Témakör: Otthoni hifi

Bass Effect mélyláda

Oldaltérkép


Külső linkek
Wicked One szub
Gulácsi Zoltán honlapja


Kapcsolódó oldalak
Otthoni hifi témában

A nagy mélynyomó
A osztályú fejhallgató erősítő
Aktív 2.2 PC speaker
Cyburg's needle
Csajos mélyláda
Csöves erősítő
Erősítő
Fali TL PC speaker
Furnérozás
Gothic hangdoboz
Hangdoboz felújítása
Hangdobozépítés FAQ
Hangfalépítés
Hangfaltervezés
Hangszórós parajelenségek
Házimozi
Hifi a kondiszobába
Hypermax felújítás
Konyhai hangrendszer
Lancetta
Mélyláda az ágy alá
Mélyláda Kronoscope-hoz
Mini ghettoblaster
PC mélynyomó
PC speaker
Pico Lino 2
Szobai mélynyomó
Tölcséres hangdoboz

A ládakonstrukció ezúttal nem az én művem, a neten Wicked One néven elég sok példányban fellelhető. A tervező a Decware cég, tőlük le lehet tölteni (pénzért) a tervrajzokat, így közzé nem tehetem őket, de annyit elárulhatok, ha megveszed, sem kapsz sokkal több infót, mint amit a netről némi keresgéléssel ki lehet deríteni. ;-)
Az eredeti méretek 30 cm-es mélynyomóhoz készültek, és majdnem 1 méter x 1 méter a láda. Ezt azért kicsit sokalltam, így lekicsinyítettem az egészet nagyjából a 80%-ára, hogy 20 cm-es hangszóróhoz is használható legyen. Mivel ez inkább poénláda, nem akartam sokat költeni a hangszórókra: a SAL SBX2030-ra esett a választás.

Ami megragadott a Wicked One ládában, az a belső kialakítás, valamiért nagyon bejön ez a - sokak szerint egyébként koporsóra emlékeztető - dizájn. A kialakítást tekintve egy dupla, elölről terhelt tölcsér, szimmetrikusan elrendezve és négyzet alaprajzú dobozban. Annyira szép, hogy eldöntöttem, nem szabad eltakarni :-), és így a fedőlap plexi lesz. De akkor már "nyilván" kellenek LED-ek... viszont nem akartam egy szokásos, semmiextra ládát, pláne nem közvetlenül a hangszóróvezetékre kötött LED-ekkel.
A vezérlőelektronika a láda alján levő "haszontalan" térfogatba kerül majd.
A következő ötlet az volt, hogy legyen kétféle színnel megvilágítva, és legyen valami tematikus háttere. A Csillagok háborúja jó oldal-sötét oldal párosa már annyira lerágott csont, hogy mindenképpen egy más, de kellően kocka :-) témát akartam. És jött az ötlet: a Mass Effect-ben ugye ízlés szerint játszhatunk pozitív vagy negatív karaktert. Voltak is egész jó háttérképek az ME3-ról, persze a női Shepard kapitánnyal.
Ez már kezdett emlékeztetni arra, amit szerettem volna, de a színvilág nem felelt meg a tervezett piros-kék megvilágításnak. Némi keresgélés után találtam izzó lávás meg jégbolygós hátteret. A többi már sima GIMP ujjgyakorlat :-) és persze fotónyomtatás megfelelő méretben.
Ez az elrendezés szerencsére jól illeszkedik a ládastruktúrához. Úgy döntöttem, az egészet még megfejelem néhány logoval, többek között a Mass Effect logo átértelmezésével - innen a láda neve. :-)
A logók Gulácsi Zoli barátom műhelyében készültek el.
Ahhoz, hogy a LED-es megvilágítás meg a hangszórók kábelei ne tekeregjenek összevissza a dobozban, úgy döntöttem, három rétegű hátlap lesz: hátul egy tömör lap, előtte egy vékony lap, kifűrészelve belőle a kábelcsatornák, legelöl megint egy tömör lap, amin csak furatok vannak, hogy kijöjjenek a kábelek. A képen a már összeragasztott hátsó és középső lap látható.
A képet sajnos nem lehet egy az egyben felragasztani, mivel a láda darabjait is hozzá kell majd ragasztani az alaplaphoz, a faragasztó meg jó eséllyel nem kötne elég erővel a forónyomtatáshoz, vagy nemes egyszerűséggel letépné a képet. Így a ragasztási felületeket ki kell vágni a képből (ügyelve arra, hogy a vágási élek azért belógjanak a belső falak alá. Öt részre vágtam a képet, a két szélső darabot a cső szájánál illesztettem a középsőhöz.
Mivel ezúttal a belső falak is látszani fognak, azokat is felületkezelni kell. A színes megvilágítás miatt a sima fehér festék tűnt jónak. Viszont a háttérkép miatt a festést nem lehet az összeragasztás után csinálni, mert elkerülhetetlenül festékes lesz a kép. Ezért a belső falrendszert összeraktam külön, hogy egyben le lehessen festeni az egészet. Ez eddig jó ötlet volt... leszámítva, hogy a legbelső darabot ki kellett volna hagyni és külön lefesteni. A tölcsér szája annyira szűk, hogy a belső élet végül egy leselejtezett fogkefével :-( tudtam megoldani a festék felvitelét.
És akkor most jöjjön a figyelmeztetés: A ládán alig van olyan lap, ami derékszögben van illesztve. Csak akkor érdemes nekiállni, ha van olyan gérvágó fűrészünk, ami fok pontossággal állítható szögben képes vágni, és van akkora átfogása, hogy egyben el tudunk vágni vele akár 30 cm-t. Enélkül a dolog egy örökkkévalóságig fog tartani és szinte garantáltan kudarcra van ítélve.
Amígy a festés szárad, nekieshetünk a kábelezésnek. A kábeleket melegragasztó pisztollyal rögzítettem a csatornákba.
Folytatás következik...

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkens KUKAC heatwave PONT hu Copyright 2010 Wolkensdorfer Péter Utolsó módosítás: 2011. november 06.