. Nagyjából ez az utolsó pillanat, amikor még hitelesen visszabújhat Bertie szerepébe, és meg is tette - és azt kell, hogy mondjam, az eredmény a szörnyűségesen hangzó 3.0-s IMDB-s pontszám ellenére abszolút szerethető. Nem eredeti, nem mutat újat, nem hibátlan, de szerethető. És ez sokkal-sokkal több, mint amire az említett nagymenő Fast & Furious széria az elmúlt tizenegynéhány évben képes volt. Az MM:ZT igazi családi film lett (Luna Schweiger, Til Schweiger lánya a filmben is a lányát alakítja), ami sajnos nem mentes az altesti humortól (teljesen feleslegesen van benne). A Mantás sztereotípiákat felváltják az autóversenyzős és a családi drámás klisék: van itt széthullott, de talán még menthető házasság, baleset miatt visszavonult versenyző, lázadó gyerek, rút kiskacsából szépséges hattyúvá váló (nyilván) szemüveges lány, és persze az elmaradhatatlan, már megint motorcserére szoruló, jó húsz centivel kiszélesített karosszériás Manta.
Érdekes volt két egymást követő este megnézni a két filmet, és látni az eltelt idő nyomait a színészeken. Tina Ruland úgy érett, mint egy jó bor, a mosolya ugyanolyan gyönyörű, mint annak idején, a szeme sarkában a ráncok kifejezetten jól állnak neki. Ehhez képest főhősünk arcát Grand Canyon méretű árkok borítják - Til Schweiger meg sem próbál kevesebbnek kinézni a koránál, meg annál az életútnál, amit a film felrajzol Bertie karakterének. És ami külön szuper, hogy az eredeti szereplőgárdából is sikerült néhány színészt a filmbe csábítani, tovább erősítve a nosztalgiafaktort.
Ha valaki azt kérdezte volna, lehet-e három évtized után egy olyan folytatást csinálni egy filmhez, ami egyszerre őrzi meg az eredeti báját és bármennyire régimódi, működik a története napjainkban is, hát nem hiszem, hogy igent mondtam volna. Til Schweiger megcsinálta. Ha nem hiszed, nézd meg. :-)

* A kedvencem:
- Hány szóból áll egy Mantás szókincse?
- 153. 100 alkatrész, 50 káromkodás és "sültkrumpli ketchuppal-majonézzel".

Raf ajánlója
30 év után (amúgy 32, de ki számolja) visszatért Til Schweiger Bertie Katzbach szerepébe, s (spoiler alert) visszatér a nevezetes Manta is.
Lehetne hosszan írni arról, hogy miért is nem jó a film (2.9 IMDB-n) - mert nem jó a film. Dramaturg ismerősöm mondá vala, hogy ahol háromnál többen írnak egy forgatókönyvet, az nem lesz jó. Ezt hatan írták (az avatárkettőt meg öten, tehát van igazság ebben a bölcseletben).
Nem jó film. A humora gyerekes, nem egyszer testnedves-ürülékes (amikor azt hiszed, nem tud már senki újat mutatni a műfajban, jön EZ a film és a szereplő, akire rájön a szapora, és egy műhelyben WC-papírért könyörögve válaszút elé állítja Bertie: 500-as vagy 1000-es csiszolópapírt kér törlésre!!!!4!!!!).
DE. Ott a DE. Ugyanis hiába nem jó a film, van egy kis lelke - és végig látszik, hogy az alkotók az első perctől az utolsóig élvezték a forgatást. És ez azért átjön a vásznon.
Megtekintésre csak Manta Manta-rajongóknak és olyanoknak ajánlom, akik csípőből tudnak legalább 3 mantás viccet.

Kapcsolódó ajánlók

Avatar - A víz útja
Halálos iram
Halálos iramban 5
Halálos iramban 6
Halálos iramban 7 IMAX
Halálos iramban 8


Good omens második évad

fantasy

Raf ajánlója
ómen (ë v. e) főnév -t, -ek ë] (-ok), -e (e) v. -je (e) (választékos)
Olyan jel, amelyből a babonás emberek vmely következő eseményre, rendsz. vmi rosszra szoktak következtetni; előjel (1a), intő jel. Ez rossz ómen. Útközben hallgatag és gondolkozó volt, csupán egyszer kiáltott fel bosszúsan: "Rossz ómen, átkozottul rossz ómen!" (Mikszáth Kálmán)
2019-ben elkészült a Good Omens (Terry Pratchett és Neil Gaiman tollából, 1990) a várva várt sorozat. Abszolúte nem volt rossz, sőt, jó is. Aztán a nagy sikernek köszönhetően(?) úgy döntöttek az Amazonnál, hogy ha nincs is alapanyag (mert ez ugye annyira bejött a Trónok harca utolsó évadánál, de nem kell messze menni: a Gyűrűk Ura sorozat esetén dettó), addig kell ütni az alacsony széntartalmú vasat, amíg meleg. Vagy valami ilyesmit szoktak mondani a kohászok.
2023 közepén meg is jelent streamingen a második évad, aminek igazából az angyal-démon párosunkon kívül (meg egy-két főbb szereplővé előlépő első évados mellékszereplő) nem sok köze van az eredeti műhöz. Nagyon érződik, hogy nincsen alap, a történet nem koherens, össze-vissza ugrálunk az időben (amiben a legrosszabb, hogy a "történelmi események" legtöbbször jóval szórakoztatóbbak, mint a "fő" "sztori" szál).
Sorozatként nem igazán jó az évad, történetnek sem. DE. Van egy nagy de. Mégis jó szórakozás, mert David Tennant és Michael Sheen párosa nagyon jó minden téren, s a hozzájuk csatlakozott Jon Hamm is szuper a szerepben. Csak miattuk érdemes megnézni. Ha valakit (esetleg senkit) nem kedvelsz ebből a trióból, ne nézd meg. Ha viszont igen, akkor fel a második hat rész megtekintésére.

