Témakör: Otthoni hifi

Még nagyobb szobai mélynyomó

Oldaltérkép


Letöltések
Beast aktív szub


Kapcsolódó oldalak
Otthoni hifi témában

A osztályú fejhallgató erősítő
Aktív 2.2 PC speaker
Bass Effect mélyláda
Cyburg's needle
Csajos mélyláda
Csöves erősítő
Erősítő
Fali TL PC speaker
Furnérozás
Gothic hangdoboz
Hangdoboz felújítása
Hangdobozépítés FAQ
Hangfalépítés
Hangfaltervezés
Hangszórós parajelenségek
Házimozi
Hifi a kondiszobába
Hypermax felújítás
Konyhai hangrendszer
Lancetta
Mélyláda az ágy alá
Mélyláda Kronoscope-hoz
Mini ghettoblaster
PC mélynyomó
PC speaker
Pico Lino 2
Szobai mélynyomó
Tölcséres hangdoboz

Néhány hónapos intenzív mozizás, és persze más rendszerek meghallgatása után ismét belém bújt a kisördög: hiába nem rossz ez a mélynyomó, azért 33 Hz az még elég messze van a 20 Hz-től. Ugyan az utolsó beállítások után már szépen beolvadt a szub a hangképbe, de hiányzott a mélységes mély tartomány. Ráadásul úgy éreztem, a kis UHER erősítőnek túl nagy falat egy ilyen brutál szub. Szóval erősítőben is valami komolyabb kell, lehetőleg egy dedikált szuberősítő.
Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ezzel a dobozzal különösen óvatosan kell bánni. Az üres láda már magában 25 kg körül nyom, hangszóróval és erősítővel több, mint 40 kg. A kisebb dobozoknál megszokott mozdulatok itt komoly balesetveszélyt rejthetnek magukban.

Némi keresgélés után úgy döntöttem, a Somogyi Beast 300 megfelelő lesz a feladatra, legfeljebb eladom az MA Audio-t. Neki is álltam szépen ládát tervezni. Természetesen :-) egy hatalmas reflexládára gondoltam, nagy keresztmetszetű reflexcsővel. A Beast ilyen szempontból szerencsés választásnak tűnik: nettó 110 liter reflexben 22 Hz körül van a -3 dB-s pont. Ha ez nem elég, akkor semmi... :-)
Miután elkészült a dobozterv, azért megnéztem, hogyan viselkedne az MA Audio ebben a dobozban, mert annak idején ezzel kapcsolatban is felmerült a basszreflex láda, csak nem vágtam bele, két okból: egyrészt nem voltam benne biztos, hogy a netről letöltött paraméterek igazak erre a hangszóróra, másrészt ha kiderül, hogy van valami probléma a hangszóróval, akkor lett volna egy potyára épített dög nagy ládám...
Nem kis örömömmel láttam, hogy a karakterisztika semmi súlyos hibát nem mutat, így az első kísérletig várhatok a Beast megvásárlásával.
No aztán fehér ember lenni nagy meglepetés... :-) Kiderült, hogy annak idején valószínűleg nem vártam meg a lakk teljes száradását a hangszóró beépítése előtt, és így az MA Audio annak rendje és módja szerint kirobbanthatatlanul belegyógyult a dobozába. Marad a Beast.
Felületkezelés címszóval ezúttal a sima lakkozást találtam ki. Francnak van kedve négyzetmétereket furnérozni... :-)
Az erősítő egy Mivoc gyártmányú cucc lesz, 120 wattot tud 2 ohmon, így párhuzamosan kapcsolhatom a tekercseket.
Persze ilyen szinten alacsonyra hangolt ládánál a csőhossz már akkora - pláne nagy keresztmetszetnél - hogy nem igazán egyszerű alkalmas csövet kereskedelmi forgalomban felhajtani. Nem is fárasztottam magam ezzel :-), eleve úgy terveztem a ládát, hogy a cső is a láda anyagából készül. A ládaépítést is ezzel kezdtem.
A teljesség kedvéért el kell mondani, hogy az irodalom szerint a csövet minimum egy átmérőnyire a dobozfalaktól kell elhelyezni - ez itt nyilván nem valósul meg. Ennek eredménye a hangolási frekvencia megváltozása - majd kiderül, zavaró-e a jelenség. :-)
Második lépcsőben a cső rákerült az alaplapra. Annak érdekében, hogy később pontosan illeszkedjen, célszerű egy darab MDF-fel pozícionálni, hogy elkerüljük azt a kínos meglepetést, hogy az oldallap felrakásához először le kell reszelni a csőből...
A következő lépcső a merevítőkeret beépítése. Itt is ügyeljünk a pontos munkára, a "C" alakú keret végeit lehetőleg több lépcsőben ellenőrizve reszeljük pontosan méretre, amíg elérjük azt a pontot, hogy a keretet betéve a széleken egy síkban fut az alaplap éleivel.
Miután helyükre kerültek az oldallapok, következhet a fedőlap felragasztása. Tekintve, hogy a sima lakkozás nem rejti el az illesztési hibákat, ügyeljünk a pontos elhelyezésre. A derékszögtől való kis eltéréseket feszítsük vissza, amíg a ragasztás meg nem köt.
Ezután jön a hátlap, hogy a doboz megkapja a kellő merevséget. Ezt követően lehet játszani a reflexcső szájnyílásával, aminek háromnegyede az oldallapon, míg az alja az alaplapon van. A 45 fokos letörés nagy részét célszerű még az összeragasztás előtt a lapokon elkészíteni, és ragasztás után már csak síkba reszelni illetve csiszolni. (A letörés a tervrajzon nem szerepel, de elvileg csökkenti a csőszáj zajait, amellett rengeteget javít a látványon.)
Most, hogy már csak az előlap hiányzik, célszerű felragasztani az oldallapokra a csillapítást. Elvileg ez ugye a "tojástartó" szivacs. Mivel ez nem volt kéznél, maradék szőnyegpadló viszont igen, úgy döntöttem, az is teljesen meg fog felelni a célnak. :-) A reflexcső bejáratát mindenesetre gondosan kikerültem.
Az elkészült doboz két réteg lakkot kapott, aztán - okulva a fent leírtakon - néhány napig hagytam száradni. Az összerakás a "helyszínen" készült, egyszerűbb és biztonságosabb külön cipelni a részeket, mint egyben bűvészkedni a negyven kilóval.
A hang már első bekapcsoláskor hozta azt, amit vártam: ez tényleg szub. :-) Anélkül, hogy akár az erősítő, akár a hangszóró zavarba jönne, reng alattam a mozizós dívány. :-) Járatni persze még kell - a gyártó 50 órát javasol - no meg a beállításokat is csak hasraütésszerűen csináltam meg, de az eredmény már így is elég ahhoz, hogy széles mosollyal az arcomon hallgassam... :-)))

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkens KUKAC heatwave PONT hu Copyright 2010 Wolkensdorfer Péter Utolsó módosítás: 2011. november 06.