Témakör: Otthoni hifi

Konyhai hangrendszer

Oldaltérkép


Letöltések
Konyhai hangdoboz tervrajz


Kapcsolódó oldalak
Otthoni hifi témában

A nagy mélynyomó
A osztályú fejhallgató erősítő
Aktív 2.2 PC speaker
Bass Effect mélyláda
Cyburg's needle
Csajos mélyláda
Csöves erősítő
Erősítő
Fali TL PC speaker
Furnérozás
Gothic hangdoboz
Hangdoboz felújítása
Hangdobozépítés FAQ
Hangfalépítés
Hangfaltervezés
Hangszórós parajelenségek
Házimozi
Hifi a kondiszobába
Hypermax felújítás
Lancetta
Mélyláda az ágy alá
Mélyláda Kronoscope-hoz
Mini ghettoblaster
PC mélynyomó
PC speaker
Pico Lino 2
Szobai mélynyomó
Tölcséres hangdoboz

Új igény merült fel feleségem részéről, a konyhai brekegő rádió helyett szeretne valami jobbat hallgatni. A cél egyrészt a költséghatékonyság volt, másrészt egy elfogadható minőség, harmadrészt pedig a strapabírás. Így kivételesen a hangszóró került először kiválasztásra: a Visaton által gyártott FR 13 WP nevű csoda lesz a projekt alapja. Ez egy vízhatlan szélessávú hangszóró, IP65-ös kivitel, ha tengerjáró hajóra jó, akkor konyhába is jó lesz. :-)
A Qts-e 1,17, tipikusan a "baromira nem érdekel, milyen dobozba raksz" :-) hangszórók jellemzője.

Így néz ki a cucc, teljesen kulturált kivitel. Az importot a Bajcsy-Zsilinszky úton található Hangszóróbolt intézte - abszolút korrekt módon és áron. Mondjuk ki kellett várni, míg beérkezik :-), de jelen esetben az idő nem volt kritikus paraméter.
Természetesen lehetne egy sima zárt dobozba rakni, de mivel elég magas a rezonanciafrekvencia (100 Hz), ész nélkül kéne nyomni rá a basszust, hogy legyen elég mélye. Ezért inkább basszreflexet választottam. Nettó 20 literes doboz már egész tűrhető karakterisztikát ad. A paraméterek olyanok, hogy a görbét ennél simábbra nem nagyon lehet kihozni, de azért a jelen alkalmazásban ez valószínűleg elfogadható kompromisszum lesz. :-)
Hú, de rég rajzoltam már hangdoboztervet... De szerencsére még nem felejtettem el, hogyan kell. :-) A Letöltés rovatban megtaláljátok.
Mivel a doboz a konyhaszekrény mellett fog lógni a falon, keskeny és magas formát választottam, a doboz alsó harmadában elhelyezett hangszóróval (hogy legyen némi állóhullám-csillapítás).
A doboz összerakása néhány órás ujjgyakorlat, semmi varázslás nincs benne. A falra akasztós elrendezéshez igazodva a hangszórócsatlakozó nem hátulra, hanem az aljára került.
Volt még némi maradék csillapítóvattám, gondoltam, nagyon nem árthat, ha belerakom... :-)
Persze kell egy költséghatékony, és szintén aránylag strapabíró hangforrás is. A választás a Somogyi CD mechanika nélküli, ellenben SD kártyát és pendrive-ot is kezelő autórádiójára esett.
Szerencsére éppen volt otthon elfekvőben 12V-os notebook táp, ez lesz az áramforrás. A kimenetre csak a magam megnyugtatására raktam egy puffer- meg egy zavarszűrő kondenzátort. Meg persze bekapcsolt állapotot jelző LED-et, mert az szörnyen fontos. :-)
A képen a rádió kipróbálásához használt tesztkonfiguráció látható. Az autórádió ISO csatlakozójának bekötéséhez szerencsére rengeteg infó van a neten, de a dugó, amit sikerült vennem, vezetékenként feliratozva volt, így elrontani sem lehetett...

Felületkezelés

A felületkezelést nem akartam elbonyolítani, de hogy a konyhabútorhoz illeszkedjen, úgy döntöttem, legalább az előlap legyen furnérozva. A többi oldal sima lakkozást kapott, hogy azért - legalább kívülről - védve legyen a konyhai atmoszféra viszontagságaitól. :-)
Bejárattam az első dobozt, de még komoly meghallgatást nem csináltam. Elsőre biztató a hang - főzés közbeni háttérrádiózáshoz abszolút használható lesz.

Utolsó lépések

A rádió és a tápegység felrögzítéséhez a fiókban talált maradék anyagokból összeütöttem egy tartókeretet. Mivel furnérozni luxus lett volna, az előlapot simán famintázatú tapétával borítottam.
A rádió természetesen a saját rögzítőkeretébe kerül. A fémkeretnek van rengeteg kihajtható füle - érdemes az összeset kihajtogatni, amit lehet, hogy kellően rögzítve legyen a rádió.
A notebook tápegységet egyszerűen kábelkötegelőkkel rögzítettem, a kábeleket pedig U alakú, szegelhető kábelrögzítő fülekkel (hogy ennek mi lehet a hivatalos neve? :-)).
A felszereléskor végül (utólagos módosítási igény az ügyfél részéről ;-)) kapott egy előlapot a tápegységet eltakarandó.
A hangdobozok polc akasztó fülekkel kerülnek a falra. Hogy ne karcolják véletlenül se a falat, ragasztottam rájuk öntapadós parafa székláb alátéteket.
Így néz ki a két hangdoboz a rendeltetési helyén. Vizuálisan szépen illeszkedik a konyhabútorhoz, idővel a színe is hozzá "érik" majd. A legjobb, hogy még távirányító is jár a rádióhoz, így az asztalnál ülve is el lehet kapcsolni az idegesítő műsorvezetőket. :-)

A rádióvétel elfogadható, bár csúcsminőségűnek közel sem mondanám. Reggeli félkómás rádióhallgatáshoz tökéletes lesz, az előző szappantartónál százszor jobb, SD kártyáról meg aztán főleg. És a rendrakás közepette úgyis belefutottam pár elfekvő fél gigás kártyába...

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkens KUKAC heatwave PONT hu Copyright 2010 Wolkensdorfer Péter Utolsó módosítás: 2011. november 06.