Kapcsolódó ajánlók

Good omens első évad


Átjáróház

fantasy

Wolkens ajánlója
Krisztián (Bárnai Péter) és Ági (Rujder Vivien) születésükkor egy kórháztűzben "találkoznak" először, ahonnan mindketten csodával határos módon megmenekülnek. Sok év után sodorja őket újra egymás útjába az élet. Bimbózó románcuk megszakadásának oka Krisztián munkahelye: a srác egy hullaházban éjjeliőr, ahol éjszakánként az a (nemhivatalos) feladata, hogy halott lelkeknek segítse az átjutást a túlvilágra.
Az alapötlet nem rossz, a film az idő nagy részében ki is hozza belőle, amit lehet, hogy aztán a vége felé beleessen a klasszikus fantasy hibába: újabb és újabb szabályokat és nagyhatalmú, ám minden magyarázat és háttér nélküli szereplőket hoz be, így a kezdetben konzisztensen felépített világ fokozatosan széthullik, úgy kiszívva a filmből visszafordíthatatlanul a feszültséget, ahogy a Boncmester (Kulka János) szívja ki a halottakból végleg elveszett lelkeket. Kár érte, lehetett volna ez a darab sokkal jobb.
Ebben a "magyar sötét fantasy" kategóriában a Herceg haladéka nagyságrendekkel összeszedettebb - és valahol az is szomorú, hogy ez az egyetlen, ami eszembe jut, hiszen az 2006-os.


Ne merészelj eljönni a bát micvámra

romantikus
vígjáték

Wolkens ajánlója
Adam Sandler ezúttal az egész családot magával vitte a forgatásra, és nem csak nézelődni. Egyik lánya a film főszereplője, és hogy ne legyen túl bonyolult a dolog, mindkét lánya a lányát játssza, és még a felesége is szerepet kapott.
A történet nem kifejezetten acélos, de hát a tinivígjátékoknak többnyire nem is ez az erőssége. A szokásos sztereotip középiskolai karakterek és szerelmi drámák, féltékenység, satöbbi. Az egésznek a felnőtté válás zsidó szertartással történő megünneplése, a bát micva ad keretet. Stacy (Sunny Sandler) készülne is rá, ha nem érné egyik sorscsapás a másik után. Ezeknek a jelentős részét persze pont ő okozza, vagy húzza magára – a fordulópont nyilván az, mikor rájön arra, hogy hol hibázott, és megpróbál mindent jóvátenni. Vígjátékról lévén szó, a kimenetel nem lehet kétséges. Kellemes szórakozás és hangulatjavítás bő másfél órában, amihez nagyban hozzájárulnak a mellékszereplők is, különösen az excentrikus Rebecca rabbi szerepében Sarah Sherman. Hiányosságai mellett is érdemes adni a filmnek egy esélyt.


Blue Beetle

fantasy

Raf ajánlója
Ennek a filmnek a moziba küldése teljesen értelmetlen dolog volt, több szempontból (a teljesség igénye nélkül):
- a DCEU része, nem a DCU-é
- ráadásul ugye ezt rebootolják most, nagyban (hacsak az írósztrájk keresztül nem húzta ezt IS)
- újabb eredettörténet, azok minden hozadékával együtt - pont olyan eredeti, mint egy háromszor, indigóval átmásolt hamis aláírás egy ellenőrző füzetben
- cserébe csupa latinX stáb - kivéve Szarandon Zsuzsa, aki szegényem pont olyan hitvány, mint a film maga
- olyan altesti humorral operál, hogy hiába a 16(!!!)-os karika az elején, a "viccek" (mind a hét kb.) max az általános iskola alsósok számára szórakoztató; de nekik legalább NAGYON
- a 120 milliós (bevallott) költségvetés biztosan nem a CGI részlegre lett szánva (de akkor mire amúgy?)
Megtekintésre nem ajánlott.


