heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Autók] [Autóhifi] [Szórakozás] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Hangdoboz felújítása

Otthoni hifi téma
Hangfalépítés
Házimozi
Csöves erősítő
A nagy mélynyomó
A osztályú fejhallgató erősítő
Pico Lino 2
Mélyláda az ágy alá
Mini ghettoblaster
PC mélynyomó
Cyburg's needle
Fali TL PC speaker
Hangfaltervezés
Szobai mélynyomó
Hifi a kondiszobába
Gothic hangdoboz
Hangszórós parajelenségek
Furnérozás
Hangdobozépítés FAQ
Csajos mélyláda
Mélyláda Kronoscope-hoz
Bass Effect mélyláda
PC speaker
Aktív 2.2 PC speaker
Konyhai hangrendszer
Hypermax felújítás
Lancetta
Tölcséres hangdoboz
Erősítő

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy jelen esetben a felújításra szoruló doboz is az én művem volt... Ez volt az első szobai dobozpár, amit építettem. Dóm, mélyközép, hangváltó, reflexcső, minden Somogyi volt benne. Első doboznak jó volt, de a megváltozott igények szükségessé tették az átépítést.

Az eredeti kombináció kétutas basszreflex kivitel volt, ezt kellett kétutas zártra "konvertálni". :-) A dolog fő oka az volt, hogy a dobozpár a továbbiakban házimozi frontként funkcionál, és ott a mélyláda támogatás miatt nincs szükség alacsony alsó határfrekvenciára.

Ezen a ponton szeretnék köszönetet mondani subvoice-nak, aki sok egyéb hasznos tanácsa mellett többek között az itt használt dóm kipróbálására is rábeszélt. Ő amúgy (velem együtt :-)) aktív tag az MNC fórumon is.
Szeretnék még - egyáltalán nem másodsorban - szintén köszönetet mondani Káldy Jenő úrnak a Somogyi ügyfélszolgálatról, aki a Somogyi hangszórókkal kapcsolatos összes kérdésemre mindig gyors és pontos válaszokat adott.
Subvoice honlapja
M.N.C. fórum
Káldy Jenő
Somogyi weboldal
Ahogy illik, first things first :-), a mellékelt kép mutatja, milyen volt a kiinduló doboz (jobb oldalon) és milyen lett az új (bal oldalon). Ami első ránézésre virít, az az, hogy a magassugárzó jóval komolyabb az eredetinél.

A doboz nettó térfogata 21 liter körül van, ez az újonnan bekerülő mélyközép számára szinte ideális.
A dobozban egy Monacor DT-99 dóm és egy Somogyi SRP-1620 mélyközép dolgozik. A keresztváltó méretezésénél figyelembe vettem az egyes hangszórók átviteli karakterisztikáját. Mivel mindkettő kiemel 3 kHz környékén, a keresztezést "széthúztam", az aluláteresztő szűrő majd egy oktávval a keresztezési frekvencia alatt, míg a felüláteresztő majd egy oktávval fölötte vált. A dómot ezen felül még külön vissza kellett fogni (nem is kicsit). Így az eredő frekvenciamenet nagyjából lineáris... lenne, ha figyelembe vettem volna még a fázisokat is. Így van egy kis beesése 2 és 3 kHz között, de ez abszolút nem zavaró.
Monacor weboldal
A keresztváltót egy raszteres NYÁK-ra építettem, a csatlakozások késes-sarus rendszerűek.
Az alkatrészeket a NYÁK hátoldalán kötözgettem össze. Látható, hogy alkalmas elrendezés esetén elég kis számú és rövid dróttal meg lehet oldani a problémát.
Izgalmas kérdés volt a reflex doboz zárttá alakítása. :-) Ezt úgy oldottam meg, hogy első lépésben áttekertem egy csavart keresztben a reflexcsőben (a hangszórónyíláson keresztül hozzáférhető), utána ezt körbegyurmáztam levegőre keményedő gyurmával. A képen még fehér a gyurma, de a végleges változatban lefestettem feketére, hogy ne világítson zavaróan.

A doboz - költségeihez mérten - nagyon kellemes és sokáig hallgatható hangot produkál. A zene abszolút nincs beragadva a hangszórókba, jó a tér, nagyon tiszták az énekhangok. Ezek miatt bátran merem ajánlani a dobozt, különösen kezdőknek lehet sikerélményes. A hitetlenkedőknek még annyit, hogy terveim szerint ugyanebből a kombinációból fog épülni a saját házimozi szettem is... :-) Az egyetlen különbség az lesz, hogy a frontok D'Appolito elrendezésűek lesznek (a center nem, de azért abban is két mélyközép fog dolgozni a hatásfok növelése érdekében).

A cikk utoljára frissítve: 2006.11.

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2020.09.06.