Témakör: Otthoni hifi

Hangdoboz felújítása

Oldaltérkép


Külső linkek
Subvoice honlapja
M.N.C. fórum
Káldy Jenő
Somogyi weboldal
Monacor weboldal


Kapcsolódó oldalak
Otthoni hifi témában

A nagy mélynyomó
A osztályú fejhallgató erősítő
Aktív 2.2 PC speaker
Bass Effect mélyláda
Cyburg's needle
Csajos mélyláda
Csöves erősítő
Erősítő
Fali TL PC speaker
Furnérozás
Gothic hangdoboz
Hangdobozépítés FAQ
Hangfalépítés
Hangfaltervezés
Hangszórós parajelenségek
Házimozi
Hifi a kondiszobába
Hypermax felújítás
Konyhai hangrendszer
Lancetta
Mélyláda az ágy alá
Mélyláda Kronoscope-hoz
Mini ghettoblaster
PC mélynyomó
PC speaker
Pico Lino 2
Szobai mélynyomó
Tölcséres hangdoboz

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy jelen esetben a felújításra szoruló doboz is az én művem volt... Ez volt az első szobai dobozpár, amit építettem. Dóm, mélyközép, hangváltó, reflexcső, minden Somogyi volt benne. Első doboznak jó volt, de a megváltozott igények szükségessé tették az átépítést.

Az eredeti kombináció kétutas basszreflex kivitel volt, ezt kellett kétutas zártra "konvertálni". :-) A dolog fő oka az volt, hogy a dobozpár a továbbiakban házimozi frontként funkcionál, és ott a mélyláda támogatás miatt nincs szükség alacsony alsó határfrekvenciára.

Ezen a ponton szeretnék köszönetet mondani subvoice-nak, aki sok egyéb hasznos tanácsa mellett többek között az itt használt dóm kipróbálására is rábeszélt. Ő amúgy (velem együtt :-)) aktív tag az MNC fórumon is.
Szeretnék még - egyáltalán nem másodsorban - szintén köszönetet mondani Káldy Jenő úrnak a Somogyi ügyfélszolgálatról, aki a Somogyi hangszórókkal kapcsolatos összes kérdésemre mindig gyors és pontos válaszokat adott.

Ahogy illik, first things first :-), a mellékelt kép mutatja, milyen volt a kiinduló doboz (jobb oldalon) és milyen lett az új (bal oldalon). Ami első ránézésre virít, az az, hogy a magassugárzó jóval komolyabb az eredetinél.

A doboz nettó térfogata 21 liter körül van, ez az újonnan bekerülő mélyközép számára szinte ideális.
A dobozban egy Monacor DT-99 dóm és egy Somogyi SRP-1620 mélyközép dolgozik. A keresztváltó méretezésénél figyelembe vettem az egyes hangszórók átviteli karakterisztikáját. Mivel mindkettő kiemel 3 kHz környékén, a keresztezést "széthúztam", az aluláteresztő szűrő majd egy oktávval a keresztezési frekvencia alatt, míg a felüláteresztő majd egy oktávval fölötte vált. A dómot ezen felül még külön vissza kellett fogni (nem is kicsit). Így az eredő frekvenciamenet nagyjából lineáris... lenne, ha figyelembe vettem volna még a fázisokat is. Így van egy kis beesése 2 és 3 kHz között, de ez abszolút nem zavaró.
A keresztváltót egy raszteres NYÁK-ra építettem, a csatlakozások késes-sarus rendszerűek.
Az alkatrészeket a NYÁK hátoldalán kötözgettem össze. Látható, hogy alkalmas elrendezés esetén elég kis számú és rövid dróttal meg lehet oldani a problémát.
Izgalmas kérdés volt a reflex doboz zárttá alakítása. :-) Ezt úgy oldottam meg, hogy első lépésben áttekertem egy csavart keresztben a reflexcsőben (a hangszórónyíláson keresztül hozzáférhető), utána ezt körbegyurmáztam levegőre keményedő gyurmával. A képen még fehér a gyurma, de a végleges változatban lefestettem feketére, hogy ne világítson zavaróan.

A doboz - költségeihez mérten - nagyon kellemes és sokáig hallgatható hangot produkál. A zene abszolút nincs beragadva a hangszórókba, jó a tér, nagyon tiszták az énekhangok. Ezek miatt bátran merem ajánlani a dobozt, különösen kezdőknek lehet sikerélményes. A hitetlenkedőknek még annyit, hogy terveim szerint ugyanebből a kombinációból fog épülni a saját házimozi szettem is... :-) Az egyetlen különbség az lesz, hogy a frontok D'Appolito elrendezésűek lesznek (a center nem, de azért abban is két mélyközép fog dolgozni a hatásfok növelése érdekében).

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkens KUKAC heatwave PONT hu Copyright 2010 Wolkensdorfer Péter Utolsó módosítás: 2011. november 06.