Gran Turismo

akció
dráma

Wolkens ajánlója
Akinek még nem mondtam volna: a Blender szerintem a világ legjobb szoftvere, ami animációs film kategóriában mindent IS tud.
És hogy ez miért érdekes egy filmajánlóban? Azért, mert végefőcím alatt pár másodpercig látható, amint éppen készül a film egyik részlete Blenderben.
Igen, a Gran Turismo jelentős mértékben támaszkodik a számítógéppel generált látványvilágra. A néző szerencséjére ez nem nagyon látszik, kivéve persze, ahol az alkotók akarják, hogy látsszon. Ott viszont szájtátós.
A videojátékosból autóversenyzővé váló srác története - bár valós eseményeken alapul - felsorakoztatja az összes kötelező klisét, az idős(ebb) visszavonult mester karakterétől (David Harbour alakítása egyértelműen a film legnagyobb erőssége) az előre tökéletesen kitalálható buktatókat és szenvedést leküzdve a csúcsra jutó ifjú titánig (Archie Madekwe). A meglepő az, hogy a kiszámíthatósága ellenére a film remekül működik. Nem csak azért, mert látványos, hanem mert izgalmas, pörgős, és közben hat az érzelmekre, és ahhoz képest, milyen arányban van telepakolva az autóverseny-rajongóknak garantáltan libabőrt okozóan megkomponált jelenetekkel, teljesen korrekt a karakterfejlődés része is.
Ajánlott, nem csak azoknak, akik fejből tudják a Nordschleife-től a Hungaroringig (ahol egyébként a film jelentős része készült) az összes pálya alaprajzát. :-)

Raf ajánlója
Neill Blomkamp.
Berobbant a District 9-nal (folytatást még mindig várják egyesek, de valszeg nem lesz belőle már semmi :-( ), hozott egy Elysiumot, egy Chapppie-t. Aztán dolgozott (sokat) egy Ripley-s Aliens-folytatáson, Hicks-szel, Newt-tal együtt - csak éppen Ridley "megbuggyant" Scott egyrészt megtorpedózta a projekt, másrészt megcsinálta a Covenant-ot (double kill: ha már keresztbe teszel egy ígéretes projektnek, legalább olyan filmmel, ami szar).
Nem tudom mivel vették rá a Gran Turismo elkészítésére (nem hiszem, hogy pénzzel (vagy legalábbis nem SOK pénzzel), hiszen potom 60 millió volt kb. a film), de megérte. Ó nem, nem lett mestermű. Nem az. Egy tisztes iparosmunka. Csupa klisével. Ja és valós eseményeken alapul.
Nem jó ómen, ugye? Szerintem sem. És mégis, mindezek ellenére fenemód (igazából a "kibaszottul" szót használnám, de ilyet nem illik se leírni, se semmi) működik. Klisék? Pipa: váltások (csak nem váltókarral, hanem fülekkel, mégiscsak XXI.-ik század), gáz-fék, arc mutatása, dráma, hajsza a pontokért. MIND pipa. Ha láttál két autóversenyzős filmet, akkor tudod mire lehet számítani. De (mint azt párszor említettem) működik a cuvée - leginkább David "Hopper serif" Harbournak köszönhetően, akik lubickol a szerepben; meg kicsit Virágzás "mint egy jópasi akiből rossz alkesz lett" Orlandónak. Na és a látvány. Az is ott van! Nem tudtam eldönteni sokszor, hogy most valódi autók mentek vagy CGI (szerintem valódi volt, mind!), nagyon pöpecül néz ki a film - és ha nem ismered kanyarról kanyarra pontosan a Hungaroringet, fel sem fog tűnni, hogy a legtöbb helyszín az bizony a mogyoródi pálya!
Minden autó- és autóverseny-rajongónak kötelező. Harbour-fanoknak is. Meg úgy mindenkinek. Ne legyen ennél rosszabb autóversenyes film. Ever (felkészül Bread Pitt F1-es filmje? Egyelőre kétlem, de majd meglátjuk).

