Témakör: Otthoni hifi

Cyburg's needle

Oldaltérkép


Hivatkozott oldalak
Otthoni hifi témában

Csöves erősítő
Furnérozás
Lancetta
PC mélynyomó


Külső linkek
Cyburg's needle tervrajz
Hangdoboz építőkészletek


Kapcsolódó oldalak
Otthoni hifi témában

A nagy mélynyomó
A osztályú fejhallgató erősítő
Aktív 2.2 PC speaker
Bass Effect mélyláda
Csajos mélyláda
Erősítő
Fali TL PC speaker
Gothic hangdoboz
Hangdoboz felújítása
Hangdobozépítés FAQ
Hangfalépítés
Hangfaltervezés
Hangszórós parajelenségek
Házimozi
Hifi a kondiszobába
Hypermax felújítás
Konyhai hangrendszer
Mélyláda az ágy alá
Mélyláda Kronoscope-hoz
Mini ghettoblaster
PC speaker
Pico Lino 2
Szobai mélynyomó
Tölcséres hangdoboz

Hogy miért pont ez a doboz? Az egyik oka, hogy régóta szerettem volna TQWT dobozt építeni. A felépítés rendkívül egyszerű, ráadásul a transmission line doboz mélyátvitele elég jó. A másik ok, hogy a dobozhoz használható az a Tang Band szélesssávú, ami már a Lancettában is bizonyított. Ez már önmagában elég, de hozzájön még, hogy az MNC fórumon szert tettem több négyzetméter gyönyörű nyírfa furnérra, és lévén a needle kis doboz, a furnérozása sem gyilkos feladat.
A méreteket kicsit módosítottam, nekem az eredetileg ajánlott anyag túl vékonynak tűnt. A levágandó darabok listáját fel fogom majd tenni.

Mint írtam, a doboz egy sima TQWT, ami az oldallapokon kívül mindössze egy belső határoló lapot tartalmaz. A cső vége alul nyitott.
A képen látható, hogy eredetileg dupla előlapot terveztem, negyedkör lekerekítésekkel, de mivel megint sikerült sebtében összeállítani a vágási méreteket, sikerült a külső előlapot elmérni. Mivel nem volt kedvem újat vágatni, úgy döntöttem, jó lesz egy sima szögben letörés is.
Sajnos az MDF lapok fölött nem múlt el nyomtalanul az idő. Ragasztáskor derült ki, hogy bizony nem mindegyik egyenes (noha fektetve pihentek fél évig). Ezért a szokásostól eltérő módon ragasztáskor megterheltem a lap közepét, hogy visszanyomja egyenesbe. (Nem, nincs több pillanatszorítóm. ;-)))
A doboz - már a furnérozástól eltekintve ;-) - igazi egy estés feladat. A ragasztásakor megszáradása után csináljuk meg a kábel vezetését, természetesen ráhagyással.
A leírás szerint a szűk réstől kifelé egyre lazábban csillapítsuk. A csillapítóanyagot a doboz lezárása előtt be kell helyezni!
Mint látható, az alaplap nincs felragasztva. Ennek oka, hogy ezt a PC mélynyomónál leírt módon szeretném rögzíteni, hogy a doboz aljába helyezendő keresztváltó (ami egyébként ugyanaz, mint a Lancettánál) szükség esetén utólag is hozzáférhető legyen.
A mellékelt kép mutatja a megoldást. A szokásos vékony dekorgumiból kivágott csíkok biztosítják a légmentesen záró, és zörgésmentes illesztést. Itt a doboz már furnérozva van, ezek az összerakés utolsó lépései.
És igen! A dobozonként több mint két hétig tartó furnérozás nem volt hiába. Egész tetszetős az eredmény. :-)
Egy kicsit régi stílusban berendezett lakásban, csöves erősítővel párosítva igazán szemet gyönyörködtető látvány. (Itt még nem a tervezett végleges helyen lett felállítva.)

A hangzás leírása a Philips csöves erősítőről szóló cikkben olvasható.

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkens KUKAC heatwave PONT hu Copyright 2010 Wolkensdorfer Péter Utolsó módosítás: 2011. november 06.