heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Autók] [Autóhifi] [Szórakozás] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Szobai mélynyomó

Otthoni hifi téma
Hangfalépítés
Házimozi
Csöves erősítő
A nagy mélynyomó
A osztályú fejhallgató erősítő
Pico Lino 2
Mélyláda az ágy alá
Mini ghettoblaster
PC mélynyomó
Cyburg's needle
Fali TL PC speaker
Hangfaltervezés
Hifi a kondiszobába
Gothic hangdoboz
Hangszórós parajelenségek
Furnérozás
Hangdobozépítés FAQ
Csajos mélyláda
Hangdoboz felújítása
Mélyláda Kronoscope-hoz
Bass Effect mélyláda
PC speaker
Aktív 2.2 PC speaker
Konyhai hangrendszer
Hypermax felújítás
Lancetta
Tölcséres hangdoboz
Erősítő

Mikor szóbakerült a házimozi projekt, hamar kiderült, hogy van otthon elég hangszóró ;-) szinte az összes dobozhoz, kivéve a mélynyomót. Némi elmélkedés és a házimozi erősítők kínálatának tanulmányozása után megszületett a döntés: aktív mélynyomó lesz a dologból. Először a korábban épített kis FET-es végfokomat akartam beüzemelni a feladatra, valami Somogyi mélysugárzóból építendő dobozra, de aztán...

... megláttam egy hirdetést az Interneten. Jó nagy hangszóró kedvező áron! Ez kell nekem. :-)
A hangszóró egy MA Audio P12iL névre hallgató szörnyedvény, öntvénykosár, brutál xmax, kettős lengőtekercs... minden, mi szem-szájnak ingere.
Na persze ehhez kicsit szűk keresztmetszet lenne az én 30W-os mezítlábas FET-es végfokom, úgyhogy megint keresés az interneten a használt erősítők között (ha már dual voice coil, hajtsuk sztereó végfokkal :-)). Miután meglett az erősítő is, nekiállhattam a doboztervezésnek.
A paraméterek alapján száz liter reflex vagy harmincvalahány liter zárt tűnt jónak, maradtam az utóbbinál. A távlati koncepció házimozi ügyben a "mindenki zárt dobozban", no meg jelen esetben a reflexcsövet is a doboz anyagából kellett volna kialakítani, ami a hangolhatóságot lehetetlenné tette volna.
Hogy valami érdekes is legyen a dologban, három új dolgot akartam kipróbálni a dolog kapcsán:
- sarokba helyezett szub (a doboz tele 45 fokos letörésekkel),
- pozdorja helyett MDF mint alapanyag,
- felületkezelésnek famintázatú tapéta helyett furnérozás.
A doboz Qts-e 0.93, amit a tekercsekkel sorbakapcsolt 1000 uF-os kondenzátorokkal (nem tévedés, kondenzátor a mélynyomóban) lehet lecsökkenteni. Az ötlet megint csak a Hobby Hifi újságból származik.
Mélynyomó tervrajz
Hobby Hifi
A dobozt az alaplapra építettem fel, hátulról indulva előre. Okulva a tölcsérnél szerzett pozitív tapasztalatokból, itt is gondosan felrajzoltam az egyes oldallapok majdani elhelyezkedését.
Az MDF kipróbálása után jött a szokásos kérdés: miért nem jutott ez eszembe korábban? Messze jobb dolgozni vele, mint a pozdorjával. Nagyon jól reszelhető, olyan letöréseket lehet pillanatok alatt csinálni, hogy öröm nézni. A mellékelt képen látszik, hogy egy darab reszelő mire is képes. :-)
Az anyag ezen tulajdonságát remekül kihasználhatjuk. Az utolsónak felrakott előlapot ne reszeljük felrakás előtt pontosan méretre, hanem hagyjunk rá egy-egy millimétert a két oldalon. Ezt a ragasztó megkötése után relatív gyorsan lereszelhetjük, amíg az illesztések síkba nem kerülnek. Egy köztes állapotot mutat a kép, látszik, hogy a bal szélen már nem lóg túl az előlap a kapcsolódó oldallapon.
(Ami sajnos szintén látszik, hogy az alaplap levágásakor nem voltam a szúrófűrész virtuóza... :-((( Ezt a részt muszáj lesz fatapasszal javítani.)
Mintegy másfél órányi reszelés után a doboz illesztései szépen el vannak dolgozva, jöhet a furnérozás. A síkba csiszolás egyébként rendkívül fontos, ha furnérozni akarunk. Ellenkező esetben nem lehet rendesen rápréselni a furnért a felületre és hullámos lesz!
Mondanom sem kell, mennyire értek a furnérozáshoz. ;-)
Szerencsére anyagbeszerzéskor sikerült találnom egy roppant szimpatikus céget, ők a Lapp-Fa Kft., ahol egy rossz szó nélkül elmagyarázták nekem a fontosabb dolgokat, és végül elégedetten távoztam egy köteg gőzölt bükk furnérral.
Lapp-Fa Kft.
Az első darab leragasztásáról nincs képem, mert mikor félóra után megnéztem, hogy áll a dolog, azzal a lendülettel téptem le a furnért a dobozról. Hát izé... "kicsit" hullámos lett. :-((( Ezen kétféle módon lehet segíteni: egyszerre kis területet próbálunk lepréselni, másrészt igyekszünk minél nagyobb nyomóerőt kifejteni. A képen látható két pillanatszorító helyett vettem két komolyabbat ;-))), azóta úgy tűnik, lesz valami a dologból. :-)
És igen! Az első darab, ami már ott maradt! :-)
A lefurnérozott dobozt (izé... az igazat megvallva csak az elejét furnéroztam, úgyis a sarokban fog állni :-)), kétszer lefújtam akril lakkal (tekintve, hogy ecsettel nem vagyok valami ügyes), aztán alighogy megszáradt, ment bele a hangszóró. Belső kábelezés tekercsenként 4 mm2 vezetékkel. Stílszerűen :-) krómozott torx csavarokkal rögzítettem.

A kép színei kicsit csalnak a vaku miatt, a doboz valójában inkább vöröses árnyalatú (a következő kép színei közelebb állnak a valósághoz).

Első mérési eredmény: 17 kg. :-)))
Persze rögtön tesztelni is akartam, az egyszerűség kedvéért a PC hangkártya szubcsatornájára kötve. Na itt aztán fehér ember lenni nagy meglepetés: a ".1" csatorna nem is sávkorlátozottan jön ki a gépből! Naná, hiszen a legtöbb PC-s házimozi rendszer 5 darab "kockacukor" sugárzója nem feltétlenül tud megszólalni 100 Hz-től, és így egyszerűbb a hangszórókészletre bízni, hogy hogyan intézi a vágásokat. (Ha vág egyáltalán, hiszen általában bandpass dobozt használnak mélynek, annál meg úgyis mindegy, még ha teljes frekitartományt is kap.)
Nem kell mondanom, hogy a zárt dobozos szub nehezen tűrte a fullrange hajtást... :-/ Az hallatszik, hogy a mélytartományban nincs gondja, de azért a teszt sokkal élvezetesebb lett volna a közép és magastartomány felharmonikusai nélkül... Valszleg összedobok egy kis szubszűrőt, amíg nincs egy rendes sub preout valahol a rendszerben...

A cikk utoljára frissítve: 2006.01.

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2020.09.06.