Kapcsolódó ajánlók

Alien: Covenant
A bolygó neve: Halál (Aliens)
Elysium - zárt világ


The Flash

fantasy

Raf ajánlója
Azt mondják, a gyerek pont olyan, mint a neszkávé: pillanatok alatt elkészül és egész éjjel ébren tart. Na, a The Flash-re egyik sem igaz. Sőt, igazából "örülhetünk", hogy egyáltalán moziba kerülhetett a film. Legfőképpen Ezra Bridger, izé, Miller miatt elég sokáig úgy volt, hogy elsinkófálják, majd leírják az adóból (felkészül: élőszereplős HólatinX, született Hófehérke). Nekem volt szerencsém (értsd: "szerencsém") megnézni, mert nem sokkal a mozis premier után ki is dobták streamingre, hátha sikerül 1-2 palimadarat beetetni, hogy megnézze. Szerintem a terv sikeres volt.
Maga a film a Flashpoint Paradox egy újabb(!) remake-je (mert maga a WB már készített egy egész estés rajzfilmet ebből, nem is olyan régen). Csak rosszabb. És benne van Ezra Miller. Dupla szerepben. Az idősebb még teljesen oké, de a fiatalabb alteregója olyan satuhülye, olyan idióta, hogy arra szavak nincsenek. 18 évesnek adják el itt Millert, mégis úgy viselkedik a karakter, mintha egy nagycsoportos ovisnak adtak volna egy energiatalt, egy tábla csokit és egy kosár kismacskát. Pont úgy. PONTOSAN ÚGY. Ilyenek a vele kapcsolatos "viccek" is - az említett gyermekek tudnak max ezeken nevetni (tisztára kékbogár, pedig ez volt előbb készen).
Na és akkor beszéljünk az elefántról is a szobában: a CGI. vagyis az a valami, amit annak próbáltak eladni. Sokat szidják a Marvelt, hogy milyen nem jó mostanában a filmjeik látványvilága. Kérem alássan, ez a film hivatalosan 200 millió zöldhasúból készült (tutira sokkal többől), de egy Sharknado 4-szintű látványvilágot (értsd: "látványvilágot") kapott. A csecsemős részt érdemes megnézni, besír az ember rajta. És a végső csata... Egy kietlen sivatagban játszódik. EGY SIVATAGBAN. Kopár, egyszínű, sík részen. Ötletem nincsen, mire ment el ENNYI pénz, de nem a grafikusokra, az tuti. És akkor még nem is beszéltünk a finálé multiverzumos arcairól (SZÓ SZERINT arcairól - vagyis azokat az izéket, amiket annak szántak)!
Persze vannak jó dolgok is a filmben: Michael Keaton leírta a teljes kört: Batman -> Madárman -> Keselyű -> Denevérember. Jó, Mr. Keaton szinte bármit fel tud dobni (kivéve a parókát és az álszakállt, amit ráragasztottak temporálisan). Jó volt a minicsavar is a végén (tökre nem lehetett látni jönni. Amúgy de.).
Elvakult DCU (DCEU?) és Ezra Miller fanoknak kötelező - akik szerették Keaton Batmanét is megnézhetik, neki köszönhetően nem lett egy orbitálisan rossz film. Na de mindent a nosztalgiával adjunk el? Nem elég a Stranger Things?


Willy's Wonderland

horror
vígjáték

Wolkens ajánlója
Ha van Hollywoodban nehezen beskatulyázható figura, akkor az Nicolas Cage. A csávó több, mint 100 filmben játszott, és ezeknek a filmeknek nagyobb a szórása, mint egy balatoni viharban hánykolódó teszkós matrac tetején támolyogva ellőtt szivacslövedék sorozatnak. Játszott egyrészt olyan remek mozikban, mint az Ál/Arc, a Szikla, meg az egyik személyes kedvencem, a gyilkosan szatirikus Mom and Dad, másrészt olyan hulladékokban, mint a gyakorlatilag nézhetetlen Mandy, a kettő között meg egy csomó, kétes művészi értékkel bíró, ám vitathatatlanul bűnös élvezetet adó darabban, mint a Szellemlovas vagy a Féktelen harag, illetve legutóbb a Renfield. A Willy's Wonderland ebbe az utóbbi kategóriába esik, tökéletes Zs kategóriás szösszenet, és mocskosul szórakoztató.
Nicolas Cage, mint a Nevenincs Magányos, Szótlan Hős egy csapdába sétál, amikor - egyéb lehetőség híján - elvállalja, hogy egy éjszaka alatt kitakarítja az elhagyatott Willy's Wonderland vidámparkot. Nem is sejti, hogy a park emberméretű figurái valójában gonosz lelkek által megszállt animatronikus szerkezetek, akikkel a kisváros lepaktált, hogy némi friss emberhús ellenében ne a helyi lakosságot tizedeljék. De a Takarítót nem olyan fából faragták, aki ilyentől visszariad. Az ő dolga, hogy takarítson, és mindeközben betartsa a kötelező pihenőidőket. És ő eszerint is jár el: munkaidőben mint a gép, dolgozik, a szünetekben meg energiaitalt tol magába és flipperezik. Nem is lenne gond, ha a fránya gépszörnyek nem törnének az életére. De a csávót még csak ez sem idegesíti, csak az, hogy nem hagyják takarítani. A vérére szomjazó rémeket csak akkor küldi a roncstelepre, a Mortal Kombat című videojáték ultraerőszakos kivégzéseit megidéző módokon, amikor rendetlenséget okoznak. Fröcsög a gépolaj, szikráznak a szakadó drótok, reccsenek a kettétörő csapágyak, szakad a műszőrme borítás.
Persze vannak még mellékszereplők is a filmben, követve a kötelező kliséket, de ezt kivételesen nem hibának érezzük, szinte hiányozna, ha nem lennének.
Két komoly gyengesége van a filmnek: egyrészt annyira sötétek a jelenetek, hogy szinte semmit nem lehet kivenni, másrészt a műfajhoz jobban illett volna több vér és több szex, de ezeken simán túltettem magam, olyan remekül szórakoztam ezen az egészen.
A film rendes pénzügyi bukta lett: a tengerentúli mércével alacsony, 5 millió dolláros büdzsének alig a tizedét hozta vissza, valószínűleg nem véletlenül nézhető meg teljes terjedelmében a youtube-on. A youtube-os megnézés meg attól lesz kifejezetten vicces, amikor egy jelenet közepén váratlanul beesik egy mosogató- és súrolószer reklám. :-)

