heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Autók] [Autóhifi] [Szórakozás] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Hangfalépítés a gyakorlatban

Otthoni hifi téma
Házimozi
Csöves erősítő
A nagy mélynyomó
A osztályú fejhallgató erősítő
Pico Lino 2
Mélyláda az ágy alá
Mini ghettoblaster
PC mélynyomó
Cyburg's needle
Fali TL PC speaker
Hangfaltervezés
Szobai mélynyomó
Hifi a kondiszobába
Gothic hangdoboz
Hangszórós parajelenségek
Furnérozás
Hangdobozépítés FAQ
Csajos mélyláda
Hangdoboz felújítása
Mélyláda Kronoscope-hoz
Bass Effect mélyláda
PC speaker
Aktív 2.2 PC speaker
Konyhai hangrendszer
Hypermax felújítás
Lancetta
Tölcséres hangdoboz
Erősítő

Diszkléjmer ;-), avagy ne mondd, hogy én nem szóltam: Aki hifiépítésbe fog, annak a következőkkel tisztában kell lennie:
- az eredmény nem lesz olcsóbb , mint megvenni egy bolti cuccot,
- a dobozépítés megfelelő hely és szerszámok hiányában kivitelezhetetlen ,
- amennyiben az igényes külső is szempont, nem árt egy nagy adag türelem sem.

Az első kritikus pont a passzív keresztváltó, ami jelen esetben a magas- és a középsugárzó közötti váltóra korlátozódik. Gondos ember lévén :-), kezdtem a Thiele-Small paraméterek mérésével. Erre vonatkozólag több leírás is van a neten, gyakorlatilag mind azt javasolja, hogy függesszük fel a hangszórót a levegőbe. Meg is tettem, mértem két éjszakán keresztül... az eredmény jó is meg rossz is. Jó olyan értelemben, hogy ki tudtam mérni a tipikus alakú karakterisztikákat, de rossz, mert sehol nem ott kaptam a rezonanciát, ahol kellett volna, mindenhol magasabb frekvenciát mértem. Gyanús... ezután olvastam a német Hobby Hifi újságban, hogy a hangszórót befogva kellene mérni (továbbra is ügyelve arra, hogy a közelben ne legyenek reflektáló felületek). Ez volt az egyik probléma, de a bajom nemcsak ez, hanem a mérések alapvető tanulsága: ha nem tudsz mindent három tizedesjegy pontossággal mérni, jobb, ha neki sem állsz a dolognak . A T/S paraméterek számításához használt képletekben exponenciális módon terjed a hiba! :-((( A jósági tényezőt mértem egyszer 0.3-nak, egyszer 0.4-nek, miközben a mért adatok között szemre alig volt különbség! A legnagyobb gond egyébként az Rdc mérése nagy pontossággal, hát ezt elég hamar feladtam... :-(
Hobby Hifi
Végül a mérések eredményeként előállt a hangszórók helyettesítőképe, amit aztán a NOVA-686 programmal csiszoltam tovább.
Nova-686

Ugyanezzel a programmal méreteztem a keresztváltót is, a teljes hálózat elvi rajza a lenti képen látható. A középsugárzó esetében ugyan jelentős a rezonancia, de mivel egy oktávval a használt tartomány alatt van, ezért megúsztam a Notch szűrőt. Az RG ellenállás a tweeter nagyobb érzékenységét kompenzálja.

Ezután gyorsan meg is rendeltem mindent a keresztváltóhoz, és itt jött a következő érdekes meglepetés: tulajdonképpen a tri-amping nem került volna többe, mint a bi-amping: a keresztváltóhoz szükséges tekercsek és kondenzátorok aranyárban vannak, ha rendes audiofilhez illően ;-) légmagos tekercset használ az ember (már 3 kHz-es váltóra is!). A NYÁK Nagy László keze munkáját dicséri.
Biglackó honlapja
A keresztváltó célszerűen a mélyhangszóró magasságában helyezkedik el a hangfal belsejében, hogy végszükség esetén hozzáférhető legyen.
A helye jól látszik a félkész dobozon, hiszen ott ki lett vágva a csillapítóanyag. A kép jobb oldalán a háttérben a még fel nem szerelt oldallap látható. A reflexnyílás mögött látszik egy plusz merevítőlap, ami a reflexcsövet hivatott a helyén tartani.
A hangfal építésekor igyekeztem összegezni mindazt a sok okosságot, amit ezzel kapcsolatban sikerült olvasnom. Szemléltetésül íme a hangfal "robbantott" képe. Ezen jópár részlet megfigyelhető:
- A mély és a közép + magas hangsugárzót elválasztó belső fal nem párhuzamos az alaplapokkal. Ez több okból is előnyös: elnyomja az állóhullámok kialakulásának lehetőségét, másrészt csökken a szükséges dobozméret. A mélyhangszórónak ugyanis 82 liter nettó térfogat jött ki a választott reflexcső mellett, míg a középsugárzónak 10 liter is elég, ami virtálisan növelhető a csillapítóanyaggal.
- Az előlap a megnövelt szilárdság érdekében dupla. a mélysugárzó és a reflexcső közé is került egy merevítőgyűrű. Dobozfalrezonanciák szevasz. :-)
- A magas- és középsugárzó aszimmetrikus elhelyezése csökkenti az előlap okozta átviteli karakterisztika torzítást.
A duplázott előlap már elég vastag ahhoz, hogy a hangszóró csőnek "érezheti" a környezetét, ami kedvezőtlen hatásokat eredményezhet (már akkor, ha valaki hallja... ;-)). Ennek elkerülésére a belső lapon nagyobbak a hangszórókivágások (kivéve a magashangszórót, hiszen az hátrafelé eleve zárt).
Az előlappal kapcsolatos lényeges dolog, hogy lehetőleg ne élesek legyenek a szélei, hanem lekerekítettek, hiszen az ideális hangsugárzó ugye gömb alakú lenne. Ennek a megvalósítása nem lenne egyszerű, de szerencsére a barkácsáruházakban kapható negyedkör profilú léc. Nem is kell mondanom, hogy véletlenül sem 19 mm-es... :-( Viszont pontos mechanikai méretezéssel a dolog áthidalható (a képen látható léc 22 mm sugarú negyedkör profil). A kép nyilván csak illusztráció, a végső változatban 45 fokban le van vágva a két szegélyléc sarka. Megfigyelhető még a képen az előlapba süllyesztett műanyag hüvely, ami majd a burkolat (értsd hangszóróselyem) keretét fogja rögzíteni.
A kész hangfalon először a keresztváltót mértem végig (jó játék, ha az ember kibírja, hogy két órán keresztül csak tiszta szinuszt hallgat), hát nem lettem teljesen boldog az eredménytől. A felüláteresztő szűrő rendben van, de az aluláteresztőn zavaró az a 3 dB-s kiemelés. Azért a hangja egész elviselhető ;-))), mindenesetre a dolog jól érzékelteti, amit korábban írtam a három tizedesjegy pontossággal történő mérés szükségességéről. :-(((
Íme az eredmény:
Itt még nem áll tüskéken, de az első néhány meghallgatás meggyőzött arról, hogy az nem is olyan rossz találmány...

Aztán huss! elszaladt másfél év, de nincs veszve semmi: lassan elkészült a dobozokhoz az erősítő is.

A cikk utoljára frissítve: 2006.01.

Biamping (2014.03.)

Ez a projekt valahogy nagyon sokáig húzódott, de mivel komoly nyomás volt a feleségem részéről, hogy már nagyon szeretné hallgatni mind a két ...

Tovább a cikkhez

 

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2020.09.06.