heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Autók] [Autóhifi] [Szórakozás] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Konyhai hangrendszer

Otthoni hifi téma
Hangfalépítés
Házimozi
Csöves erősítő
A nagy mélynyomó
A osztályú fejhallgató erősítő
Pico Lino 2
Mélyláda az ágy alá
Mini ghettoblaster
PC mélynyomó
Cyburg's needle
Fali TL PC speaker
Hangfaltervezés
Szobai mélynyomó
Hifi a kondiszobába
Gothic hangdoboz
Hangszórós parajelenségek
Furnérozás
Hangdobozépítés FAQ
Csajos mélyláda
Hangdoboz felújítása
Mélyláda Kronoscope-hoz
Bass Effect mélyláda
PC speaker
Aktív 2.2 PC speaker
Hypermax felújítás
Lancetta
Tölcséres hangdoboz
Erősítő

Új igény merült fel feleségem részéről, a konyhai brekegő rádió helyett szeretne valami jobbat hallgatni. A cél egyrészt a költséghatékonyság volt, másrészt egy elfogadható minőség, harmadrészt pedig a strapabírás. Így kivételesen a hangszóró került először kiválasztásra: a Visaton által gyártott FR 13 WP nevű csoda lesz a projekt alapja. Ez egy vízhatlan szélessávú hangszóró, IP65-ös kivitel, ha tengerjáró hajóra jó, akkor konyhába is jó lesz. :-)
A Qts-e 1,17, tipikusan a "baromira nem érdekel, milyen dobozba raksz" :-) hangszórók jellemzője.

Így néz ki a cucc, teljesen kulturált kivitel. Az importot a Bajcsy-Zsilinszky úton található Hangszóróbolt intézte - abszolút korrekt módon és áron. Mondjuk ki kellett várni, míg beérkezik :-), de jelen esetben az idő nem volt kritikus paraméter.
Természetesen lehetne egy sima zárt dobozba rakni, de mivel elég magas a rezonanciafrekvencia (100 Hz), ész nélkül kéne nyomni rá a basszust, hogy legyen elég mélye. Ezért inkább basszreflexet választottam. Nettó 20 literes doboz már egész tűrhető karakterisztikát ad. A paraméterek olyanok, hogy a görbét ennél simábbra nem nagyon lehet kihozni, de azért a jelen alkalmazásban ez valószínűleg elfogadható kompromisszum lesz. :-)
Hú, de rég rajzoltam már hangdoboztervet... De szerencsére még nem felejtettem el, hogyan kell. :-) A Letöltés rovatban megtaláljátok.
Mivel a doboz a konyhaszekrény mellett fog lógni a falon, keskeny és magas formát választottam, a doboz alsó harmadában elhelyezett hangszóróval (hogy legyen némi állóhullám-csillapítás).
Konyhai hangdoboz tervrajz
A doboz összerakása néhány órás ujjgyakorlat, semmi varázslás nincs benne. A falra akasztós elrendezéshez igazodva a hangszórócsatlakozó nem hátulra, hanem az aljára került.
Volt még némi maradék csillapítóvattám, gondoltam, nagyon nem árthat, ha belerakom... :-)
Persze kell egy költséghatékony, és szintén aránylag strapabíró hangforrás is. A választás a Somogyi CD mechanika nélküli, ellenben SD kártyát és pendrive-ot is kezelő autórádiójára esett.
Szerencsére éppen volt otthon elfekvőben 12V-os notebook táp, ez lesz az áramforrás. A kimenetre csak a magam megnyugtatására raktam egy puffer- meg egy zavarszűrő kondenzátort. Meg persze bekapcsolt állapotot jelző LED-et, mert az szörnyen fontos. :-)
A képen a rádió kipróbálásához használt tesztkonfiguráció látható. Az autórádió ISO csatlakozójának bekötéséhez szerencsére rengeteg infó van a neten, de a dugó, amit sikerült vennem, vezetékenként feliratozva volt, így elrontani sem lehetett...

Felületkezelés

A felületkezelést nem akartam elbonyolítani, de hogy a konyhabútorhoz illeszkedjen, úgy döntöttem, legalább az előlap legyen furnérozva. A többi oldal sima lakkozást kapott, hogy azért - legalább kívülről - védve legyen a konyhai atmoszféra viszontagságaitól. :-)
Bejárattam az első dobozt, de még komoly meghallgatást nem csináltam. Elsőre biztató a hang - főzés közbeni háttérrádiózáshoz abszolút használható lesz.

Utolsó lépések

A rádió és a tápegység felrögzítéséhez a fiókban talált maradék anyagokból összeütöttem egy tartókeretet. Mivel furnérozni luxus lett volna, az előlapot simán famintázatú tapétával borítottam.
A rádió természetesen a saját rögzítőkeretébe kerül. A fémkeretnek van rengeteg kihajtható füle - érdemes az összeset kihajtogatni, amit lehet, hogy kellően rögzítve legyen a rádió.
A notebook tápegységet egyszerűen kábelkötegelőkkel rögzítettem, a kábeleket pedig U alakú, szegelhető kábelrögzítő fülekkel (hogy ennek mi lehet a hivatalos neve? :-)).
A felszereléskor végül (utólagos módosítási igény az ügyfél részéről ;-)) kapott egy előlapot a tápegységet eltakarandó.
A hangdobozok polc akasztó fülekkel kerülnek a falra. Hogy ne karcolják véletlenül se a falat, ragasztottam rájuk öntapadós parafa székláb alátéteket.
Így néz ki a két hangdoboz a rendeltetési helyén. Vizuálisan szépen illeszkedik a konyhabútorhoz, idővel a színe is hozzá "érik" majd. A legjobb, hogy még távirányító is jár a rádióhoz, így az asztalnál ülve is el lehet kapcsolni az idegesítő műsorvezetőket. :-)

A rádióvétel elfogadható, bár csúcsminőségűnek közel sem mondanám. Reggeli félkómás rádióhallgatáshoz tökéletes lesz, az előző szappantartónál százszor jobb, SD kártyáról meg aztán főleg. És a rendrakás közepette úgyis belefutottam pár elfekvő fél gigás kártyába...

A cikk utoljára frissítve: 2013.05.

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2019.04.07.