Témakör: Otthoni hifi

Hangszórós parajelenségek

Oldaltérkép


Kapcsolódó oldalak
Otthoni hifi témában

A nagy mélynyomó
A osztályú fejhallgató erősítő
Aktív 2.2 PC speaker
Bass Effect mélyláda
Cyburg's needle
Csajos mélyláda
Csöves erősítő
Erősítő
Fali TL PC speaker
Furnérozás
Gothic hangdoboz
Hangdoboz felújítása
Hangdobozépítés FAQ
Hangfalépítés
Hangfaltervezés
Házimozi
Hifi a kondiszobába
Hypermax felújítás
Konyhai hangrendszer
Lancetta
Mélyláda az ágy alá
Mélyláda Kronoscope-hoz
Mini ghettoblaster
PC mélynyomó
PC speaker
Pico Lino 2
Szobai mélynyomó
Tölcséres hangdoboz

Mielőtt az audiofilek a torkomnak ugranának, elmondom, a fenti címet azért adtam az oldalnak, mert az alább leírt jelenségek létezését egészen mostanáig tagadtam, hivatkozva a villamosmérnöki diplomámra. Nos, diploma jó mélyen eldug - az igazság odaát van. :-)))

Szóval megérkezve EAR-hoz, nem gondolva a dolog súlyára, simán azt válaszoltam a kérdésére, hogy kezdjünk valami mezítlábas hangszórókábellel. (Úgyse hiszek a kábelek hangjában.) Leülök, hallgatom, Vivalditól Eve-ig (featuring Gwen Stefani :-)), aztán jól elvitatkozunk EAR-rel, hogy van elég mélye a szettnek vagy nincs. Mondom, szerintem nincs, nekem ehhez kell szub. Ekkor már a moszkvai lányduó zenél, a "30 minutes" remixét hallgatjuk, ezen azért láttunk már mélynyomót elvérezni. Na erre azt mondja EAR, oké, cseréljünk hangszórókábelt. Én (értetlenül): jó, cseréljünk.

Zene bekapcs, én döbbenten ülök, aztán azt mondom 10 másodperc után: kapcsoljuk ki, nem bírom hallgatni. Nem hogy hallható különbség volt a hangban, mintha nem is ugyanaz a zenekar zenélt volna! Erre persze megkaptam a fejemhez vágva, hogy akkor itt hibáztam, mert ez az őszintébb kábel. Na ebből rögtön kiderült, hány őszinte kábelt hallottam eddig. :-( Mit volt mit tenni, ültem, amíg a fülem hozzászokott a hanghoz. :-)

A kínzások :-) persze folytatódtak, és nekem szépen sorban fel kellett adnom az álláspontomat több kérdésben. Nem állítom, hogy minden ponton meg tudom mondani, milyen különbséget hallottam, de hogy hallottam, az biztos. Ilyen mágiák, mint lemezjátszón 230V-os tápkábel csere... azt mondtam, nem létezik, hogy hallható különbséget okoz. Pedig igen. Bakelitet hallgatva. Ami egyébként úgy recseg, hogy majd kiesnek a membránok.

Persze az is kiderült, hogy a hangszórókábelcsere nem volt céltalan - jönnek ebből a hangszórószettből mélyhangok is, ha nagyon akarnak. :-)

Aztán kegyelemdöfésként még néhány dolog, amiben szintén nem igazán hittem: erősítők hangja közötti különbség, valamint írott CD és eredeti CD hangja közötti különbség. Frusztráló. :-(

A végén EAR azzal vigasztalt, hogy ezzel ugyan nehezebbé vált az optimum megtalálása, viszont a kábelcserékkel egy újabb eszközt kapok a kezembe, amivel próbálkozni lehet. Így ha a kábeltípusok nem is dőltek el a kérdéses délutánon, abban már biztos voltam, hogy a hangszórószett uDimension lesz. :-)

Köszi EAR. :-)

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkens KUKAC heatwave PONT hu Copyright 2010 Wolkensdorfer Péter Utolsó módosítás: 2011. november 06.