Témakör: Otthoni hifi

Hifi a kondiszobába

Oldaltérkép


Hivatkozott oldalak
Otthoni hifi témában

Aktív 2.2 PC speaker
PC mélynyomó


Kapcsolódó oldalak
Otthoni hifi témában

A nagy mélynyomó
A osztályú fejhallgató erősítő
Bass Effect mélyláda
Cyburg's needle
Csajos mélyláda
Csöves erősítő
Erősítő
Fali TL PC speaker
Furnérozás
Gothic hangdoboz
Hangdoboz felújítása
Hangdobozépítés FAQ
Hangfalépítés
Hangfaltervezés
Hangszórós parajelenségek
Házimozi
Hypermax felújítás
Konyhai hangrendszer
Lancetta
Mélyláda az ágy alá
Mélyláda Kronoscope-hoz
Mini ghettoblaster
PC speaker
Pico Lino 2
Szobai mélynyomó
Tölcséres hangdoboz

Elég sok időt próbálok tölteni otthon a kondiszobában, leginkább az elliptikus tréneren taposva, ami ugyan izzasztó, cserébe nem túl változatos tevékenység. Így régóta nézek filmeket vagy sorozatokat tekerés közben, persze notebookról, annak megfelelő hangerővel és hangminőségben. Miközben érthetetlen módon ;-) szaporodnak otthon az ilyen-olyan hangszórók meg hangdobozok, és többségében csak állnak a polcon. Úgy döntöttem, ideje, hogy átkerüljenek egy másik polcra, és aktívan használatba legyenek véve.
A koncepció egy 2.1-es rendszer kialakítása volt, lehetőleg minimalizálva a költségeket, és felhasználva minél több dolgot a felesleges raktárkészletből.

Front dobozpárnak egy ajándékba kapott, és azóta már egy hangszórócserén átesett párost választottam. Egy keresztváltó optimalizálást azért elbírt a cucc, kicsit újrahangolva a váltót, egészen kellemes lett az eredmény.
Mélynyomónak az eredetileg a PC szubba beépített 25 cm-es SAL hangszóróra esett a választás. Semmi furfang, egy sima zárt kocka láda és kész.
Illetve mégis némi furfang... a festés. A háromszög mintához először fessük le a teljes ládát az alapszínnel, aztán ragasszuk ki festőszalaggal a szürke szín kontúrjait, majd ha kifestettük, térjünk át hasonlóképpen a sárga színre. A festékszalag felragasztásakor ügyeljünk arra, hogy egyenes legyen a ragasztás, és alaposan simítsuk le, hogy ne mehessen alá a festék.
Nem árt előre átgondolni, hogy a láda melyik sarokban állva merre fog nézni, hogy véletlenül se kerüljön a dizájnos sárga-szürke rész fal mellé.
Az elektronika nagyjából "na mi van a fiókban" alapon készült. Két fő részre tagolódik:
- a front hangszórók meghajtása egy maradék IC-s végfokkal történik (ugyanaz a típus, mint a FAST dobozban, csak itt nincs full aktív hajtás), ennek a tápellátását egy kapcsolóüzemű 12V-os táp biztosítja, és
- a mélyládát egy építőkészletben vásárolt TDA7294-es végfok hajtja. Ez előtt természetesen van egy aktív aluláteresztő szűrő. A hűtőborda persze sokszorosan túlméretezett, de pont ilyen volt itthon. :-)
Az egész egy régi CD lejátszó dobozába került beépítésre.
Íme a próbaüzem. :-) A hang meglepően hallgatható, hangerőben sincs hiány, így edzés közbeni hangosításra tökéletesen alkalmas a rendszer.

Vissza a lap tetejére | Vissza a nyitóoldalra

  E-mail: wolkens KUKAC heatwave PONT hu Copyright 2010 Wolkensdorfer Péter Utolsó módosítás: 2011. november 06.