heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Autók] [Autóhifi] [Szórakozás] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Mélyláda az ágy alá

Otthoni hifi téma
Hangfalépítés
Házimozi
Csöves erősítő
A nagy mélynyomó
A osztályú fejhallgató erősítő
Pico Lino 2
Mini ghettoblaster
PC mélynyomó
Cyburg's needle
Fali TL PC speaker
Hangfaltervezés
Szobai mélynyomó
Hifi a kondiszobába
Gothic hangdoboz
Hangszórós parajelenségek
Furnérozás
Hangdobozépítés FAQ
Csajos mélyláda
Hangdoboz felújítása
Mélyláda Kronoscope-hoz
Bass Effect mélyláda
PC speaker
Aktív 2.2 PC speaker
Konyhai hangrendszer
Hypermax felújítás
Lancetta
Tölcséres hangdoboz
Erősítő

De miért? :-)

Mert kell egy szörny az ágy alá, ha már a garázsban is áll egy. ;-) A válasz persze ennél komplexebb: a lakás mozizós részének átalakítása miatt hirtelen nemkívánatos bútordarabbá vált a régi jó házimozis mélyládám (lásd baloldalt a linkeknél), és helykihasználás szempontjából egy kvázi láthatatlan mélyláda tűnt jó ötletnek. Mivel a mozizós dívány alatt van hely, úgy döntöttem, barkácsolok ide egy ládát. Persze mindennek megvan az ára... jelen esetben az, hogy le kellett mondanom a 30 cm-es mélynyomó használatáról, vissza kellett lépni 25 cm-re. Csillagászati összeget meg nem akartam a hangszóróra költeni, így a Somogyi SBX-2530-asára esett a választás. Nettó 120 liter reflexben 28 Hz az alja - annyira nem lesz ez rossz.

A doboz ennek megfelelően elég sajátos alakú, konkrétan olyan, mint egy bazi nagy tégla :-), de mivel a legnagyobb méret még így is csak 1 méter körül van, állóhullámok miatt messze nem kell aggódni.
A magasság inkább volt probléma: a 25-ös hangszóró éppen, hogy elfér.
Mélyláda az ágy alá
A tégla formától a láda csak egy ponton tér el: az erősítő modulnak kialakított fészeknél, a képen a jobb felső sarok.
Életemben először sikerült az egyik méretet hibásan megadni a lapszabászatban :-(, viszont nem akartam a feleslegesen levágott darabokat kukázni. Szerencsére pont tudtam hasznosítani őket, azon az áron, hogy a láda fedlapja két részből lesz összerakva. Az eredetileg is tervezett merevítőket így a két lap találkozásához helyeztem el. Az illesztés miatt nem kell aggódni, a faragasztó kellően erős kötést ad, és persze légmentesen zár is. Ezzel együtt ciki, de az ágy alá jó lesz. :-)
Az erősítő modult még korrábban vettem Vaterán, eddig úgysem tudtam, mit kezdjek vele, szóval kapóra jött. Semmi extra, de a dolgát elvégzi.
Amire viszont nem gondoltam vásárláskor, az az, hogy a beépítés problémás lesz. Az erősítő eredetileg valami gyári mélyládában lehetett, mert a beépítése visszafogottan fogalmazva is nehézkes. Az illesztési felületek íveltek, ráadásul több síkban helyezkednek el, és a felfogatás véletlenül sem a doboz külső felületére történik.
Ennek megfelelően több darabból sikerült összeeszkábálni és méretre reszelni a tartókat. A munka végül meghozta a gyümölcsét: az erősítő szépen felfekszik a felületekre. Természetesen tömítőgyurmát is kapott a perem alá.
A felületkezelés egy nem látható ládánál nem kifejezetten kritikus :-), így csak gyorsan lekentem a ládát vizesbázisú akrillakkal, hogy ne porosodjon majd nagyon, aztán jöttek a reflexcsövek, a hangszóró, meg az erősítő.
Ha Karácsonyra nem is lett kész, de az ünnepek közötti filmnézéshez már az új ládát használtuk, természetesen bejáratás után. :-)

Tapasztalatok és hangzás

Az ágy alá helyezés alapvetően nem rossz koncepció, a kanapé még intenzívebben közvetíti a mélyhangokat, mint eddig :-), pedig az ülőrész nem ér hozzá a mélyládához. A mélyátvitellel sincsen baj - alacsony és közepes hangerőnél. Nagy hangerőn aztán beindul a "szenvedés", hallhatóan küzd a hangszóró (és számomra meglepő módon a reflexcsövek is). Nem csoda, hiszen az SBX-2530 membránfelfüggesztése a kanyarban sincs a Beast-éhez képest. Ahogy tanult barátomtól hallottam (bár eredetileg a szöveg az autók motorjának a lökettérfogatára vonatkozik): "There is no replacement for displacement." Hát igen, kisebb a membránfelület, és kisebb a membránmozgás is, kár csodálkozni, hogy nem lehet ugyanazt kicsikarni belőle. Ezzel együtt nem vagyok elégedetlen: az ár-teljesítmény arány egyáltalán nem rossz ennél a hangszórónál, bömböltetni meg úgyis egyre ritkábban szoktuk a házimozit. :-) Ha még egyszer nekiállnék, akkor egészen biztosan két hangszórót használnék, azzal megoldódnának a hangerő problémák. Mondjuk ott az elhelyezés - mivel az ágy felépítése adott - lényegesen bonyolultabb lenne. Azért az nem mindegy, hogy 120 liternyi helyet kell találni, vagy egy negyed köbmétert...

A cikk utoljára frissítve: 2018.01.

Még nagyobb szobai mélynyomó (2008.01.)

Néhány hónapos intenzív mozizás, és persze más rendszerek meghallgatása után ismét belém bújt a kisördög: hiába nem rossz ez a mélynyomó, ...

Tovább a cikkhez

 

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2020.09.06.