Kapcsolódó ajánlók

Féktelen harag 3D
Mandy
Mom and Dad
Renfield
Szellemlovas


Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem

animációs

Raf ajánlója
Ha már mindenki univerzum építésbe kezd, a Nickelodeon (Paramount Pictures) sem akart kimaradni - ha már a Bay-féle TMNT-filmek szépet buktak (főleg a második), akkor lemásolják a Sony kb. egyetlen frencsájz-sikerét (ugye Venom, ugye Morbius?!), a Pókverzumot, s csináltak egy kvázi-reboot, rajzolva.
Itt még a négy teknőc (teknős? teknősbéka?!) annyira kezdő (lásd még: Batman: Year One), hogy itt bunyóznak élőben először, s igazából még senki sem ismeri/látta őket - s tényleg tinik is.
Mint említettem vala, sokat másolt a Pókverzum(ok)ból, nagyon egyedi rajzstílus jellemzi (pipa), fiatalok, kezdők a főhősök (pipa), de mégis a téma és a főhősök miatt mégsem érződik másolatnak, max csak hommidzsnak. Gyerekeknek készült, de a felnőttek is élvezhetik (annyira, hogy KÉPESEK VOLTAK a legelső élőszereplős TMNT mozifilmből a Vanilla Ice-os Go Ninja Go-t beletenni - megtekinteni csak saját felelősségre), sőt, direkt csak nekik szánt poén is van benne pár.
Rajongóknak kötelező - érdeklődőknek szintén, mert bő másfél óra szórakozást tud nyújtani a film.
És nem, a piros kendős nem Raffaelló. Soha nem is volt. Pont annyira az, mint Rozsomák Farkas. Semennyire.

Kapcsolódó ajánlók

Pókember: A Pókverzumon át
Venom


Titkos invázió első évad

fantasy

Raf ajánlója
Végre elkészült a Titkos invázió képregény folyam sorozat változata. Sajnos ez is a "mediocre" MCU-sorozatok sorát gyarapítja - spoileres leszek.
A skrulloknak Nick Fury ideiglenes otthont adott, míg nem találnak valami lakható bolygót - csak éppen hiába telt el sok év, ez nem sikerült. Cserébe a skrullok egy szakadár csoportja igyekszik kirobbantani a harmadik világháborút, aminek folyományaként megörökölnék a Földet. Terv, cselszövés, ármány, konspiráció, kibenbízhatsz.
Elég rosszul áll minden kritikai oldalon és kommentfolyamban a sorozat. Sajnos hiába az alapvetően nagyon jó alapötlet (kiben bízhatsz, ha magadra vagy utalva), ha a megvalósítás még a jótól is messze van. A kémes-kiazáruló vonal csak hellyel-közzel működik (akkor viszont jól), szerették volna (legalábbis gyanítom, hogy ez volt a szándék) a Kapkettő hangulatát megidézni, de... Hát nem sikerült. Még egy kis talmi csillogást mutat az évad zárásaként az invázió utóhatását bemutató uszkve három perc, abban is volt (lehetett volna) lehetőség, de...
A lehúzás nem kis mértékben köszönhető annak is, hogy mind Maria Hill karakterét kinyírják, mind Thalos-t. Értelmetlen volt? igen. Szükséges? Nem igazán.
Na és a finálé, a szokásos "két egyforma erővel rendelkező személy összecsap, egyik nyer" - de legalább rövid volt.
Csak nagyon rajongóknak ajánlott.


MEG 2: az árok

akció
sci-fi

Wolkens ajánlója
Újraolvastam a MEG első részéről írott ajánlómat, és noha a leírtak nagy része a folytatásra is érvényes, mégis azt érezzük, az alkotók fejest ugrottak a B kategóriából a ZS-be. Nekem azon a ponton dobta le az agyam a szíjat, amikor Jason Statham héccáödven atmoszféra nyomáson úszkált búvárruha nélkül (de legalább elszánt arccal meg összehúzott szemöldökkel :-)), és ez csak egy, hangsúlyozom, csak egy a gigantikus logikai, fizikai, kontinuitási meg minden más hibák sorában. Na, innentől végigröhögtem a filmet, és olyan szinten felfrissültem, hogy le se bírtam feküdni hajnal egyig, persze lehet, hogy ebbe a filmhez tökéletesen illő popcorn-kóla kombó is belejátszott. :-) El is gondolkodtam, mikor láttam utoljára ennyire vegytiszta, ám mégis méregdrága Zskat mozit, és hát egészen a Dwayne "The Rock" Johnson nevével fémjelzett Törésvonalig kellett visszamenni, ami még a MEG első részénél is régebben volt.

