heatwave.hu

[Filmek] [Otthoni hifi] [Programozás] [Autók] [Autóhifi] [Szórakozás] [Fotók] [Minden]

Oldaltérkép

Mélynyomó számítógéphez

Otthoni hifi téma
Hangfalépítés
Házimozi
Csöves erősítő
A nagy mélynyomó
A osztályú fejhallgató erősítő
Pico Lino 2
Mélyláda az ágy alá
Mini ghettoblaster
Cyburg's needle
Fali TL PC speaker
Hangfaltervezés
Szobai mélynyomó
Hifi a kondiszobába
Gothic hangdoboz
Hangszórós parajelenségek
Furnérozás
Hangdobozépítés FAQ
Csajos mélyláda
Hangdoboz felújítása
Mélyláda Kronoscope-hoz
Bass Effect mélyláda
PC speaker
Aktív 2.2 PC speaker
Konyhai hangrendszer
Hypermax felújítás
Lancetta
Tölcséres hangdoboz
Erősítő

Hát igen, ha az ember rendesen nekiáll játszani, előbb-utóbb eljön ez a pillanat is. :-) Miután az otthoni hifi átvariálásakor a minihifi ki lett vonva a forgalomból, a hozzá tartozó front és center dobozok gyorsan helyet kaptak a számítógép körül. Szól is gyönyörűen az 5.1-es hang, de... mikor egyik éjjel (kora hajnalban ;-)) a kedvenc játékom valamelyik békésnek tűnő helyszínén váratlanul nekem ugrott egy szép zöld monszta, velőtrázó bömbölést hallatva... nos igen, akkor rájöttem, hogy annyira nem is volt velőtrázó ez a bömbölés. :-( Az egyébként nem rossz Jazz Speakers hangszórókészlet mélynyomójából 50 Hz alatt már csak meleg levegő jön. Nincs más hátra, építeni kell egy rendes mélyládát. A helyigény figyelembevételével úgy döntöttem, a láda egyben lábtartóként is fog funkcionálni. Noha nem vagyok egy bandpass fanatikus, jelen esetben ez az optimális megoldás: egyrészt nem kell az aluláteresztő szűréssel bajlódni, másrészt nem jelent gondot a hangszóró mechanikai védelme sem (mivel csak a reflexcső látszik), és végül, de nem utolsósorban, nem kell azon gondolkozni, hogy a hangszóró merre sugározzon, ami egy zárt vagy reflex doboznál komoly problémát okozna a megvalósításnál. És ha a végén nem szólna teljesen élethűen - hát ismertek valakit, aki látott már szép zöld monsztát élőben? ;-)))

A tervezés jelen esetben "gombhoz a kabátot" típusú: tudjuk, hogy mekkorák lehetnek a láda befoglaló méretei, tudjuk, hogy bandpass lesz, ismerjük a kedvenc reflexcső adatait, és ezek ismeretében kell megválasztani a hangszórót illetve a kamrák méretét.
Szerencsére a feladat közel sem megoldhatatlan. Némi kísérletezés után a Somogyi SRP-2530 megfelelőnek minősül. Miután a két front doboz basszreflex, és így jóval 100 Hz alá lemennek, nincs értelme a hasznos tartományt teljesen lapos karakterisztikájúra méretezni. Lényegesebb, hogy ott legyen ereje a doboznak, ahol a frontok már elhaltak. Ez pedig a 40 Hz környéke. Sokkal lejjebb a megadott peremfeltételekkel - beleértve az árat is - nem lehet menni.
Somogyi weboldal
Mivel a legtöbb PC hangszórókészletnél a mélynyomó dobozába van beépítve az erősítő (akiknek nem, azok ezt a részt átugorhatják), ki kell belőle vezetni a szub jelét. Ezt meg lehet tenni a vonal szintű vagy a hangszóró szintű jellel. Az én szettem esetében három okból lett a hangszóró szintű jel kivezetve:
- igény esetén a beépített hangszóró ki- és bekapcsolható,
- lusta voltam külső erősítővel bajlódni,
- a doboz hátulját pillanatok alatt le lehetett vennni, viszont az előlap felrögzítése nem csavarokkal történt, és nem nagyon sikerült rájönnöm, hogyan is kellene lebontani (viszont a komplett elektronika a hangszóró előtt van).
Így két aranyozott csatlakozó került a doboz hátuljára, és egy high end "Zen" (köszi Subvoice :-))) villanykapcsolóval lehet a külső és a belső hangszóró között váltani. Mikey barátom első kérdése persze az volt: "Na és egy sima 6.3-as jack aljzat miért nem volt jó?" Persze olyat kérdezett, amire maga is tudta, mi a válasz egy igazi barkácsoló részéről: "Mert az éppen nem volt otthon." :-)))
Subvoice honlapja
Mikey honlapja
A bandpass láda ugye abban különbözik a "normális" ládáktól, hogy ebben a hangszóró belül van. A tervezésnél, és különösen az összerakásnál nagyon ügyeljünk arra, hogy ne csináljunk semmi olyat, amivel a hangszórót örökre bezárjuk a ládába. Tehát a doboz egyik oldala mindenképpen legyen levehető. És nem baj, ha ez az az oldal, amerről a hangszórót ki lehet venni. ;-) Nálam ez a jobb oldal lett, mert a bal kamrában van a reflexcső, így a hangszóró kiemelhető anélkül, hogy a csövet rögzítő csavarokat ki kellene tekerni.
A levehető oldallap tömítését külön kell megoldani, hiszen itt ragasztóval nem tömíthetjük az illesztést. Én itt is dekorgumi csíkokat használtam. Az oldallapot a szokásosnál több helyen csavarozzuk fel a megfelelő merevség érdekében.
A kész dobozt a legcélszerűbb az autós mélyládáknál szokásos kárpittal borítani. A levehető oldallapot célszerű külön kárpitozni. Lábtartóról lévén szó, nem árt, ha van egy párna is a láda tetején, mert anélkül azért kicsit kényelmetlen lehet. Feleségemnek már leadtam az igénylőlapot. :-)
És a hangja? Nos igen, le sem tagadhatja, hogy bandpass láda. Viszont ennek megfelelően ütős. Jöhetnek a zöld monszták. :-))) Gondoltam én.

