Témakör: Otthoni hifi

Hangfalépítés a gyakorlatban

Oldaltérkép


Hivatkozott oldalak
Otthoni hifi témában

Erősítő


Külső linkek
Hobby Hifi
Nova-686
Biglackó honlapja


Kapcsolódó oldalak
Otthoni hifi témában

A nagy mélynyomó
A osztályú fejhallgató erősítő
Aktív 2.2 PC speaker
Bass Effect mélyláda
Cyburg's needle
Csajos mélyláda
Csöves erősítő
Fali TL PC speaker
Furnérozás
Gothic hangdoboz
Hangdoboz felújítása
Hangdobozépítés FAQ
Hangfaltervezés
Hangszórós parajelenségek
Házimozi
Hifi a kondiszobába
Hypermax felújítás
Konyhai hangrendszer
Lancetta
Mélyláda az ágy alá
Mélyláda Kronoscope-hoz
Mini ghettoblaster
PC mélynyomó
PC speaker
Pico Lino 2
Szobai mélynyomó
Tölcséres hangdoboz

Diszkléjmer ;-), avagy ne mondd, hogy én nem szóltam: Aki hifiépítésbe fog, annak a következőkkel tisztában kell lennie:
- az eredmény nem lesz olcsóbb, mint megvenni egy bolti cuccot,
- a dobozépítés megfelelő hely és szerszámok hiányában kivitelezhetetlen,
- amennyiben az igényes külső is szempont, nem árt egy nagy adag türelem sem.

Az első kritikus pont a passzív keresztváltó, ami jelen esetben a magas- és a középsugárzó közötti váltóra korlátozódik. Gondos ember lévén :-), kezdtem a Thiele-Small paraméterek mérésével. Erre vonatkozólag több leírás is van a neten, gyakorlatilag mind azt javasolja, hogy függesszük fel a hangszórót a levegőbe. Meg is tettem, mértem két éjszakán keresztül... az eredmény jó is meg rossz is. Jó olyan értelemben, hogy ki tudtam mérni a tipikus alakú karakterisztikákat, de rossz, mert sehol nem ott kaptam a rezonanciát, ahol kellett volna, mindenhol magasabb frekvenciát mértem. Gyanús... ezután olvastam a német Hobby Hifi újságban, hogy a hangszórót befogva kellene mérni (továbbra is ügyelve arra, hogy a közelben ne legyenek reflektáló felületek). Ez volt az egyik probléma, de a bajom nemcsak ez, hanem a mérések alapvető tanulsága: ha nem tudsz mindent három tizedesjegy pontossággal mérni, jobb, ha neki sem állsz a dolognak. A T/S paraméterek számításához használt képletekben exponenciális módon terjed a hiba! :-((( A jósági tényezőt mértem egyszer 0.3-nak, egyszer 0.4-nek, miközben a mért adatok között szemre alig volt különbség! A legnagyobb gond egyébként az Rdc mérése nagy pontossággal, hát ezt elég hamar feladtam... :-(

Végül a mérések eredményeként előállt a hangszórók helyettesítőképe, amit aztán a NOVA-686 programmal csiszoltam tovább.

Ugyanezzel a programmal méreteztem a keresztváltót is, a teljes hálózat elvi rajza a lenti képen látható. A középsugárzó esetében ugyan jelentős a rezonancia, de mivel egy oktávval a használt tartomány alatt van, ezért megúsztam a Notch szűrőt. Az RG ellenállás a tweeter nagyobb érzékenységét kompenzálja.

Ezután gyorsan meg is rendeltem mindent a keresztváltóhoz, és itt jött a következő érdekes meglepetés: tulajdonképpen a tri-amping nem került volna többe, mint a bi-amping: a keresztváltóhoz szükséges tekercsek és kondenzátorok aranyárban vannak, ha rendes audiofilhez illően ;-) légmagos tekercset használ az ember (már 3 kHz-es váltóra is!). A NYÁK Nagy László keze munkáját dicséri.
A keresztváltó célszerűen a mélyhangszóró magasságában helyezkedik el a hangfal belsejében, hogy végszükség esetén hozzáférhető legyen.
A helye jól látszik a félkész dobozon, hiszen ott ki lett vágva a csillapítóanyag. A kép jobb oldalán a háttérben a még fel nem szerelt oldallap látható. A reflexnyílás mögött látszik egy plusz merevítőlap, ami a reflexcsövet hivatott a helyén tartani.
A hangfal építésekor igyekeztem összegezni mindazt a sok okosságot, amit ezzel kapcsolatban sikerült olvasnom. Szemléltetésül íme a hangfal "robbantott" képe. Ezen jópár részlet megfigyelhető:
- A mély és a közép + magas hangsugárzót elválasztó belső fal nem párhuzamos az alaplapokkal. Ez több okból is előnyös: elnyomja az állóhullámok kialakulásának lehetőségét, másrészt csökken a szükséges dobozméret. A mélyhangszórónak ugyanis 82 liter nettó térfogat jött ki a választott reflexcső mellett, míg a középsugárzónak 10 liter is elég, ami virtálisan növelhető a csillapítóanyaggal.
- Az előlap a megnövelt szilárdság érdekében dupla. a mélysugárzó és a reflexcső közé is került egy merevítőgyűrű. Dobozfalrezonanciák szevasz. :-)
- A magas- és középsugárzó aszimmetrikus elhelyezése csökkenti az előlap okozta átviteli karakterisztika torzítást.
A duplázott előlap már elég vastag ahhoz, hogy a hangszóró csőnek "érezheti" a környezetét, ami kedvezőtlen hatásokat eredményezhet (már akkor, ha valaki hallja... ;-)). Ennek elkerülésére a belső lapon nagyobbak a hangszórókivágások (kivéve a magashangszórót, hiszen az hátrafelé eleve zárt).
Az előlappal kapcsolatos lényeges dolog, hogy lehetőleg ne élesek legyenek a szélei, hanem lekerekítettek, hiszen az ideális hangsugárzó ugye gömb alakú lenne. Ennek a megvalósítása nem lenne egyszerű, de szerencsére a barkácsáruházakban kapható negyedkör profilú léc. Nem is kell mondanom, hogy véletlenül sem 19 mm-es... :-( Viszont pontos mechanikai méretezéssel a dolog áthidalható (a képen látható léc 22 mm sugarú negyedkör profil). A kép nyilván csak illusztráció, a végső változatban 45 fokban le van vágva a két szegélyléc sarka. Megfigyelhető még a képen az előlapba süllyesztett műanyag hüvely, ami majd a burkolat (értsd hangszóróselyem) keretét fogja rögzíteni.
A kész hangfalon először a keresztváltót mértem végig (jó játék, ha az ember kibírja, hogy két órán keresztül csak tiszta szinuszt hallgat), hát nem lettem teljesen boldog az eredménytől. A felüláteresztő szűrő rendben van, de az aluláteresztőn zavaró az a 3 dB-s kiemelés. Azért a hangja egész elviselhető ;-))), mindenesetre a dolog jól érzékelteti, amit korábban írtam a három tizedesjegy pontossággal történő mérés szükségességéről. :-(((
Íme az eredmény:
Itt még nem áll tüskéken, de az első néhány meghallgatás meggyőzött arról, hogy az nem is olyan rossz találmány...

Aztán huss! elszaladt másfél év, de nincs veszve semmi: lassan elkészült a dobozokhoz az erősítő is.

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkens KUKAC heatwave PONT hu Copyright 2010 Wolkensdorfer Péter Utolsó módosítás: 2011. november 06.