Raf ajánlója
5 év után "végre" elkészült a nagy sikerű Meg folytatása, a Meg 2. Potom 130 millió dollárból (és ki tudja mennyi kínai jenből) forgatott mocsok, aminek az elkészítésében részt vevő összes embert börtönbe kéne zárni és eltiltani a filmezéstől.
Nincsen azzal semmi gond, ha egy film szar. Előfordul. Vannak direkt szar filmek (Velocipásztor és tsai), vannak véletlenül szar filmek (The Room - mondjuk annak "valamiért" kultusza lett, és még filmet is csináltak róla, hogy hogyan készült - mondjuk az a film nagyon jó) és vannak a sok pénzből forgatott szar filmek, amik komolyan veszik magukat. Sőt vannak olyan filmek is, amik nem csak szarok, sok pénzből készültek, de még a fizikával (SEM) sincsenek köszönőviszonyban és a saját maguk által létrehozott világ szabályait sem tartják be. Na, erre a tökéletes példa a Meg 2: Az árok.
Oly sok kínzó kérdés merült fel bennem a moziban:
- hogy nem hat SuperStathamre a kb 750-800 atmoszféra nyomás? Oké, elmondták(!), hogy ha nincsen az orrüregében(!!!!!) levegő, akkor nem lesz gond. Nem lett.
- hogy húztak fel egy komplett vízalatti bázist a tenger mélyére úgy, hogy a felette trónoló olajfúró torony megfigyelői nem vették észre azt, se a kitermelést?
- mire ment el az a 130+ misi dollár? Statham-re? Mert nem a CGI-ra, az tuti - a víz alatti "jelenetek" még csak-csak, de minden más, hát...
- mi szükség volt erre a filmre? Csak mert a dolgok jelenlegi állása szerint éppen nullszaldós (hivatalos adatok!).
- ugye nem fognak többet csinálni?! (csak mert 6(!) "könyvet" írt Steve Alten)
- miért tolt Mr. Toronyugró szuperhős landolást?! És ha már tol egyet, miért nem lódítottá hátra a haját, mint a Fekete Özvegy szokta?!
- miért néztem meg? (ne akard tudni)
Megtekintésre senkinek, de senkinek nem ajánlom! Se most, se végső elkeseredettségben, se soha. Nem, nem, nem. Ezerszer inkább a Homoki cápákat. Az is szar, de legalább nem veszi komolyan magát.

Kapcsolódó ajánlók

Homokcápák
A MEG
Törésvonal 3D
Velocipastor


Oppenheimer

dráma

Wolkens ajánlója
A filmről nehéz bármit mondani, ami nem tartalmaz szuperlatívuszokat, így meg sem próbálom. Számomra az év messze legmagasabb színvonalat képviselő filmje az Oppenheimer, minden területen, legyen szó forgatókönyvről, rendezésről, színészi játékről, feszültségépítésről, hangeffektekről, látványvilágról, bármiről. Elfelejteti veled, hogy egy filmet nézel, miközben vastagon él filmes, köztük (ál)dokumentumfilmes eszközökkel. Úgy jó, ahogy van, de a három órás játékidejével rendesen megterheli a néző agyát. Készülj fel erre, és ha csak egy filmet nézel meg az idén moziban, az Oppenheimer legyen az, IMAX vásznon, angol eredetiben.
Magyar verzió: három perccel a film vége előtt elment az áram a plázában (nem csak a moziban), és egy óra alatt sem sikerült helyreállítani, így éppen csak a végét nem láttuk. :-(

Raf ajánlója
C. Nolan londoni lakos elolvasta az Amerikai Prométeuszt (nem, ez nem a Prométely novellája, hanem J. Robert Oppenheimer-ről szóló könyv), s úgy gondolta, ha már elolvasta, meg is filmesíti, s ha már megfilmesíti, akkor egy füst alatt elkészíti eddigi élete leghosszabb moziját is.
Igen, 180 perc, majdnem 3 óra.
De az az igazság, hogy moziban abszolúte nem érződik ennyinek (de azért az innivalóval csínján!), köszönhetően a történetnek (ami eléggé igaz, ahogy utánanéztem, nem igazán süthető rá a szokásos "igaz történetek alapján" (értsd: még az alapötlet is csak háttal állva, hunyorítva, messziről hasonlít)), a megvalósításnak és a színészeknek (az egy főre eső neves/tehetséges színészek száma legalább kettő) - ha még nem láttad, SEMMIKÉPPEN ne nézz utána, kik játszanak benne a trélerekben feltűnt arcokon kívül! Érjen csak meglepetésként. Sokként. Kinek mi.
Nem lehet azt mondani, hogy nem hatásvadász a film, de mégis olyan jól egyensúlyozik végig, hogy nem bántóan az! A dialógusok is jól vannak megírva, előadva (baráti ugratások, riposztok főleg!), a látvány, amikor kell letaglózó (nem, nem F. Pugh ruhátlan jeleneteire gondolok, drága, perverz olvasóm) - az egyetlen, ami felróható a filmnek, az a szokásos nolánia: Kristóf barátunk nem nagyon tud női karaktereket írni és rendezni. Pedig azért olyan nem kimondottan tehetségtelen nénik álltak rendelkezésére, mint a már említett Flóra, Tompa Emília vagy akár Thirlbi Olívia - és mégis, egyikőjük sem volt több, mint a klasszik "damsel in distress" - a Bechdel-teszten pedig az egész bukta lenne.
Mindezek ellenére egy zseniálisan jó film egy nem kimondottan könnyű témáról (és itt nem csak az atombombára gondolok), majdnem teljesen zseniálisan kivitelezve, amit mindenkinek látnia kell. Kötelező.
Amit viszont nem értek - hivatalosan 100 misiből csinálták a filmet. DE HOGYAN?! Ez lett volna MINDENKI részéről a szívesség mozi (lásd még: Jay és Néma Bob visszavág megfelelő jelenete)?!