Második felvonás

Nos, a felhőtlen öröm véges ideig tartott. Szól, szól, nem is rossz a hangja, de valahogy nem adja azt az átütő erőt, amire tervezve lett. Na akkor minden hangszóró kikapcs, csak a szubot hergeljük tesztjellel. Ki is derült aztán a turpisság: a Jazz erősítője 80 Hz környékén szépen nyomja a hangot, viszont alatta úgy vág, hogy a 40 Hz körüli kiemelésből nem nagyon marad semmi. Persze mire erre rájöttem, már háromszor újraterveztem a ládát... :-(

A koncepció tehát borult, mégis kell egy külső erősítő. Némi kotorászás a fiókban, és kiderül, hogy van minden, ami kell - kivéve persze a dobozt. Előszedtem a megmaradt rétegelt lemez darabokat, és gyors fűrészelés-reszelés után már glettelhettem is a dobozt.

Mint a kép is mutatja, az alsó lapot relatív könnyen eltávolíthatóra csináltam, hiszen ezen helyezkednek el majd az áramkörök. A doboz két szélén belül levő lécekhez lehet hozzácsavarozni az alaplapot. A doboz tetején pedig a szellőzőnyílás kivágása látható.
A doboz megépítése után kerülnek elhelyezésre az áramkörök. A trafó mellett helyezkedik el az aluláteresztő szűrő stabilizált tápja, mellette maga az LP szűrő. Ez utóbbi gyakorlatilag a négy csatornás erősítő mellett használt keresztváltó LP ágában használt kapcsolás: 24 dB/oktáv meredekségű váltó, 100 Hz-es törésponttal. Alul pedig a MOSFET-es végfok, mellette a tápegység panel (egyenirányító és pufferkondenzátorok). A kábelezés kissé kaotikus :-), de szerencsére zajnak nyoma sincs.

Természetesen javasolt az egészet összeszerelés előtt kipróbálni. ;-)
A dobozt famintázatú tapétával borítottam (nem, nem lesz furnérozva, köszi a tippet ;-)). Baloldalra került egy PC tápventillátor, ami a hűtőbordára fújja a levegőt, jobboldalt kaptak helyet a csatlakozók. Összesen 4 RCA csatlakozó van a dobozon, a PC felől jövő center és szub csatorna jele fel van fűzve. Így egyrészt nincs kábelsaláta, másrészt az eredeti hangszórókészlet hallgatható úgy is, ha a nagy szub ki van kapcsolva.

Még egy apróság: a kulturált falátmenetes hálózati kábel (fröccsöntött műanyag dugóval) és a világítós kapcsoló egy egyszer használatos akciós hosszabbító roncsolásos szétbontásával ;-) vált elérhetővé. Feleannyiba se került, mintha alkatrészenként vettem volna.
A doboz tetején egy "éppen kéznél volt" :-) típusú hangszóróráccsal fedtem be a szellőzőnyílást. Így az egész most kicsit úgy néz ki, mintha aktív centersugárzó lenne. :-)

Persze nem ez a lényeg, hanem ahogy az egész rendszer szól: jóval meggyőzőbb és ütősebb hang, mint a Jazz erősítőjével. Az effektek jóval életszerűbbé váltak, a szörnyek minden lépésénél reng a talaj, a bömbölésük megfelelően öblössé vált. A játék élvezete pedig arányosan fokozódik. :-)

A cikk utoljára frissítve: 2006.01.

Biamping (2014.03.)

Ez a projekt valahogy nagyon sokáig húzódott, de mivel komoly nyomás volt a feleségem részéről, hogy már nagyon szeretné hallgatni mind a két ...

Tovább a cikkhez

 

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkensKUKACheatwavePONThu Copyright Wolkensdorfer Péter Utolsó frissítés: 2020.09.06.