The Witcher harmadik évad

fantasy

Wolkens ajánlója
Az évad első háromnegyede elég jól hozza a korábbi szintet, leszámítva azt, hogy egy idő után az átlag néző teljesen elveszti a fonalat, ki kivel van, ki kit árul el és éppen miért. A hatodik rész csatajelenete majdnem olyan erős, mint az első évad nagy ütközete volt... aztán az utolsó két részre mindent elveszít a sorozat: a lendületet, a történetet, a színészek lelkesedését, a büdzsét, egy kínszenvedés az egész. A hetedik rész IMDB-n 4,1 ponton áll, szemben az első hat rész 6,1-es átlagával, és a helyzet az, hogy teljesen megérdemelten. A tipikus eset, amikor a kevesebb több lett volna, személy szerint én a nézőknek a Trónok harca 8. évadához hasonló szembeköpését érzem az utolsó két epizódban. Kár érte.

Kapcsolódó ajánlók

Trónok harca első és második évad
Trónok harca harmadik és negyedik évad
Trónok harca ötödik és hatodik évad
Trónok harca hetedik évad
The Witcher első évad
The Witcher második évad


Mulan (1998)
versus
Mulan (2020)

animációs
fantasy

Wolkens ajánlója
A Disney agytrösztök totálisan elhibázott, cserébe annál jobban erőltetett ötleteinek egyike a legendás rajzfilmek élőszereplős újraforgatása. A Szépség és a Szörnyeteg "csak" teljesen felesleges volt, mivel lényegében képkockáról képkockára másolta az eredetit. A Mulan esetében még rosszabb a helyzet: a változtatások elvették az eredeti összes báját, és a kedves meséből egy szinte komor fantasyt csináltak. Persze egy komor fantasy még mindig lehetne jó, de ez nem az.
A történet szerint a fiatal lány, Mulan férfinak öltözve, öregedő apja helyett vonul be katonának, hogy megmentse Kínát, de különösen a császárt a fenyegető támadásoktól. Természetesen lebukik, és az erősen férfiközpontú hadsereg a továbbiakban nem tart igényt a szolgálataira, hiába a hősiessége. Aztán végül sikerül bebizonyítania, hogy egy nő is lehet igazán jó harcos, és kivívja a férfiak tiszteletét.
Nem biztos, hogy meg tudtam volna mondani, hogy a humor és a cukiság totális hiányán hívül pontosan mi a bajom még az új változattal, de pont tegnap sikerült látnom egy videót:
Audiences Hate Bad Writing, Not Strong Women videó
(köszi, Keszi :-)), ami elég pontosan rávilágít a lényegre. Ez pedig az a sajnálatos, a Disney-re mostanában különösen jellemző trend, hogy a női szuperhősök alapértelmezésben tökéletesek, már nincs is hova fejlődniük, csak szabadjára kell engedniük a képességeiket. Ez volt többek között az Ébredő Erő legfájdalmasabb hibája is, és belegondolva, ez az új Mulané is. Márpedig karakterfejlődés nélkül hiteltelenek a hősök, így aztán nem is tudjuk igazán megkedvelni őket. Meg a róluk szóló filmeket sem.
Szóval ha még nem láttad az új változatot, ne is nézd meg, szedd elő az eredetit, az még 25 év elteltével is abszolút nézhető.

Kapcsolódó ajánlók

Star Wars VII: Az ébredő erő


Barbie

romantikus
dráma

Wolkens ajánlója
Szinte mindenki el van ájulva attól, hogy a Barbie mekkora nagy dobás: görbe tükör vicces köntösben meg minden, és hát... én vagyok az, aki az ellentábort erősíti.
Le kell szögeznem az elején: a Barbie nem rossz, sőt. Kifejezetten szórakoztató, remek a színészi játék (egy Oscart kérünk Ryan Goslingnak, de tüstént!), a látvány abszolút hangulatos a súlyosan telített színekkel, a célzottan műanyag hatású díszletekkel és a rengeteg, a háttérben megbújó aprósággal, és élvezhetők a zenés-táncos betétek is. Szóval amit látunk, az egy vígjáték-musical-fantasy-groteszk-társadalomkritika, ami pont olyan ízletes, mint egy barack-tej-méz-fahéj-ecet turmix: egészen addig jó, amíg az utolsó hozzávalót bele nem öntöd.
Az alapötlet nem lenne rossz: mindegy, hogy a nők vagy a férfiak diktálják a társadalmi normákat, a másik fél kötelezően rosszul jár. Az nem jó (bár kétségtelenül vicces), ahogy a film ezt az egészet végtelenül leegyszerűsített üzenetekben kommunikálja, meg ahova több csavaron keresztül a végén kifuttatja: jobban működik mindkét fél, ha önmaga tud lenni és nem függ a másiktól, akár azon az áron is, hogy nincs is közöttük párkapcsolat vagy vágyakozás a másik iránt. Ez pedig lényegében az a helyzet, ahonnan az egész konfliktus kiindul Barbie világában, leszámítva, hogy akkor Ken még szerelmes Barbieba. Az ideális állapot tehát egy full individualista társadalom az alkotók szerint, a mondat végére úgy odatéve a femináci pontot, hogy a toll átszakítja a papírt: Barbie, mint többet érdemlő nő, a való világban tud kiteljesedni, míg a buta Kennek az is jó, ha a babák álomvilágában marad.
Hát, ezekkel a gondolatokkal nem tudtam azonosulni.

Raf ajánlója
Azt mondják nálam okosabbak, hogy ha egy film-projekt bekerül a "development hell"-be, akkor annak sosem lesz jó vége (de ez igaz a játékokra is, lásd Duke Nukem Forever). A Barbara (becézve: Barbie) 2009 óta járta halivúd stúdióit - pihent öt évet az Univerzális Képeknél, aztán a Sunyi ragadta magához, ahol még Amy Schumer (YIKES) is szóba került, mint főszereplő; végül 2018-ban lejárt az opció, és így került a Vórner Fivérekhez (és a húgihoz, Dot-hoz). Valamikor sikerült két fél-amatőr írót (Greta Gerwig és Noah Baumbach) is megszerezni, akiknek a filmográfiájában olyan filmek szerepelnek, mint "Hanna a lépcsőn megy fel" meg "Lánymadár" vagy "Tintahal és Bálna", esetleg a "Zöldhegy". Ja meg szereplés egy Dua Lipa klipben.
Mindezek ellenére (vagy éppen ezért????) ennek akét alaknak (micsoda klisé, a férfi hagyta(?) a nőt rendezni) sikerült egy olyan filmet összerittyenteni, ami egyrészt egy görbe tükör a társadalom számára - egyszerre mutat be a patriarchátusnak éppen úgy, mint a femináciknak, de közben mégiscsak egy tanmese is a femináciknak éppen úgy, mint a magukat elnyomva érző férfiaknak. Mindenkinek felmutatja a középső ujját, de közben kicsit el is magyarázza, mit hogyan lehetne jobbá tenni, ha akarjuk (akarjuk?).
Margot Robbie és Ryan Gosling a két főszereplő (mellékszerepben meg a fél SexEd stábja) - kémia nem igazán van köztük, de amúgy miért is lenne, hiszen az egyik egy sztereotipikus Barbie-t alakít, másik meg csak Ken-t?! Én mindig is igen jó véleménnyel voltam Herr Gosling színészi képességeiről (elég csak a Drive-ot vagy az új Blade Runner-t megnézni, de napestig lehetne sorolni, ki nem hagyva a Disney-s gyerekműsorokat), de amit itt kellett hoznia - hát, ezt látni kell. Amit még látni kell a gag reel, mert nem hiszem el, hogy nem jutott egy perc sikeres felvételre 10 másik elröhögött/bakizott. Viszont előre szólok, hangja Ryan-nek, az nincsen. De lelkes.
Én mindenkinek csakis ajánlani tudom - de arra készüljön fel minden néző, hogy ha moziban akarja megnézni, igen nagy az esélye, hogy az egy főre eső rózsaszín ruhadarabok száma kettő. (megjegyzés: nem vagyok sznob (kérdezzetek meg bárkit - bárkit aki számít!), de nekem nagyon olyan érzésem volt, hogy a legrózsaszínesebbek értették meg a legkevésbé/jött át nekik a mondanivaló(t)/film(et).)
Megnézem eredetiben is, hiába volt jó a szinkron. Because i'm KENough.

Kapcsolódó ajánlók

Drive - Gázt!
Sex education első évad
Sex education második évad
Sex education harmadik évad
Sex education negyedik évad
Szárnyas fejvadász 2049

A cikk utoljára frissítve: 2023.10.

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2024.07.02.